Libacomb sütése: a legtöbb háztartásban egy egész sült liba túl sok lenne, ezért általában a combokat magy a mellet szokás sütni és ünnepi ételként tálalni. 

Sült libacomb párolt káposztával

Elkészítési idő: 140 perc (ebből munka: 30 perc)

Libacomb sütése

Hozzávalók

3 személyre

  • 3 db libacomb (1 adaghoz: 1 db 25-30 dkg-os pecsenye libacomb)
    Libacombok

    Libacombok

     

  • 10 dkg libaháj vagy libazsír
  • 3 mokkás kanál só (lehet több vagy kevesebb)
  • 3 mokkás kanál bors
  • 3 kávéskanál majoránna
  • 1 mokkáskanál kakukkfű

Bevásárlólista

  • 3 db libacomb
  • 10 dkg libaháj vagy libazsír

Emlékeztető: őrölt bors, só, majoránna, kakukkfű

Megjegyzések:

  • Ha 3-nál több adagot szeretnél készíteni, akkor egy serpenyőben részletekben tudod az elősütést elvégezni, és a további sütést a sütőben végezheted. Megnézheted a Sült kacsacom c. receptben.
  • Természetesen 2 személyre is elkészítheted serpenyőben.
  • A fűszereket másképp is megválogathatod, de azt ajánlom, hogy a majoránnát ne hagyd ki. A nagyobb konyhai szárnyasok belsőségektől származó szagának eltűntetésére a majoránna kiválóan alkalmas.

Libacomb sütése – előkészítés

  • A libacombokat megmosod, a hájas részeket leszeded. Így a háj kiolvasztásával az elősütéshez szükséges zsír is megvan. Ha nagyon sovány a liba, használj baromfi vagy akár sertészsírt.
  • A bőrös felét ferdén bevagdalod. Ha nagyon fiatal a liba, és nincs zsír a bőre alatt, akkor  nem kell bevagdalnod (nem is lenne könnyű a vékony bőrt úgy bevagdalni, hogy ne sértsd meg a húst. Ilyenkor előfordulhat, hogy a bőr összehúzódik és nem fogja teljesen lefedni a combot.
  • A combok másik oldalát beszórod a fűszerekkel. A fűszereked beledörzsölöd a húsba.
  • Hagyd állni a fűszerekkel fél órát, de akár a sütés előtti napon is előkészítheted a libacombokat.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  • A sózást közvetlenül a sütés előtt végezd el, mert különben a hús levet fog ereszteni. Ha mégis megtörténik, ezt a húslét ne öntsd ki, hanem a párolásnál öntsd a hús alá.

Libacombok sütése

A libacomb sütése egyszerűbb, mint gondolnád.

  1. A combokról leszedett hájat egy nagyobb serpenyőben kiolvasztod, a pörcöt kiszeded (kevés libatöpörtyű lesz belőle). Ha nincs háj, használj baromfi vagy sertészsírt.

    Libazsír felolvasztása

    Libazsír felolvasztása

  2. A zsírt forrósítsd fel és tedd bele a libacombokat a bőrös felükkel lefelé. Alkalmas eszközzel (pl. húsfogó) mozgasd a combokat a zsírban. Ha ezt nem teszed, a bőr lesülhet az edény aljára. Ha tapadásmentes serpenyővel dolgozol, akkor ez kevésbő történhet meg.

    Lesütés 1

    Lesütés 1

  3. Egy-két perc után fordítsd meg a húsokat és süsd át a másik oldalukat is.

    Lesütés 2

    Lesütés 2

  4. Kevés vizet önts a hús alá, fedd le és párold puhára. Ez akár 90 percig is eltarthat (a hús fajtájától, méretétől függően). Ha sütőben sütöd egy nagyobb edényben (tepsi), takard le alufóliával, amelyet csak a sütés végén távolíts el.
  5. Amikor a hús megpuhult, vedd le a fedőt és párold el a maradék vizet. Amikor már nem jön pára a serpenyőből, a benne levő zsírban a combok mindkét oldalát süsd át. Hogy mennyire sütöd meg, ez ízlés dolga, de vigyázz, hogy ne süsd túl.

    Libacomb sütés zsírjára

    Libacomb sütés zsírjára

  6. Ezzel a libacombok sütése befejeződött.

Elkészítési idő:

  • Tisztítás, fűszerezés: 15 perc
  • Pácolás a fűszerekkel: 30 perc
  • Elősütés: 5 perc
  • Párolás-sütés: 90 perc

Összesen: 140 perc (ebből munka: 30 perc)

Tálalás

Klasszikus köretei a krumplipüré és a párolt lilakáposzta és a párolt alma. Tálalhatod petrezselymes krumplival is, de a párolt káposzta szinte kötelező.

Sült libacomb almával

Sült libacomb krumplipürével, almával, párolt lilakáposztával

Sült libacomb újkrumplival

Sült libacomb újkrumplival, párolt lilakáposztával

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.