Gesztenyés alagút: olyan desszert, amit akár ünnepi alkalmakkor is feltálalhatsz. Elkészítése nagyon egyszerű, mindössze egy kényes pontja van.

Gesztenyés alagút 1

Gesztenyés alagút készítése

Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

A piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • néhány csepp citromlé

Sima piskóta tésztából is elkészítheted.

Ezekhez a mennyiségekhez egy 36 x 22 cm-es tepsit használtam. Ha a Tiéd eltér ettől, számold át a mennyiségeket. Ne dolgozz a gáztepsiben, hacsak nem nagyon nagy a család.

A töltelékhez:

  • 1 db 25 dkg-os gesztenyemassza (cukrozott)
  • 10 dkg vaj
  • tejszín 2 dl (csak egy része kell a töltelékbe)

A mázhoz:

  • 15 dkg csokoládé
  • 3 dkg vaj

Tálaláshoz:

  • a maradék tejszínhab

A tepsi méretéből elég könnyű kiszámolni, hogy – ha a végeket levágod, 20 – 22 másfél centi vastag szelet lesz belőle.

Előkészítés

  • A vajat és a gesztenyemasszát kiveszed a hűtőből.
  • A piskóta hozzávalóit evőkanállal kiméred, a lisztet és a kakaót össze is keverheted. A tojásokat szétválasztod.
  • A csokoládét darabokra tördeled.
  • A tepsit nagyon vékonyan bekened vajjal és sütőpapírral kibéleled.
  • A sütőt 175 fokra bekapcsolod.

Elkészítés

  • A tojások fehérjébe néhány csepp citromlét teszel, hogy könnyebben felverődjön.
Piskóta 1

Piskóta 1

  • Kézi vagy gépi habverővel elkezded felverni, és amikor már eléggé felverődött, hozzáadod részletekben a cukrot és addig vered, amíg jó kemény lesz a hab.
Piskóta 3

Piskóta 2

  • Néhány mozdulattal elkevered benne a tojások sárgáját. A habverőt félreteszed és előveszel egy nagyobb fakanalat.
Piskóta 3

Piskóta 3

  • Hozzáadod részletekben a lisztet és a kakaót – kis szűrőszitán a habba szitálva. Közben a fakanállal lazán kevered, hogy a hab össze ne törjön.
Piskóta 4

Piskóta 4

  • A tepsibe szeded, elegyengeted és beteszed a sütőbe kb. 25 percre. Utána tűpróbával ellenőrzöd, ha még nem sült meg (ragad a tű), akkor rövid időre visszateszed.

Amíg a piskóta sül, elkészíted a gesztenyekrémet:

  • A gesztenyét és vajat összetöröd és habosra kevered.
Gesztenye krém 1

Gesztenye krém 1

Gesztenye krém 3

Gesztenye krém 3

Gesztenye krém2

Gesztenye krém 3

  • A tejszínt habbá vered.
  • A gesztenyés-vajas töltelékbe annyi tejszínt teszel, hogy jól formálhatóvá váljék.

Az alagút megtöltése

  • A megsült piskótát egy porcukorral beszórt konyharuhára borítod. A sütőpapírt lehúzod és egy fa keverőlap vagy vágódeszka élével hosszában benyomkodod (lásd a képet). Ettől lesz benne a töltelék csillaghoz hasonló alakú. Ha ezt nem szeretnéd, akkor csak simán csavard össze. A konyharuhába csavarva hagyd kihűlni.
  • Amikor a piskóta kihűlt, a nyitott részével felfelé fordítod, a gesztenye tölteléket belekanalazod, majd elegyengeted. A piskótát fent összezárod, a konyharuhába takarva félreteszed.
Piskóta töltés 1

Piskóta töltés 1

Piskóta töltés 2

Piskóta töltés 2

Piskóta töltve

Piskóta töltve

  • A csokoládét a vajjal vízfürdő fölött összeolvasztod és egy hosszabb szélesebb késsel vagy tortakenő késsel a tekercs tetejére kened.
Gesztenyés alagút csokoládé mázzal

Gesztenyés alagút csokoládé mázzal

Gesztenyés alagút felvágva

Gesztenyés alagút felvágva

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Piskóta tészta elkészítése: 10 perc
  • Piskóta sütése (közben töltelék elkészítése): 20 perc
  • Pihentetés (hűtés) – közben csokoládé olvasztás: 25 perc
  • Töltés: 10 perc
  • Bevonás csokoládéval: 5 perc

Összesen: 80 perc (ebből munka: 40 perc)

A gesztenyés alagút tálalása

A szeletelésnél légy óvatos, mert a csokoládé törhet! Egy vagy két szeletet desszertes tányérra teszel, melléje tejszínhabot halmozhatsz. Desszert szalvétával és villával tálalod.

Gesztenyés alagút tányéron

Gesztenyés alagút tálalva

 

A gesztenyéről itt olvashatsz!

 

Képek: saját készítésű desszert saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error