Linzer tészta: alaprecept többféle imádni való sütemény készítéséhez. Leggyakrabban linzer karikák és rácsos linzer lesz belőle – valamilyen finom lekvárral.

Linzer-tészta 1

Linzer tészta recept

Elkészítési idő: 50 perc (ebből munka: 20 perc).

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás (a sárgája a tésztába, a fehérje a menéshez)
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2-4  evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
  • barack vagy ribizli lekvár
  • 20 dkg durvára vágott dió
  • 1-2 evőkanálnyi kristálycukor.

Előkészítés

  • A vajat a tészta készítése előtt egy órával kiveszed a hűtőből, mert hidegen elég nehéz lenne a liszttel összedolgozni.
  • A hozzávalókat kiméred.
  • A tejföl mennyisége függ a tojás méretétől és a liszt fajtájából. Inkább többet használj. Ha túl lágy lenne a tészta, lisztet tehetsz hozzá. Ha túl kemény, a tejfölt nehezebb lesz utólag beledolgozni.
  • Elkészítheted gyúrólapon vagy tálban. Én most az utóbbi megoldást választottam.
  • A képek fele mennyiségű hozzávalóból készültek. Ha gondolod, próbaképpen te is megteheted.

A linzer tészta elkészítése

  1. A lisztet a vajjal összemorzsolod. A vajat darabold fel, úgy tedd a lisztbe. Sokkal könnyebb lesz összedolgozni. Először kezd egy erősebb villával, utána folytasd kézzel.
  2. Belekevered a reszelt citromhéjat, a porcukrot, rászórod a csipet sót.
  3. Összekevered és a közepébe lyukat készítesz.

    Liszt-vaj-porcukor

    Liszt-vaj-porcukor

  4. Beleteszed a tojások sárgáját, a citromlevet és a  tejfölt. Közepes keménységű tésztát készítesz. Jól összedolgozod.
    Tojások sárgája és tejföl hozzátéve

    Tojások sárgája és tejföl hozzátéve

    Összekeverés 1

    Összekeverés 1

    Összekeverés 2

    Összekeverés 2

    Összegyúrt tészta

    Összegyúrt tészta

  5. Fél órát pihenteted. A tészta további feldolgozásra kész.
    Pihentetés

    Pihentetés

    Linzer tészta készen

    Linzer tészta készen

  6. A munka további része attól függ, mi készül majd belőle.

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók előkészítése: 5 perc
  • Liszt és vaj összedolgozása: 5 perc
  • Tészta elkészítése: 10 perc
  • Pihentetés: 30 perc

Összesen: 50 perc (ebből munka: 20 perc).

A linzertészta felhasználása

Nagyon változatos. Szinte csak fantázia  és kiszúró forma kérdése, hogy milyen aprósüteményeket készítesz belőle. Az forma lehet virág (ez a klasszikus linzer forma), kerek, csillag, szív és bármi más. Néhány gyakori változat:

Linzerkarikák lekvárral

Linzerkarikák lekvárral

  • különféle aprósütemények (lekvárral, dióval, nutellával)
Linzerek rozmaringos baracklekvárral

Linzerek rozmaringos baracklekvárral

  • isler (kerek formával kiszúrva, lekvárral összeragasztva, majd a teteje csokoládéval bevonva)
  • rácsos linzer (lekvárral).

 

Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!