Őszibarack lekvár: kissé kesernyés, pikáns ízével változatosságot jelent a többi, általában édes vagy savanykás lekvárokkal mellett süteményben vagy akár vajas kenyéren.

Őszibarack lekvár 1

Őszibarack lekvár készítése

Elkészítési idő: 110 perc

Hozzávalók

  • 2 kg hámozott, kimagozott őszibarack  (a barack fajtájától függően 25 -35  % veszteséggel lehet számolni)
  • 80 dkg cukor
  • fél citrom leve (lehet kevesebb is, ízlés dolga)
  • nátriumbenzoát (nem feltétlenül szükséges)
  • 5 db 350 ml-es üveg (természetesen más méretű üvegekbe is teheted)

Bevásárlólista

  • 2,5 kg őszibarack
  • 1 kg cukor (nem kell mind)
  • 1 db citrom
  • 1 tasak nátrium benzoát (feltételes)

Emlékeztető: üvegek

Megjegyzések:

  • Ha több lekvárt főzöl, számítsd át a mennyiségeket.
  • Kevesebb cukorral is elkészítheted.

Előkészítés

  • Tégy fel egy lábosban vizet forrni.
  • Az őszibarackokat mosd meg először egy tálban, majd folyó vízben öblítsd le.
  • Részletekben tedd a gyümölcsöket forró vízbe, majd távolítsd el a héjat és a magot és darabold fel.

    Feldarabolas

    Feldarabolas

Őszibarack lekvár befőzése

  1. Az előkészített gyümölcsöt  tedd egy lábasba. Facsard rá a fél citrom levét, hogy a gyümölcs ne barnuljon meg  (ez különösen nagyobb mennyiségek feldolgozásánál lehet fontos).

    Őszibarack lábasban

    Őszibarack lábasban

  2. Add hozzá a cukrot és keverd össze. Hagyd állni addig, amíg a cukor feloldódik. Közben időnként keverd meg, akkor gyorsabban kész lesz. Kevés citromlé hozzáadásával és a barack időnként átkeverésével megakadályozhatod a gyümölcs megbarnulását (ez különösen nagyobb mennyiségek feldolgozásánál lehet fontos).
    Cukor hozzaadasa

    Cukor hozzáadása

    Összekeverés

    Összekeverés

  3. Az összekevert masszát tedd fel főni. Melegedés közben néhányszor keverd meg.
  4. Forrald 10 – 15 percig, majd egy botmixerrel pépesítsd el. Így biztosan nem lesznek gyümölcs darabok a lekvárban és a főzési idő is rövidebb lesz. Itt jegyzem meg, ha őszibarack dzsemet szeretnél készíteni, ne turmixold teljesen homogénre, hanem ügyelj arra, hogy maradjanak benne gyümölcs-darabok.

    Turmixolás

    Turmixolás

  5. Főzd addig, míg a tetejéről a hab eltűnik.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  6. Csepp-próba alapján eldöntheted, hogy megfelelő sűrűségű-e a lekvár. (Cseppentsd egy tányérkára, tedd a hűtőbe, gyorsabban kihűl. Te döntöd el, hogy milyen sűrűre szeretnéd.)
  7. Amikor a sűrűség megfelelő, merd tisztára mosott üvegekbe.

    Üvegben

    Üvegben

  8. Csipetnyi nátrium benzoátot tehetsz a tetejére, amelyet felhasználás előtt eltávolíthatsz. Zárd le az üvegeket.
  9. Tedd 24 órára száraz dunsztba.

Őszibarack lekvár tartósítószer nélkül

Ugyanezzel a módszerrel készíthetsz őszibarack lekvárt tartósítószer nélkül 4 feltétellel.

  1. Nagyon tisztán dolgozol.
  2. Légmentesen záró fedőket használsz.
  3. Az üvegeket lezárás után 10 percre fejre állítod. Ekkor az üvegbe zárt levegő átbuborékol a lekváron és a romlást okozó mikroorganizmusok a magas hőmérsékleten elpusztulnak. Rásegíthetsz erre még 24 órás száraz dunsztolással.
  4. Felbontás után hűtőszekrényben tartod és egy héten belül elhasználod.

Megjegyzés:

  • Cukormentes őszibarack lekvárt hasonló módon készíthetsz, de felbontás után már 2 nap alatt is penészes lehet. Ezért az ilyen lekvárt jobb kisebb, 2 -3 dl-es üvegekben készíteni.

Tárolás, felhasználás

  • Tedd rá a feliratot (név, melyik évben készült).
  • Hűvös, szellős, nem túl világos helyen. (A lekvár a fénytől is sötétedik.)
  • Ha felöltözteted, ajándékba is adhatod.

    Őszibarack lekvár készen

    Őszibarack lekvár készen

  • Vajas kenyéren reggelire kiváló és egyes süteményekben – ha éppen nincs sárgabarack lekvárod – akár azt is helyettesítheti.

Elkészítési idő:

  • Tisztítás, feldarabolás (2,5 kg gyümölcsnél): 20 perc
  • Főzés, turmixolás: 80 perc
  • Üvegekbe töltés: 10 perc

Összesen: 110 perc

 

Őszibarack lekvár képek: saját felvételek