Cukkini fasírt: a legjobb zöldségfasírtok egyike. A cukkini elég semleges ízű, és a jó fűszerezéssel kiváló ropogós fasírtok készíthetők belőle.

Cukkini fasírt 1

Cukkini fasírt recept

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók

4 adaghoz (20 db)

  • 1 db kb. másfél kilós cukkini (a fölösleges részek eltávolítása után 80 dkg marad)
  • 4 db zsemle
  • 1 bögre tej
  • 4 db tojás
  • 10 + 4 kanál zsemlemorzsa (ez változhat)
  • 1 fej hagyma
  • 2 – 4 gerezd fokhagyma
  • 1 – 2 mokkás kanál őrölt fekete bors
  • 1 lapos teáskanál só

Bevásárlólista

  • 1 db kb. másfél kilós cukkini
  • 4 db zsemle
  • 4 db tojás
  • 1 fej hagyma

Emlékeztető: tej, zsemlemorzsa, fokhagyma, őrölt fekete bors, só

  • Megjegyzések:A hozzávalókból láthatod, hogy nagyon hasonlít a húsból készült fasírozotthoz, de hús helyett cukkini van benne.
  • A fűszerezésnél további zöld vagy szárított fűszerekkel is próbálkozhatsz (például petrezselyemmel, kaporral).
  • A képeken 2 adag készítését fogod látni.

Cukkini fasírt készítése

  • A cukkinit zöldségtisztítóval meghámozod, leöblíted, nagyobb darabokra vágod (a darabok mérete attól függ, milyen eszközt használsz a reszeléshez).
  • Lereszeled. Használhatsz 4 oldalú reszelőt (a legvastagabb oldalán reszelj) vagy kézi hajtású hengeres reszelőt a megfelelő betéttel. Ez utóbbin nagyon gyorsan le tudod reszelni.

    Lereszelés

    Lereszelés

  • A zsemléket szeletekre vágod és egy nagyobb tálba teszed.

Elkészítés

  1. A cukkinit megsózod, összekevered és legalább egy fél óráig állni hagyod, hogy megpuhuljon és kiengedje a fölösleges nedvesség tartalmat (1 óránál hosszabb idő viszont ne legyen).
  2. Közben a zsemlékre lassan rácsurgatod a tejet, közben néhányszor meg is kevered. A tej beszívódik a zsemleszeletekbe és alakítható masszát készíthetsz belőle. Kicsit megnyomkodod, hogy a fölösleges tej eltávozzon belőle. Ha úgy látod, hogy maradtak száraz zsemledarabok, önts rá még egy kevés tejet. Mondhatnám, hogy használj 0,5 dl tejet, de nem szeretném, hogy sok megmaradjon.
  3. Most lesz időd arra, hogy felaprítsd a hagymát és a fokhagymát.
  4. A reszelt cukkiniből kinyomkodod a sós oldatot (a vizet azért kell eltávolítani, hogy fasírozott-szerű masszát lehessen belőle kialakítani).
  5. Hozzáteszed és belekevered az áztatott és kinyomkodott zsemlét, a tojásokat, a törött borsot, a hagymát és a fokhagymát.

    Áztatott zsemle, tojás, bors hozzáadása

    Áztatott zsemle, tojás, bors hozzáadása

  6. Összekevered.
  7. Ez így várhatóan nagyon lágy lesz. Kanalanként, közben keverve
  8. gyúrva hozzáadod a zsemlemorzsát egészen addig, amíg jól formálható masszává válik.
  9. Most tehetsz még bele sót, borsot, ha szükségesnek tartod. (Előre nem lehet pontosan megmondani, mennyi kell ezekből, mivel a cukkini le volt sózva és a bors mennyisége is változhat attól függően, mekkora volt a cukkini és mennyire fűszeres ételt szerettek.)
  10. Összedolgozod.

    Fasírozott alap összeállítva

    Fasírozott alap összeállítva

  11. Ha a masszát részekre osztod, nagyjából egyforma méretű fasírtokat készíthetsz.

    Massza felosztva

    Massza felosztva

Kiveszel kanállal egy-egy részt, kezeddel megformázod, zsemlemorzsába forgatod és kiteszed egy tálcára.

Fasírozott pogácsák sütés előtt

Fasírozott pogácsák sütés előtt

Cukkini fasírt sütése

  1. Amikor készen van egy sütésnyi mennyiség, felteszel melegedni annyi olajat, hogy sütés közbe a fasírozottak „úszni” tudjanak benne. Felforrósítod, de még ne füstöljön! A forró olaj azért fontos, hogy a fasírtok azonnal egy kérget kapjanak, és ne távozzanak el belőlük az értékes anyagok. Így lesz a fasírt kívül ropogós, belül puha.

    Sütés 1

    Sütés 1

  2. Fél perc után megfordítod. Ha véletlenül leragadt valamelyik az edény aljára, egy lapáttal felemeled.

    Sütés 2

    Sütés 2

  3. A kéreg kialakulása után leveszed az olaj hőmérsékletét annyira, hogy azért még forrjon és mindkét oldalt addig sütöd, amíg szép világos barnává válik.
  4. Közben elkészíted a következő adagot.
  5. Amikor a fasírtok megsültek (egy-egy adag sülési ideje 5 – 6 perc lesz), kiszeded egy dupla papírtörlővel kibélelt tálra. További papírtörlővel meg is törölgetheted, hogy minél kevesebb olaj maradjon rajta.

    Fasírtok kisütve

    Fasírtok kisütve

  6. Kicsit megemeled az olaj hőmérsékletét és beleteszed a következő adagot.
  7. A sütést addig folytatod, amíg minden fasírt elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 60 perc (a lereszelt és megsózott cukkininak félórát állnia kell)
  • Fasírt massza elkészítése: 10 perc
  • Formázás és sütés (2 adagban sütve): 20 perc

Összesen: 90 perc

Megjegyzések:

  • A sütéshez használj minél nagyobb lábast, hogy gyorsabban készen legyél.
  • A fasírtokat serpenyőben is megsütheted, sütés közben egyszer megfordítva.
  • Ha nem kedveled a kaprot és a fokhagymát, hagyd ki belőle és használj petrezselymet.

Cukkini fasírt tálalása

A fasírtokat tányérokra szeded és mellé teszed a közben elkészített köretet (legfontosabb körete a majonézből készült tartár – lehet kapros vagy fokhagymás) és különféle zöldségek)

Cukkini fasírt tálalva 1

Cukkini fasírt tálalva 1

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.