Cukkini fasírt: a legjobb zöldségfasírtok egyike. A cukkini elég semleges ízű, és a jó fűszerezéssel kiváló ropogós fasírtok készíthetők belőle.
Cukkini fasírt recept
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók
4 adaghoz (20 db)
- 1 db kb. másfél kilós cukkini (a fölösleges részek eltávolítása után 80 dkg marad)
- 4 db zsemle
- 1 bögre tej
- 4 db tojás
- 10 + 4 kanál zsemlemorzsa (ez változhat)
- 1 fej hagyma
- 2 – 4 gerezd fokhagyma
- 1 – 2 mokkás kanál őrölt fekete bors
- 1 lapos teáskanál só
Bevásárlólista
- 1 db kb. másfél kilós cukkini
- 4 db zsemle
- 4 db tojás
- 1 fej hagyma
Emlékeztető: tej, zsemlemorzsa, fokhagyma, őrölt fekete bors, só
- Megjegyzések:A hozzávalókból láthatod, hogy nagyon hasonlít a húsból készült fasírozotthoz, de hús helyett cukkini van benne.
- A fűszerezésnél további zöld vagy szárított fűszerekkel is próbálkozhatsz (például petrezselyemmel, kaporral).
- A képeken 2 adag készítését fogod látni.
Cukkini fasírt készítése
- A cukkinit zöldségtisztítóval meghámozod, leöblíted, nagyobb darabokra vágod (a darabok mérete attól függ, milyen eszközt használsz a reszeléshez).
- Lereszeled. Használhatsz 4 oldalú reszelőt (a legvastagabb oldalán reszelj) vagy kézi hajtású hengeres reszelőt a megfelelő betéttel. Ez utóbbin nagyon gyorsan le tudod reszelni.
Lereszelés
- A zsemléket szeletekre vágod és egy nagyobb tálba teszed.
Elkészítés
- A cukkinit megsózod, összekevered és legalább egy fél óráig állni hagyod, hogy megpuhuljon és kiengedje a fölösleges nedvesség tartalmat (1 óránál hosszabb idő viszont ne legyen).
- Közben a zsemlékre lassan rácsurgatod a tejet, közben néhányszor meg is kevered. A tej beszívódik a zsemleszeletekbe és alakítható masszát készíthetsz belőle. Kicsit megnyomkodod, hogy a fölösleges tej eltávozzon belőle. Ha úgy látod, hogy maradtak száraz zsemledarabok, önts rá még egy kevés tejet. Mondhatnám, hogy használj 0,5 dl tejet, de nem szeretném, hogy sok megmaradjon.
- Most lesz időd arra, hogy felaprítsd a hagymát és a fokhagymát.
- A reszelt cukkiniből kinyomkodod a sós oldatot (a vizet azért kell eltávolítani, hogy fasírozott-szerű masszát lehessen belőle kialakítani).
- Hozzáteszed és belekevered az áztatott és kinyomkodott zsemlét, a tojásokat, a törött borsot, a hagymát és a fokhagymát.
Áztatott zsemle, tojás, bors hozzáadása
- Összekevered.
- Ez így várhatóan nagyon lágy lesz. Kanalanként, közben keverve
- gyúrva hozzáadod a zsemlemorzsát egészen addig, amíg jól formálható masszává válik.
- Most tehetsz még bele sót, borsot, ha szükségesnek tartod. (Előre nem lehet pontosan megmondani, mennyi kell ezekből, mivel a cukkini le volt sózva és a bors mennyisége is változhat attól függően, mekkora volt a cukkini és mennyire fűszeres ételt szerettek.)
- Összedolgozod.
Fasírozott alap összeállítva
- Ha a masszát részekre osztod, nagyjából egyforma méretű fasírtokat készíthetsz.
Massza felosztva
Kiveszel kanállal egy-egy részt, kezeddel megformázod, zsemlemorzsába forgatod és kiteszed egy tálcára.
Fasírozott pogácsák sütés előtt
Cukkini fasírt sütése
- Amikor készen van egy sütésnyi mennyiség, felteszel melegedni annyi olajat, hogy sütés közbe a fasírozottak „úszni” tudjanak benne. Felforrósítod, de még ne füstöljön! A forró olaj azért fontos, hogy a fasírtok azonnal egy kérget kapjanak, és ne távozzanak el belőlük az értékes anyagok. Így lesz a fasírt kívül ropogós, belül puha.
Sütés 1
- Fél perc után megfordítod. Ha véletlenül leragadt valamelyik az edény aljára, egy lapáttal felemeled.
Sütés 2
- A kéreg kialakulása után leveszed az olaj hőmérsékletét annyira, hogy azért még forrjon és mindkét oldalt addig sütöd, amíg szép világos barnává válik.
- Közben elkészíted a következő adagot.
- Amikor a fasírtok megsültek (egy-egy adag sülési ideje 5 – 6 perc lesz), kiszeded egy dupla papírtörlővel kibélelt tálra. További papírtörlővel meg is törölgetheted, hogy minél kevesebb olaj maradjon rajta.
Fasírtok kisütve
- Kicsit megemeled az olaj hőmérsékletét és beleteszed a következő adagot.
- A sütést addig folytatod, amíg minden fasírt elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 60 perc (a lereszelt és megsózott cukkininak félórát állnia kell)
- Fasírt massza elkészítése: 10 perc
- Formázás és sütés (2 adagban sütve): 20 perc
Összesen: 90 perc
Megjegyzések:
- A sütéshez használj minél nagyobb lábast, hogy gyorsabban készen legyél.
- A fasírtokat serpenyőben is megsütheted, sütés közben egyszer megfordítva.
- Ha nem kedveled a kaprot és a fokhagymát, hagyd ki belőle és használj petrezselymet.
Cukkini fasírt tálalása
A fasírtokat tányérokra szeded és mellé teszed a közben elkészített köretet (legfontosabb körete a majonézből készült tartár – lehet kapros vagy fokhagymás) és különféle zöldségek)
Cukkini fasírt tálalva 1
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások