Categories Menu

Linzer tészta

Linzer tészta: alaprecept többféle imádni való sütemény készítéséhez. Leggyakrabban linzer karikák és rácsos linzer lesz belőle – valamilyen finom lekvárral.

Linzer-tészta 1

Linzer tészta recept

Elkészítési idő: 50 perc (ebből munka: 20 perc).

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás (a sárgája a tésztába, a fehérje a menéshez)
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2-4  evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
  • barack vagy ribizli lekvár
  • 20 dkg durvára vágott dió
  • 1-2 evőkanálnyi kristálycukor.

Előkészítés

  • A vajat a tészta készítése előtt egy órával kiveszed a hűtőből, mert hidegen elég nehéz lenne a liszttel összedolgozni.
  • A hozzávalókat kiméred.
  • A tejföl mennyisége függ a tojás méretétől és a liszt fajtájából. Inkább többet használj. Ha túl lágy lenne a tészta, lisztet tehetsz hozzá. Ha túl kemény, a tejfölt nehezebb lesz utólag beledolgozni.
  • Elkészítheted gyúrólapon vagy tálban. Én most az utóbbi megoldást választottam.
  • A képek fele mennyiségű hozzávalóból készültek. Ha gondolod, próbaképpen te is megteheted.

A linzer tészta elkészítése

  1. A lisztet a vajjal összemorzsolod. A vajat darabold fel, úgy tedd a lisztbe. Sokkal könnyebb lesz összedolgozni. Először kezd egy erősebb villával, utána folytasd kézzel.
  2. Belekevered a reszelt citromhéjat, a porcukrot, rászórod a csipet sót.
  3. Összekevered és a közepébe lyukat készítesz.

    Liszt-vaj-porcukor

    Liszt-vaj-porcukor

  4. Beleteszed a tojások sárgáját, a citromlevet és a  tejfölt. Közepes keménységű tésztát készítesz. Jól összedolgozod.
    Tojások sárgája és tejföl hozzátéve

    Tojások sárgája és tejföl hozzátéve

    Összekeverés 1

    Összekeverés 1

    Összekeverés 2

    Összekeverés 2

    Összegyúrt tészta

    Összegyúrt tészta

  5. Fél órát pihenteted. A tészta további feldolgozásra kész.
    Pihentetés

    Pihentetés

    Linzer tészta készen

    Linzer tészta készen

  6. A munka további része attól függ, mi készül majd belőle.

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók előkészítése: 5 perc
  • Liszt és vaj összedolgozása: 5 perc
  • Tészta elkészítése: 10 perc
  • Pihentetés: 30 perc

Összesen: 50 perc (ebből munka: 20 perc).

A linzertészta felhasználása

Nagyon változatos. Szinte csak fantázia  és kiszúró forma kérdése, hogy milyen aprósüteményeket készítesz belőle. Az forma lehet virág (ez a klasszikus linzer forma), kerek, csillag, szív és bármi más. Néhány gyakori változat:

Linzerkarikák lekvárral

Linzerkarikák lekvárral

  • különféle aprósütemények (lekvárral, dióval, nutellával)
Linzerek rozmaringos baracklekvárral

Linzerek rozmaringos baracklekvárral

  • isler (kerek formával kiszúrva, lekvárral összeragasztva, majd a teteje csokoládéval bevonva)
  • rácsos linzer (lekvárral).

 

Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. Kedves Zsuzsa

      T:linzer tészta
      megpróbálnám elkészíteni, de egy dolog úgy gondolom lemaradt.Mennyi ideig, hány fokon süssem?
      Általában itt szoktam elrontani .
      Várom szíves válaszod,
      szép napot
      Faragó Éva

    2. A linzer tészta egy csodálatos alapanyag sokféleképpen lehet elkészíteni! Én kerek formát és figurát is szoktam készíteni mivel még a legkisebb Unokám 10 éves és lekvárral töltöm ! Köszönöm szépen !

    3. Kedves Éva! Ez csak egy alaptészta recept. A sütési idôt a konkrét receptnél keresôjébe, például a linzer karikáknál.

    4. Kiegészítés : pintos idôt nehéz megmondani, meet függ a tészta vastagságától. Figyelni kell, mert könnyen megbarnul és akkor már túlsült. A konkrét receptben Leiirt sütési idô elôtt figyeld és még világosan szedd ki. Ha az Alja világos barna, akkor már jó, Egyet még is kóstolhatsz. Ha még nem sült meg, teed vissza néhány percre, de ne barnuljon meg.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás