Rántott haltej: hagyományos módon panírozva (liszt, tojás, zsemlemorzsa), forró olajban kisütve. Percek alatt – igazi étel vagy meleg előétel különlegességet készíthetsz!

Rántott haltej

Rántott haltej

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 4 – 8 darab ponty haltej

    Haltej

    Haltej

  • 2 – 3 evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • 3 – 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • napraforgó olaj a sütéshez

Megjegyzések:

  • A haltej a halasoknál általában kapható. Elég drága, viszont kis mennyiség kell belőle. (A főétel mennyiségétől függően egy vagy két darabot vásárolj ( a képen 2 kisebb darabot látsz).
  • Akár főételt is készíthetsz belőle. Mivel nagyon laktató, ez esetben se számlolj négy darabnál többet személyenként.
  • A képeken egy adag készítését láthatod (ez a mennyiség egy ponty teje volt).

Bevásárlólista

  • haltej (felhasználási céltól függő mennyiségben)

Emlékeztető: liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, napraforgó étolaj

Előkészítés

  • A haltejet a rajta levő fölösleges dolgoktól megtisztítod, leöblíted. (A rajta levő hártyát ne szedd le, mert szét fog esni. )
  • Sütés előtt fél órával kissé megsózod.

Rántott haltej készítése

  1. A megtisztított haltejet panírozod: lisztben, felvert tojásban, majd zsemlemorzsában megforgatod, egy tálcára rakod. Nagyon gyorsan megsül, ezért panírozd be az egész mennyiséget. (A panírozás is gyorsan fog menni.)
    Lisztbe forgatva

    Lisztbe forgatva

    Tojásba forgatva

    Tojásba forgatva

    Zsemlemorzsába forgatva

    Zsemlemorzsába forgatva

    Panírozott haltej

    Panírozott haltej

  2. Egy nagyobb serpenyőben kb. egy ujjnyi napraforgó olajat felforrósítasz.
  3. Beleteszed a panírozott haltej darabokat lehetőleg úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.

    Sütés 1

    Sütés 1

  4. Egy perc után alányúlsz egy villával és megnézed, hogy megsült-e az alsó oldal.
  5. Ha az alsó oldal aranybarnára sült, megfordítod és megsütöd a másik oldalát is.

    Sütés 2

    Sütés 2

  6. Szűrőkanálon lecsepegteted.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

  7. Papírtörlőn pihenteted. Ezzel az étel el is készült.

    Rántott haltej készen

    Készen

Elkészítési idő:

  • Panírozás: 10 perc
  • Sütés két adagban: 10 perc

Összesen: 20 perc

Rántott haltej tálalása

  • Előételként tedd egy salátalevélre citromkarikával.
Előétel 1

Előétel rántott haltejből1

Előétel 2

Előétel rántott haltejből 2

  • Főételként: tálald néhány darab sült burgonyával, salátával és/vagy más zöldségekkel, salátával, citromkarikával.
Rántott haltej tálalva 1

Rántott haltej tálalva 1

Rántott haltej tálalva 2

Rántott haltej tálalva 2

Ha inkább rántott pontyot keresnél, azt is találsz az oldalamon.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa