Ribizli lekvár, vagy ahogy sokan nevezik: ribizlizselé olyan finom, hogy ott kell lennie a kamrád polcán. Ebben a lekvárban nincs mag, ezért még a legfinnyásabbak is élvezhetik.
Ribizli lekvár készítése
Elkészítési idő: 170 perc (ebből munka: 80 perc)
Hozzávalók
- 2 kg ribizli (ebből lesz 1,4 – 1,5 kg tiszta passzírozott gyümölcs
- 70 – 75 dkg cukor ( 1 kg passzírozott gyümölcshöz 0,5 kg cukor)
- nátrium benzoát tartósítószer (üvegenként késhegynyi), de ez elhagyható
Bevásárlólista
- 2 kg ribizli
- 1 kg kristálycukor
- 1 tasak nátrium benzoát (feltételesen)
Emlékeztető: nincs
Eszközök:
- mérleg
- botmixer
- kis lyukú paradicsom passzírozó vagy szűrőszita
- lábosok
- üvegek tetővel (kb. 1,5 liternyi, lehetőleg kisebb üvegek)
- keverő és merőkanál
Megjegyzés:
- Kevesebb cukorral és tartósító szer nélkül is elteheted. Ez esetben kis üvegekbe töltsd, mert felbontás után még hűtőben is viszonylag hamar penészes lehet.
Előkészítés
- A ribizlit szárastól megmosod, többször váltott vízben, majd gyümölcsmosóban, szűrőkanálban lecsepegteted.
- A bogyókat leszeded a szárról. Ezt leggyorsabban egy villa segítségével tudod megtenni úgy, hogy a szár nélküli ribizli rögtön egy lábosba kerüljön.
Ribizli lekvár főzése
- A ribizli szemeket botmixerrel összetöröd és egy nagyobb lábasban felteszed főni.
- Forrástól számítva 20 perci főzöd. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a magok körül levő zselésítő anyag a lébe kerüljön.
- Átpasszírozod egy megmért súlyú, nagyobb lábosba.
- Megméred és hozzáadod a számított mennyiségű cukrot.
- Felforralod és időnként megkeverve addig főzöd, míg egy tányérra cseppentve már nem folyik szét és kihűlve kocsonyás állagú lesz. Gyorsabban láthatod az eredményt, ha a tányért néhány percre a hűtőbe teszed.
- Amikor kész, a ribizlizselét forrón üvegekbe töltöd, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszel.
- Az üvegeket lezárod.
- Száraz dunsztba teszed 24 órára.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):
- Mosás, leszemezés: 30 perc
- Előfőzés: 20 perc
- Passzírozás: 20 perc
- Főzés (átlagosan): 80 perc
- Üvegekbe merés, dunsztba tevés: 20 perc
Összesen: 170 perc (ebből munka kb. 80 perc)
Megjegyzés:
- Ha nem szeretnél tartósítószert alkalmazni, a lezárt üvegeket 5 percre állítsd fejre. Ekkor a lekvár fölött levő levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
Tárolás
Amikor kész, felcímkézed. A dátumot ne felejtsd el ráírni. Utána a helyére teheted. Annyira finom ez a lekvár, hogy az egyszerű üvegeket „felöltöztetve” karácsonykor, születésnapra akár ajándékba is adhatod.
A legegyszerűbb lekvárok készítéséről egy másik írásomban olvashatsz.
AJÁNLÁS
Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.
Tájékozódj itt:
Középhaladó online befőző tanfolyam
Haladó online befőző tanfolyam
Képek: saját elevésű lekvár régi és nem túl jó felvételei.
Legutóbbi hozzászólások