Ratatouille: a franciák lecsója. A különbség részben a hozzávalókban, részben az elkészítés módjában van, mivel sokszor rakott formában készítik el.

Ratatouille megsütve debrecenivel

Ratatouille megsütve debrecenivel

Ratatouille recept

(Francia lecsó recept)

Elkészítési idő: 65 perc

Hozzávalók

  • 2 db sárga zöldpaprika vagy sárga kaliforniai paprika
  • 2 db kápia paprika vagy piros kaliforniai paprika
  • 8 db közepes paradicsom
  • 2  db kisebb padlizsán
  • 2 db kisebb cukkini
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 – 2 gerezd fokhagyma
  • 2 pár debreceni
  • Zöld fűszerek: 2 szál kakukkfű, 8 zsályalevél, 10 – 12 bazsalikom levél vagy ágvég
  • Egyéb fűszerek: 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fehér bors
  • 0,5 dl olíva   olaj

Megjegyzések:

  • A képeken 2 személyre készült francia lecsót láthatsz.
  • 4 személyre nagyobb, hosszúkás jénai tálban vagy egy kisebb tepsiben készíts el.

Előkészítés

  • A zöldségeket megmosod, a szárakat eltávolítod, majd 2 – 3 mm vastag karikára, vagy kisebb darabokra vágod. A hagymákat megtisztítod, leöblíted és karikára szeleteled.
  • A   padlizsán karikákat megsózod, negyed óráig állni hagyod. (Így elveszti kissé kesernyés ízét.)
Hagyma és paprika

Hagyma és paprika

Paradicsom

Paradicsom

Cukkini

Cukkini

Padlizsán

Padlizsán

Fokhagyma

Fokhagyma

Zöld-fűszerek

Zöld-fűszerek

  • A zöldfűszerek felét felaprítod
  • A debrecenit ferdén bevagdalod

A ratatouille elkészítése

  1. Egy  kerek vagy szögletes jénai tál vagy tepsi aljára 2 evőkanál olíva olajat teszel.

    Serpenyő olíva olajjal

    Serpenyő olíva olajjal

  2. Rárakod a paradicsom szeletek egyharmadát. Ráteszed a két szál kakukkfüvet.

    Paradicsom lerakva

    Paradicsom lerakva

  3. A sütőt előmelegíted 180 fokon.
  4. A zöldségkarikákat egymás mellé rakva (pl. paradicsom, hagyma, cukkini, paprika, padlizsán és ismételve) a paradicsomszeletekre helyezed, majd folytatod, amíg az edény hosszában megtelik.

    Zöldségek lerakása

    Zöldségek lerakása

  5. A következő sort mellé rakod. Addig folytatod, amíg a zöldség elfogy. Igyekezz úgy rakni, hogy a tál vagy tepsi tele legyen.

    Lerakott zöldségek

    Lerakott zöldségek

  6. Megsózod, megborsozod.
  7. Rárakod a bazsalikom leveleket.
  8. Megöntözöd a maradék olíva olajjal.

    Ratatouille sütés előtt

    Ratatouille sütés előtt

  9. A sütőbe teszed. 25 perc után ráteszed a felaprított fűszereket, a debrecenit és tovább sütöd még 10 percig. Az étel el is készült.

    Ratatouille megsütve debrecenivel

    Ratatouille megsütve debrecenivel

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Lerakás: 10 perc
  • Sütés: 35 perc

Összesen: 65 perc

Tálalás

Egy rakott ételt elég nehéz szépen tálalni.  Használj egy nagyobb lapátot és egy kanalat. Igyekezz úgy kiemelni, hogy a zöldség-rudak egyben maradjanak.

A lecsót szép, különleges eljárással készült kerámia tányéron tálaltam.

Ratatouille

Ratatouille tálalva 1

Ratatouille 1

Ratatouille tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error