Rántott sajt: kiváló előétel, vagy akár könnyű, gyors ebéd vagy vacsora. Készítése egyszerűnek látszik, van néhány dolog, amire figyelned kell.

Rántott sajt

Rántott sajt recept

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 szelet kb. 1 – 1,5 cm vastag trappista sajt előételként, 8 szelet főételként (lehet más félkemény sajt is)

    Sajt szeletek

    Sajt szeletek

  • 1 dl tej
  • 4 teáskanál liszt
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • a sütéshez 8 deciliter napraforgó olaj

Megjegyzések:

  • nem kötelező a trappista, lehet más félkemény sajt is
  • A panírozó anyagok mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, előfordulhat, hogy kicsit több vagy kicsit kevesebb szükséges.
  • A tej elég szokatlan hozzávaló a panírozásnál. Azért van rá szükség, hogy a liszt könnyebben és jobban tapadjon a sajt szeletekre.
  • Ha előételként tálalod és tartalmas a főfogás, személyenként 1 szelet is elég

Rántott sajt elkészítése

Panírozás:

  1. Ne használj villát, ezt a munkát kézzel végezd.
  2. Készítsd elő a panírozó anyagokat egy-egy tányérban vagy alkalmas méretű tálban.
  3. A tojásokat verd fel villával.

    Panírozó anyagok

    Panírozó anyagok

  4. A sajt szeleteket először merítsd a tejbe és forgasd meg benne, hogy mindenhol legyen a felületen.

    Mártás tejbe

    Mártás tejbe

  5. Ezután forgasd meg a lisztben.

    Forgatás lisztben

    Forgatás lisztben

  6. Merítsd a tojásba és figyelj rá, hogy a tojás mindenhol fedje be a lisztet. Ezt mindkét oldalon ellenőrizd le, mert könnyen előfordul, hogy alul maradnak hiányos részek.

    Mártás felvert tojásba

    Mártás felvert tojásba

  7. Ismételd meg a lisztben és tojásban forgatást.
  8. Kezd el melegíteni az olajat egy akkora edényben, amekkorában 4 szelet sajt elfér úgy, hogy nem érnek egymáshoz.
  9. Ezt követően tedd a sajtszeleteket a zsemlemorzsába és óvatosan forgasd meg benne. Ezzel a panírozás befejeződött.
    Forgatás zsemlemorzsában

    Forgatás zsemlemorzsában

    Panírozott sajt

    Panírozott sajt

Sütés:

  1. Az olaj legyen forró, hogy a panír gyorsan süljön és piruljon. Közben a belsejében a sajtmegolvad. Ha nem sül meg elég gyorsan a panír, a sajt könnyen kifolyhat belőle. Ugyanezen ok miatt használj lyukas lapátot vagy fogót.
  2. Amikor a panír egyik fele megpirult (ezt úgy láthatod, hogy a sajtszeleteket lapáttal egy kicsit megemeled), óvatosan fordítsd meg és süsd szép barnásra a másik oldalt is.
  3. Amikor mindkét oldal megsült, a lapáttal emeld ki egy dupla papírtörlővel bélelt tálra. A papír a fölösleges olajat leszívja.

Megjegyzés:

Sajnos, a fenti néhány kép valahogy kimaradt, mert vendégeim voltak, és elég sokfelé kellett figyelnem. Legközelebb pótolom.

Elkészítési idő:

  • Panírok előkészítése: 5 perc
  • Panírozás: 10 perc
  • Sütés, lecsepegtetés: 10 perc

Összesen: 25 perc

Tálalás

Melegen tálald.

Adhatsz hozzá:

Rántott sajt tálalva 1

Rántott sajt tálalva 1

Rántott sajt tálalva 2

Rántott sajt tálalva 2

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error