Mosás előkészítés a mosás  legfontosabb része, mert ezen múlik a kimosott ruha tisztasága. Ha ezt jól végzed el, a többi már gyerekjáték. 

Mosás előkészítése

A mosás előkészítés három műveletből áll:

 1. a ruhák szétválogatása szín és anyagfajtánként
 2. a szennyezettebb ruhaneműk beáztatása
 3. a foltok bekezelése és eltávolítása .

A szennyes ruha tárolása, szétválogatása

A mosásra kerülő szennyes ruhanemű tárolására általában mindenki jól szellőző műanyag tárolót használ (nem árt, ha illik a fürdőszoba színeihez – a fehérrel általában nem tévedhetsz). Ha olyan szerencsés vagy, hogy nagy a fürdőszobád, ajánlom, három (vagy legalább két) tárolót használj, így a ruhákat már menet közben szét is válogathatod szín szerint

 • fehér
 • világos színes
 • sötét színes.

Ha erre nincs módod, akkor ezt a szétválogatást a mosás előtt kell megtenned. Szedd ki a kupacokból a kényes ruhadarabokat, és ezeket (gyapjú, selyem) külön mosd ki géppel vagy kézzel. Azt ajánlom, hogy az ágyneműt, a törölközőket (a konyhait is és a konyharuhákat is), a függönyöket, abroszokat és lakástextíliákat ne keverd hozzá a többi ruhaneműhöz. Mosd ezeket külön adagokban, úgyis elég sok van belőlük.Ruhák szétválogatása

Folteltávolítás

A mosás előkészítés fontos művelete. Elég nehéz ügy. Ezzel nem is szabad megvárni a mosást, ha lehet, akkor kell eltávolítani, amikor keletkezik. Persze, ez nem mindig lehetséges, ezért a mosás előtt mindenképpen be kell ezeket a foltokat kezelni, állni hagyni és kézzel vagy puha körömkefével átdörzsölni. Tapasztalatom szerint a Vanish szappan sok mindenre jó, de majd egy másik alkalommal előkerül a folteltávolítás témája is. Nem folteltávolítás ugyan, de vannak olyan helyek pl. a gallérok, kézelők, nadrágok alja, zsebek szélei, stb., amelyeket célszerű mosás előtt bekezelni és finoman átdörzsölni, vagy puha körömkefével eltávolítani a piszkot. 

Mosás előkészítése

Áztatás

Vannak olyan szennyes ruhadarabok, amelyek egykettőre elszennyeznék a mosóvizet, nem is lennének tiszták áztatás nélkül, sőt a piszkos mosóvíz a többi ruhát sem tudná rendesen tisztára mosni (pl. a fehér beszürkül). Ha szeretnéd, hogy szép legyen a tiszta ruhád, az erősen szennyezetteket bizony be kell előre áztatni egy tálban vagy a mosógépben (hogy mikor mit és hol, azt csak a tapasztalat fogja megmutatni). Az áztatás után sokszor nem árt egy öblítés sem. 

A mosás hőmérsékletének kiválasztása

Ha áztattál, általában mindent moshatsz 40 fokon (kivéve a gyapjút és a selymet, ezeket csak 30 fokos vízben és kímélő programmal szabad mosni). A hosszabb ideig használt pamutféleségeknek (pl. ágynemű, törölközők) néha nem árt egy-egy 60 fokos mosás (krepp ágyneműre ez nem vonatkozik). Műszálas anyagokat soha ne moss 60 fokos programmal, mert tönkre teheted.

 

Néhány jó tanács:

 • a színes ruháknál (főleg az olcsóknál) mindíg nézd meg az első mosás előtt, hogy nem engedik-e a színűket, sajnos, vannak olyanok, amelyeket egy jó darabig külön, kézzel kell mosni
 • ne moss annyi mosószerrel, amennyit a gyártó ajánl – ha áztatsz, fele is elég lesz – tapasztald ki, neked mennyi kell 
 • ne tegyél a gépbe annyit, amennyit a gyártó megenged (én kb. fele mennyiséggel, esetleg egy kicsit többel dolgozom)
 • a kényes ruhaneműket (pl. pulóver) és az ágynemút mosás előtt fordítsd ki   
 • nézd át a zsebeket, vagy szoktasd rá családtagjaidat, hogy zsebeljék ki a ruháikat, mielőtt beteszik a szennyesbe (ugye, nem te szeded össze?) 

 

Kapcsolódó cikkek:

Mosható ruhaneműk

Mosás és szárítás

Mosás előkészítés képek: a gyártó honlapjáról

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error