Rántott csirkemáj: ha szereted a májat, akkor ez az egyik legfinomabb májból készült étel, ha jól van elkészítve. A titkokat itt mind megtalálod.

Rántott csirkemáj 1

Rántott csirkemáj recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 12 db nagyobb csirkemáj szív nélkül (kb. 80 dkg, ha szívvel vásárolod, 1 kg)

A panírozáshoz (a liszt és zsemlemorzsa lehet több vagy kevesebb is):

  • 4 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa

A sütéshez:

  • 0,5 liter napraforgó olaj (lábastól és májak méretétől függően lehet több, vagy kevesebb)

Tálaláshoz:

Online főzőtanfolyamok

Bevásárlólista

  • 12 db nagyobb csirkemáj szív nélkül
  • 2 db tojás

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, napraforgó olaj (legalább fél liter), só, köret (keresd a receptnél)

Előkészítés

  • A májakról eltávolítod az inakat, és ha szívvel vásároltad, akkor azokat is (később beleteheted húslevesbe, vagy készíthetsz belőle pörköltet egy főzelékre feltétként).
  • A májat lemosod, leöblíted, szűrőkanálon lecsepegteted.
  • Papírtörlővel leitatgatod róla a maradék nedvességet és a panírozásig egy tálba teszed.

    Csirkemáj

    Csirkemáj

  • A panírozó anyagokat kisebb tálkákban előkészíted.
  • A tojást villával összekevered, kicsit felvered.
  • A krumplit hámozd meg, vagdald fel és tedd vízbe. Ha párolt rizst készítesz, tedd fel párolódni.

    Krumpli felszeletelve

    Krumpli felszeletelve

  • A salátához használt anyagokat készítsd elő, vagdald fel.

Rántott máj elkészítése

Úgy szervezd meg a munkát, hogy ez frissensült. Tehát ne készítsd el előre!

  1. Az olajat lassan elkezded melegíteni, hogy forró legyen, amikorra az első adagot bepaníroztad.
  2. A májakat egyenként lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatod. (Inkább csak rázogasd, kézzel megfordíthatod, de ne tapogasd bele a panírozó anyagokat.
    Panírozás 1

    Panírozás 1

    Panírozás 2

    Panírozás 2

    Panírozás 3

    Panírozás 3

  3. Tálcára egymás mellé kiteszed. (Ne rakd egymásra!)

    Panírozott csirkemáj

    Panírozott csirkemáj

  4. Közben az olaj felforrósodott (nem szabad füstölnie, de kellő melegnek kell lennie, hogy a panírt gyorsan összekapja).
  5. Egyenként beleteszed a bepanírozott májakat (feltehetően 4 – 5 darab fog beleférni a lábasba úgy, hogy nem érnek egymáshoz).
  6. Egy perc sütés után megfordítod.

    Sütés

    Sütés

  7. A hőmérsékletet kicsit lecsökkented, hogy a máj belseje is meg tudjon sülni.
  8. Sütés közben a májakat többször is megfordíthatod. Az a lényeg, hogy mindkét oldala aranybarnára süljön és a belseje is átsüljön. Ehhez kell egy kis gyakorlat, az gyorsan megszerezhető. A sütési idő adagonként 5 – 6 perc.
  9. Amikor a májak megsültek, szűrőkanálon lecsepegteted, majd papírtörlővel bélelt tálra állítva kirakod.
  10. Sütheted a következő adagot. (Lehet, hogy mielőtt elkezded, az olajat kicsit vissza kell melegítened!)

Megjegyzés:

  • Amíg sülnek a májak, a krumpli is megsül egy másik edényben, vagy a rizs is megpárolódik. A salátát is befejezheted.

A csirkemáj elkészítési ideje:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Panírozás: 10 perc
  • Sütés (több adagban): 15 perc

Összesen: 45 perc.

A legfinomabb rántott csirkemáj elkészítésének 6 titka

Hogy te készíthesd el a legfinomabb rántott csirkemájat, nagyon figyelj az alábbi 6  dologra:

  1.  Tisztítsd meg a májat alaposan, de ne sózd meg, mert kiengedi a levét . A vizet távolítsd el róla, mert ha vizes marad a máj, sülés közben fröcsögni, pattogni fog.
  2. A panírt ne tapogasd bele a májba és ne rakd egymásra a panírozott darabokat.
  3. Süsd lábasban. Ha mégis fröcsögne, nem kell majd konyhát tisztítani!A sütőolaj annyi legyen, hogy a májak „ússzanak” benne. Ügyelj az olaj hőmérsékletére. Legyen forró, de ne füstöljön.
  4. A sütési idő ne legyen több 5-6 percnél, mert a máj megkeményedik. Ha kicsik a májak, még ennyi idő sem kell.
  5. Sütés után az olajat alaposan csepegtesd le.
  6. Csak a tálaláskor sózd meg.

Rántott csirkemáj tálalása

  • Tálaláskor a májakat sózd meg.
  • Tálalhatod sült krumplival vagy párolt rizzsel, esetleg majonézes vagy spenót mártással. Készíthetsz hozzá kedved szerinti salátát is.
Rántott csirkemáj tálalva 3

Rántott csirkemáj különleges kerámia tányéron tálalva

 

Ha szeretnél jól főzni és szépen tálalni, nézz körül itt!

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.