Rántott csirkemáj: ha szereted a májat, akkor ez az egyik legfinomabb májból készült étel, ha jól van elkészítve. A titkokat itt mind megtalálod.
Rántott csirkemáj recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 12 db nagyobb csirkemáj szív nélkül (kb. 80 dkg, ha szívvel vásárolod, 1 kg)
A panírozáshoz (a liszt és zsemlemorzsa lehet több vagy kevesebb is):
- 4 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
A sütéshez:
- 0,5 liter napraforgó olaj (lábastól és májak méretétől függően lehet több, vagy kevesebb)
Tálaláshoz:
- Só
- Sült krumpli (lehet más is, például párolt rizs)
- Görög saláta (lehet bármilyen saláta, sőt zöldségek is salátaöntet nélkül)
- Spenót mártás.
Bevásárlólista
- 12 db nagyobb csirkemáj szív nélkül
- 2 db tojás
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, napraforgó olaj (legalább fél liter), só, köret (keresd a receptnél)
Előkészítés
- A májakról eltávolítod az inakat, és ha szívvel vásároltad, akkor azokat is (később beleteheted húslevesbe, vagy készíthetsz belőle pörköltet egy főzelékre feltétként).
- A májat lemosod, leöblíted, szűrőkanálon lecsepegteted.
- Papírtörlővel leitatgatod róla a maradék nedvességet és a panírozásig egy tálba teszed.
Csirkemáj
- A panírozó anyagokat kisebb tálkákban előkészíted.
- A tojást villával összekevered, kicsit felvered.
- A krumplit hámozd meg, vagdald fel és tedd vízbe. Ha párolt rizst készítesz, tedd fel párolódni.
Krumpli felszeletelve
- A salátához használt anyagokat készítsd elő, vagdald fel.
Rántott máj elkészítése
Úgy szervezd meg a munkát, hogy ez frissensült. Tehát ne készítsd el előre!
- Az olajat lassan elkezded melegíteni, hogy forró legyen, amikorra az első adagot bepaníroztad.
- A májakat egyenként lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatod. (Inkább csak rázogasd, kézzel megfordíthatod, de ne tapogasd bele a panírozó anyagokat.
Panírozás 1
Panírozás 2
Panírozás 3
- Tálcára egymás mellé kiteszed. (Ne rakd egymásra!)
Panírozott csirkemáj
- Közben az olaj felforrósodott (nem szabad füstölnie, de kellő melegnek kell lennie, hogy a panírt gyorsan összekapja).
- Egyenként beleteszed a bepanírozott májakat (feltehetően 4 – 5 darab fog beleférni a lábasba úgy, hogy nem érnek egymáshoz).
- Egy perc sütés után megfordítod.
Sütés
- A hőmérsékletet kicsit lecsökkented, hogy a máj belseje is meg tudjon sülni.
- Sütés közben a májakat többször is megfordíthatod. Az a lényeg, hogy mindkét oldala aranybarnára süljön és a belseje is átsüljön. Ehhez kell egy kis gyakorlat, az gyorsan megszerezhető. A sütési idő adagonként 5 – 6 perc.
- Amikor a májak megsültek, szűrőkanálon lecsepegteted, majd papírtörlővel bélelt tálra állítva kirakod.
- Sütheted a következő adagot. (Lehet, hogy mielőtt elkezded, az olajat kicsit vissza kell melegítened!)
Megjegyzés:
- Amíg sülnek a májak, a krumpli is megsül egy másik edényben, vagy a rizs is megpárolódik. A salátát is befejezheted.
A csirkemáj elkészítési ideje:
- Előkészítés: 20 perc
- Panírozás: 10 perc
- Sütés (több adagban): 15 perc
Összesen: 45 perc.
A legfinomabb rántott csirkemáj elkészítésének 6 titka
Hogy te készíthesd el a legfinomabb rántott csirkemájat, nagyon figyelj az alábbi 6 dologra:
- Tisztítsd meg a májat alaposan, de ne sózd meg, mert kiengedi a levét . A vizet távolítsd el róla, mert ha vizes marad a máj, sülés közben fröcsögni, pattogni fog.
- A panírt ne tapogasd bele a májba és ne rakd egymásra a panírozott darabokat.
- Süsd lábasban. Ha mégis fröcsögne, nem kell majd konyhát tisztítani!A sütőolaj annyi legyen, hogy a májak „ússzanak” benne. Ügyelj az olaj hőmérsékletére. Legyen forró, de ne füstöljön.
- A sütési idő ne legyen több 5-6 percnél, mert a máj megkeményedik. Ha kicsik a májak, még ennyi idő sem kell.
- Sütés után az olajat alaposan csepegtesd le.
- Csak a tálaláskor sózd meg.
Rántott csirkemáj tálalása
- Tálaláskor a májakat sózd meg.
- Tálalhatod sült krumplival vagy párolt rizzsel, esetleg majonézes vagy spenót mártással. Készíthetsz hozzá kedved szerinti salátát is.
Rántott csirkemáj különleges kerámia tányéron tálalva
Ha szeretnél jól főzni és szépen tálalni, nézz körül itt!
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Idős otthonban lakom, csak egy pici rezsóm van. Gyorsan-könnyen-viszonylag olcsón elkészithető , jobbára egytál ételeket
keresek. A sült karfiolt meg fogom csinálni.
Csak dicsérni tudom a folyamat-képeket, a pontos leirást!
Kedves Zsuzsi! Nagyon örülök, hogy „”rád találtam”Szeretem nézegetni receptjeidet, most a májat fogom elkészíteni.Nagyon érthetően írsz le minden receptedet, valamint ami még nagyon tetszik ///Ez kiváltképp hasznos a kezdők számára// hogy felhívod a figyelmet, mire is kell ügyelni a főzés-sütés során. További szép napokat kívánok neked.Margit
Köszönöm kedves szavaidat!
Örülök,hogy rád találtam ! Imádom ahogy főzől, és ahogy elmondod mi, hogyan csináljuk! Jó a szöveged!! Köszi!