Categories Menu

Rántott tök

Rántott tök: megfelelően elkészítve és hozzá illő mártással tálalva nemcsak szép látvány, hanem nagyon finom is.

Rántott tök 1

Rántott tök recept

Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 50 perc)

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 1 db körülbelül 1,5 kg-os fiatal tök

    Tök

    Tök

  • 4 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 8 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál só
  • 1 liter illetve annyi napraforgó olaj a kisütéshez, amelyben a tök szeletek “úszni” tudnak.

Megjegyzések:

  • Szükséged lesz még néhány kisebb méretű kerek pogácsaszaggatóra
  • Akkora lábast használj, amekkorába legalább 5, esetleg 6 karika belefér.

Előkészítés

  • A tök héját letisztítod, a két végét levágod.

    Tök félbevágva

    Tök félbevágva

  • Másfél centiméteres karikákra vágod.
  • A karikák közepéről a magos részeket eltávolítod. Ezt legkönnyebben egy megfelelő méretű pogácsaszaggatóval tudod megtenni.

    Felkarikázva

    Felkarikázva

  • Az így elkészített karikákat megsózod, és legalább egy fél órára félre teszed. A tök a só hatására levet enged, kicsit puhább is lesz és alkalmasabb lesz a panírozásra. A levet leöntöd vagy a zöldségről lecsepegteted.
    Besózva

    Besózva

    Lecsepegtetve

    Lecsepegtetve

Elkészítés

  1. Egy-egy közepes méretű edényben előkészíted a panírozó anyagokat: a lisztet, a felvert tojásokat és a zsemlemorzsát.
  2. A tök szeleteket panírozod: lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod.
    Panírozás 1

    Panírozás 1

    Panírozás 2

    Panírozás 2

    Panírozás 3

    Panírozás 3

  3. A panírozott tök szeleteket egy tálcára helyezed.

    Panírozott tök karikák

    Panírozott tök karikák

  4. Közben felteszed melegíteni az olajat. Amikor az olaj színe egy kicsit kivilágosodik (de még nem füstöl), akkor tedd bele a tök szeleteket. Ez némi gyakorlatot igényel, de néhány alkalom után már látni fogod, mikor kell kezdeni a sütést. (Ez fontos, mert ezen múlik a rántott zöldség minősége. Ha az olaj nem elég meleg, a panír megszívja magát olajjal, esetleg le is válik, ha túl meleg, gyorsan megpirul és belül a zöldség nyers marad.)

    Sütés 1

    Sütés 1

  5. Amikor az alsó oldal megsült (kb. 5 perc), megfordítod és a másik oldalát is szép aranybarnára sütöd.

    Sütés 2

    Sütés 2

  6. A megsült zöldségeket lecsepegteted, majd egy tálban elhelyezett papírtörlőre teszed.

    Tök karikák kisütve

    Tök karikák kisütve

Elkészítési idő:

  • Előkészítési idő: 15 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Panírozás, sütés 3 adagban): 30 perc
  • Lecsepegtetés: 5 perc

Összesen: 80 perc (ebből munka 50 perc)

Tálalás

Mivel a tök egy semleges ízű zöldség, ezért erőteljesebb ízű mártás illik hozzá, például

A tányérokra friss zöldségeket is tehetsz.

Rántott tök tálalva 1

Rántott tök tálalva 1

Rántott tök tálalva 2

Rántott tök tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás