Csicsóka: régebben takarmány, ma étek és a csúcs-gasztronómia része. Nagyon egészséges, sokféle étel készthető belőle, legalább annyi, mint a burgonyából.
Csicsóka
A növény
- Észak-Amerikából származik, nagyjából 400 évvel ezelőtt került Európába.
- Gumós évelő növény. A napraforgó rokona. Virága hasonló. A zöldség felülete barázdált. Gumóhéjának színe fehér, sárgás vagy rózsaszínes. Húsa fehér.
Csicsókavirág – wikipedia
A csicsóka értékes anyagai
- Ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat is tartalmaz.
- Fő ásványi anyag alkotói: kálium, kalcium, foszfor és cink.
- Vitamintartalma: főként B1, B2 és C vitamin.
- Rosttartalma jelentős.
- Tartalmaz még aminosavakat.
- Szénhidrát tartalma nem keményítő, hanem más formában (inulin) van jelen. Ez sok szempontból is előnyös.
Egészségi hatások
Javaslatok a felhasználásra:
- Elhízás ellen, mivel szénhidrát tartalma szinte érintetlenül halad át a szervezeten.
- Cukorbetegeknek, mivel nem emeli meg a szervezet vércukor szintjét. Emiatt diabetikus készítmények előállítására is használják.
- Bélrendszer tisztítására magas rostanyag tartalma miatt.
- Az immunrendszer erősítésére, bélflóra regenerálására, mivel táplálja a bélrendszer szervezetre hasznos baktériumait.
A csicsóka felhasználása
Felhasználása régebben
Régebben főként takarmányként használták fel. Igénytelen, ezért könnyen és nagy mennyiségben termeszthető.
Felhasználása napjainkban
Miután felismerték, hogy mennyi értékes anyagot tartalmaz, elkezdték emberi táplálékként használni.
Csicsókából készíthető ételek
Tárolása:
Nem jól tárolható, mivel melegben könnyen ráncosodik, nedves levegővel érintkezve pedig gyorsan penészesedik.
Tárolásra tulajdonképpen nincs is szükség, mivel fagyálló és csak annyit kell belőle a földből felszedni, amennyi a termelő és a felhasználók igénye.
Tisztítása:
Elég nehézkes felületének barázdáltsága miatt. A gyakori felhasználóknak célszerű otthon fémszivacsot tartani, mivel ezzel az eszközzel dörzsöléssel viszonylag könnyen tisztítható. Ha nincs fémszivacs, megfelel a zöldségtisztító is, de használata ez esetben nehézkes, és a veszteség is sok lehet.
Csicsóka tisztítása – origo
Gasztronómiai tulajdonságok:
- Régebben a szegények krumplijának nevezték. Ma már drágább, mint a burgonya, és a csúcsgasztronómia is egyre gyakrabban használja.
- Kissé édeskés ízű, e tekintetben valamennyire hasonlít a batátára.
- Főzésnél a puhulást követően gyorsan szétesik, és ezt a további felhasználásnál célszerű figyelembe venni.
Ételek széles skálája készíthető a csicsókából:
- krémleves
Csicsóka krémleves – gasztroangyal
- főzelék
- tócsni
- fasírt
- chips
- saláták
- nudli
- lángos
- sült zöldség
Sült csicsóka – gasztronom-ezermester
- rántott vagy rakott csicsóka.
Megjegyzés:
Hátránya, hogy gázképződést, puffadást okoz, ezt figyelembe véve célszerű az étrendben kipróbálni illetve bevezetni.
Források:
- Wikipédia
- HáziPatika
- Origó
Legutóbbi hozzászólások