Karfiol fasírt: a legjobb zöldségfasírtok egyike. A karfiol viszonylag jellegtelen íze miatt a fűszereket bátran lehet használni.

Karfiolfasírt 1

Elkészítési idő: 45 perc

Karfiol fasírt recept

Hozzávalók

6 db fasírthoz

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej hagyma (vagy egy nagyobb fele)
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, őrölt bors
  • zsemlemorzsa
  • olaj a kisütéshez

Megjegyzések:

  • A hozzávalókat kiegészítheted reszelt sajttal.
  • A zsemlemorzsa mennyisége attól függ, milyen állagú lesz az összekevert massza.
  • Ha többet szeretnél készíteni, növeld meg a mennyiségeket.

Előkészítés

  • A karfiolt szedd szét rózsákra és alaposan mosd le. Ha vannak benne hibás részek, azokat távolítsd el.
  • Vágd apróra a hagymát, fokhagymát és a petrezselymet néhány szál kivételével.

    Hagymák, petrezselyem

    Hagymák, petrezselyem

  • Vágd szeletekre vagy tépkedd szét a zsemlét.

Megjegyzés:

  • Ha időt szeretnél nyerni, az aprítási munkákat elvégezheted, amíg a karfiol fő.

Karfiol fasírt elkészítése

  1. A karfiolt tedd fel főni sós vízben . Olyan puhára főzd, hogy villával, krumplitörővel vagy botmixerrel szét tudd törni.
    Karfiol főzése

    Karfiol főzése

    Főtt karfiol

    Főtt karfiol

  2. Öntsd le róla a vizet, alaposan csepegtesd le és törd szét.

    Összetörés botmixerrel

    Összetörés botmixerrel

  3. Áztasd be vízbe a zsemlét és fél perc mulva nyomkodd ki belőle a vizet. Add a széttört karfiolhoz. (Ha sokáig áll a vízben, nagyon elázik!)

    Zsemle áztatás után

    Zsemle áztatás után

  4. Add a karfiolhoz a felaprított hagymákat, a ptrezselyemzöldet, a tojást. Dolgozd össze.

    Tojás és fűszerek hozzáadása

    Tojás és fűszerek hozzáadása

  5. Ha túl puha lenne, a formázhatóságot zsemlemorzsa hozzáadásával állíthatod be.

    Zsemlemorzsa hozzáadása

    Zsemlemorzsa hozzáadása

  6. Kóstold meg a masszát és szükség szerint adj hozzá sót és borsot.

    Fasírt massza összekeverve

    Fasírt massza összekeverve

  7. A kész masszát egy edényben elsímítva annyi részre oszd, ahány fasírtot szeretnél készíteni. Ez esetben szép egyformák lesznek.

    Részekre osztás

    Részekre osztás

  8. Formázd meg a fasírtokat és forgasd bele zsemlemorzsába.
    Formázva 1

    Formázva 1

    Formázva 2

    Formázva 2

  9. Forró olajbn süsd ki először az egyik, majd a másik oldalát is. Csepegtesd le és szedd ki egy tálba vagy tányérra. Jó, ha papírtörlőt is teszel alája. Nálam ez most elmaradt. (Ha zöldségekkel tálalod, azokat sütés közben feldarabolhatod.
    Sütés 1

    Sütés 1

    Sütés 2

    Sütés 2

    Lecsepegtetés

    Fasírtok kisütve

    Fasírtok kisütve

Elkészítési idő:

  • Karfiol főzése (közben aprítási munkák): 20 perc
  • Fasírt massza elkészítése, fasírtok formázása: 15 perc
  • Kisütés (adagonként): 10 perc

Összesen: 45 perc

Megjegyzés:

  • Ha nincs kedved a formázással bajlódni és időt tölteni, szaggasd a masszát egy kanállal a forró olajba. Ez esetbe kissé amort, rusztikus jellegű fasírtok fognak készülni – gyorsabban.
  • Hasonló módon készíthetsz fasírtot kelkáposztából

Tálalás

Tálalhatod friss zöldségekkel (fogyókúrás megoldás), de készíthetsz hozzá mártás, köretet vagy salátát.

Karfiolfasírt tálalva 1

Karfiolfasírt tálalva 1

Karfiolfasírt tálalva 2

Karfiolfasírt tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error