Lecsó bográcsban: miért is ne? 6 – 8 főre már érdemes vállalni azt a hangulatot, amely a bográcsozás jellemzője – és mi más lehetne benne ilyenkor, mint a lecsó.

Lecsó bográcsban 1

Lecsó bográcsban, bográcsos lecsó

Elkészítési idő (tűzrakás nélkül): 75 perc

Hozzávalók

6 személyre

  • 1,5 kg megtisztított, feldarabolt zöldpaprika (2 kg-ot kell vásárolni)
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 pár debreceni (hungarikum!)
  • 2 db csípős zöldpaprika
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál só

Bevásárlólista

  • 2 kg 2 zöldpaprika 2
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 pár debreceni (hungarikum!)
  • 2 db csípős zöldpaprika

Emlékeztető: zsír, piros édes (csípős) fűszerpaprika, só

Megjegyzés:

  • A zsír helyett használhatsz 10  dkg szalonnát, annak kiolvasztott zsírjában készítheted  el a lecsót.

Előkészítés

Hasonló módon készül a tűzhelyen főzött lecsóhoz, de a szabadban, bográcsban, közös főzéssel készült lecsó íze utolérhetetlen.

  • A zöldpaprikát megmosod, csumáját kiszeded, karikára vágod.
  • A paradicsomot megmosod, felkockázod.
  • A hagyma héját lehúzod, apróra vagy szálasra vágod. Rögtön bele is teheted a bogárácsba.
  • Tüzet raksz a tűzrakó helyen. Megvárod, amíg már csak kis lángon ég. A tűzrakás rejtelmeivel itt most nem szeretnék foglalkozni.

Megjegyzés:

  • A hagyma között látsz lila hagyma darabokat. Ennek az oka, hogy vegyesen volt itthon hagyma, de a lila hagyma használat nem szükségszerű.

Lecsó bográcsban – elkészítés

  1. A hagymát a zsíron megpárolod.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Hozzáadod a paradicsom egy részét. A paradicsom levet enged, így a piros paprika biztosan nem fog megégni és megkeseredni.

    Paradicsom egy részének hozzáadása

    Paradicsom egy részének hozzáadása 

  3. Hozzáadod a piros paprikát, összekevered, majd beleteszed a többi paradicsomot is. Ezzel a lecsó alap el is készült.
    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzáadása

    Lecsó alap

    Lecsó alap

  4. Hozzáteszed a zöldpaprikát. Hozzáadod a sót. Amennyiben csípősre szeretnéd, most tedd bele a feldarabolt csípős paprikát.

    Zöldpaprika hozzáadása

    Zöldpaprika hozzáadása

  5. Lefeded a bográcsot és fedél alatt párolod a benne levőket addig, amíg a paprika összeesik. Közben a zöldségek levet eresztenek.
  6. Amíg a lecsó fő, feldarabolod a debrecenit.
  7. Fedő nélkül főzöd addig, amíg a zöldségek már majdnem puhák lesznek.

    Főzés 1

    Főzés

  8. Beleteszed a kolbászt és tovább főzöd, amíg minden megpuhul. Ezzel a lecsó el is készült.

    Főzés 3

    Lecsó bográcsban

Elkészítési idő:

  • Tűzrakás: 20 perc
  • Hozzávalók feldarabolása: 15 perc (a tűzrakás alatt elvégezhető)
  • Hagyma dinsztelése: 10 perc
  • Paradicsom, piros paprika, zöld paprika hozzáadása: 10 perc
  • Főzés: 30 perc

Összesen: 75 perc

Lecsó bográcsban – tálalás

A lecsót tányérokra szeded. Csípős és sárga paprikával díszítheted. Tálalhatod:

  • kenyérszeletekkel

    Lecsó tálalva 1

    Kolbászos lecsó kenyérrel

  • tarhonyával

    Kolbászos lecsó tarhonyával

    Kolbászos lecsó tarhonyával

  • rizzsel.

    Kolbászos lecsó rizzsel

    Kolbászos lecsó rizzsel

 

Képek: családi főzés, saját felvételek.