Bankkártya használata: ma már nem különleges, szinte mindenkinek több is van belőle. Használhatod készpénz felvételre, vásárlásra – tedd ezt biztonságosan!

Bankkártya

A bankkártya használata készpénz felvételnél

 • A bankkártya használata nagyon gyakori a bankjegykiadó automatáknál. Ügyelj arra, hogy csak olyan ATM-ből ( bankjegykiadó automata) vegyél fel pénzt, amely forgalmas helyen és biztonságos környezetben van (pl. forgalmas helyen, bank előterében, bevásárlóközpontokban – itt kevésbé áll fenn annak a veszélye, hogy a pénzfelvétel után kirabolhatnak)
 • A PIN kód beütésénél a másik kezeddel takard el a nyomógombos felületet, mert az automatára helyezett mini kamerával (amit valószínűleg észre sem veszel) megszerezhetik a kártyád adatait. Ezt sok helyen már a bankok is megteszik úgy, hogy egy gumilemezzel három oldalról letakarják a PIN kód beütésére szolgáló felületet.
 • Nézz körül, hogy a kártyabevitel helyén nem látsz-e valamilyen eszközt, amely nagyon parányi is lehet és a kártya adatainak megszerzésére szolgál. Ezt egyébként a bankok is rendszeresen figyelik.
 • A bankkártya használata közben ne legyél szétszórt, ne egyél, ne telefonálj, mert szétszórtságodat illetéktelenek kihasználhatják és figyelmedet elvonva megszerezhetik a felvett pénzedet
 • Soha ne tartsd a kártyát és a PIN kódot egy helyen, például a pénztárcádban. Ha elveszíted, bajba kerülhet a pénzed. Ennél még az is jobb, ha csak egy-két PIN kódot használsz, amely ne tartalmazza személyi adataidat és amit meg tudsz jegyezni.
 • Határozz meg a pénzfelvételre napi limitet (határértéket), pl. 50000 Ft-ot.
 • Kérd a banktól a tranzakciót (pénzmozgás) jelző SMS szolgáltatást. Ez, ha pénzbe is kerül, olyan csekély összeg, amely könnyedén vállalható a biztonság érdekében. Amennyiben olyan pénzmozgásról kapsz értesítést, amelyet nem te kezdeményeztél, hívd a bank ügyfélszolgálatát.
 • A bankkártya használata közben nagyon ügyelj arra, hogy a kártyáddal kapcsolatos adatokat csak biztonságos környezetben add meg (soha ne telefonon vagy e-mailben a bank nevében történő kérésre, mert ilyet a bank nem tesz és a leggyakoribb problémák innen származnak). Jó, ha tudod, hogy a PIN kódot csak automatának adhatod meg, még a banki alkalmazottnak sem.

A bankkártya használata vásárlásnál

Az alább leírtak a hitelkártyára is vonatkoznak.

 • Ragaszkodj ahhoz, hogy te üsd be a kártyaolvasóba a PIN kódot. Ma már a vendéglátó helyeken is a pincér kihozza a leolvasót.
 • A bankkártya használat közben figyelj arra, hogy a mögötted vagy a közeledben álló személy (kisebb boltokban) ne lássa, hogy milyen számot ütsz be.
 • Internetes vásárlást lehetőleg ne végezz ismeretlen eredetű honlapokon. Először győződj meg más módon is a cég meglétéről. Jó ha tudod, hogy a web-áruházakban történő vásárlásnál a pénzmozgást az a bank bonyolítja, amellyel az áruház szerződött, tehát fizetési adataid (pl. kártyaszámod, PIN kódod ) nem az áruházba, hanem annak bankjába futnak be.
 • A bankkártya használata közben különösen ügyelj arra, hogy ne adj meg kártyaadatokat olyan személyeknek, akik azzal hívnak fel, hogy egy nagyobb összeget nyertél és kártyával gyorsabb a pénz kifizetése. Trükkös csalók az utóbbi időkben nálunk is alkalmazzák ezt a módszert  (a részletek ismertetése meghaladja a cikk kereteit), amelynek alkalmazásával- nagyobb összeggel megkárosíthatnak.

Ha ki tudod egészíteni a leírtakat, tedd meg bátran!

Forrás: Richpoi Pozitív Hírújság

Ha többet szeretnél olvasni a bank- és hitel-kártyákról, itt megteheted:

Bankkártya

Hitelkártya

Illusztráció: Google képtár