Rakott cukkini hús nélkül is nagyon finom lehet. A húst sajttal helyettesítve nagyon finom zöldséges ételt készíthetsz sok tejföllel és kaporral vagy petrezselyemmel.

Rakott cukkini hús nélkül

Rakott cukkini hús nélkül – recept

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 db közepes cukkini
  • 15 dkg rizs
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 dkg vaj
  • 1 kis pohár (1,5 dl) tejföl
  • 1 csokor friss kapor
  • só , bors

Megjegyzések:

  • Nagyobb étkűeknél készítsd 20 dkg rizzsel.
  • A cukkini íze semleges, ezért kívánja az erősebb fűszert, ami jelen esetben a kapor. Ennek ellenére, ha nem kedveled a kaport, petrezselyemzölddel helyettesítheted.
  • A zsemlemorzsára azért van szükség, mert felszívja a cukkini levét, amely sütés közben keletkezik.

Előkészítés

  • Először készítsd el a párolt rizst, mert az fog leghosszabb ideig tartani. A rizst kétszeres mennyiségű alaplével, húslevessel vagy ételízesítővel (legyen glutamátmentes, ha van, házi) és vízzel puhára párolod egy kisebb lábasban. Amíg a rizs párolódik, előkészítheted a többi alapanyagot.

    Párolt rizs

    Párolt rizs

  • A cukkinit meghámozod, vékony karikákra, majd félkarikákra vágod, mert így könnyebben lerakhatod.

    Cukkini feldarabolva

    Cukkini feldarabolva

  • A sajtot durva reszelőn lereszeled.
  • A kaprot (vagy petrezselymet) egy-két szál kivételével felaprítod.

    Kapor feldarabolása

    Kapor feldarabolása

Rakott cukkini hús nélkül – elkészítés

  1. A sütőt bekapcsolod 180 fokra.
  2. A sütőtálat (vagy tepsit) kikened a vajjal és megszórod egy evőkanál zsemlemorzsával.
  3. A tál aljára teszed a párolt rizs felét.
  4. Megszórod 1 evőkanál zsemlemorzsával.
  5. Ráteszed egyenletesen elosztva a feldarabolt cukkini felét.

    Lerakás 1

    Lerakás 1

  6. Megsózod, megborsozod (ízlés szerint). Megszórod a kapor felével.
  7. Ráteszed a reszelt sajt felét.

    Lerakás 2

    Lerakás 2

  8. Egyenletes rétegben ráteszed és elegyengeted rajta  a párolt rizs másik felét.

    Lerakás 3

    Lerakás 3

  9. Megszórod 1 evőkanál zsemlemorzsával.

    Lerakás 4

    Lerakás 4

  10. Rárakod a cukkini másik felét, megsózod és megborsozod.

    Lerakás 5

    Lerakás 5

  11. Megszórod a maradék reszelt sajttal.
  12. Megkened a tejföllel.

    Lerakás 6

    Lerakás 6

  13. Megszórod a kapor másik felével.

    Kaporral megszórva

    Kaporral megszórva

  14. 30 perc alatt készre sütöd (ez az idő nem szentírás). Akkor lesz kész, amikor a teteje megpirul. Ha túl gyorsan pirulna, fedd le alufóliával.

    Megsütve

    Megsütve

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 30 perc
  • A hozzávalók lerakása: 20 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 80 perc

Rakott cukkini hús nélkül – tálalás

Az elkészült ételt szeleteld fel (kocka vagy téglalap alakúra) és melegen tálald, mert úgy a legfinomabb.

Rakott cukkini hús nélkül - tálalva 1

Rakott cukkini – tálalva 1

Rakott cukkini hús nélkül - tálalva 2

Rakott cukkini – tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: