Lecsós tarja: az egyik legfinomabb húsétel, imádni fogod. Más húsból és csirkéből is készíthető ez az étel, de tarjából (az egyik legjobb sertéshúsból) csúcs lesz.

Lecsós tarja krumplival

Lecsós tarja

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg sertés tarja (a képen 6 szeletet látsz, de készíthetsz 8 szeletet is)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 nagy vagy 2 kisebb zöldpaprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • só, bors
  • néhány szál petrezselyem a tálaláshoz

Megjegyzés:

  • Ennyi paprikát és paradicsomot még télen is megengedhetsz magadnak.

Bevásárlólista

  • 0,8 – 1 kg sertés tarja
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 nagy vagy 2 kisebb zöldpaprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, só. őrölt fekete bors

Előkészítés

  • A húst és a zöldségeket megmosod, lecsepegteted.
  • A szalonnát kockákra vágod.

    Szalonna felkockázva

    Szalonna felkockázva

Megjegyzések: 

  • Megtehetnéd, hogy a zöldségeket előre felszeleteled, de ez idő szempontjából nem lenne gazdaságos, mert amíg a szalonnát kiolvasztod és a húst átsütöd, a zöldségeket fel tudod szeletelni. Persze, ezt előre is megteheted, csak tovább fog tartani.

Lecsós tarja készítése

  1. A szalonnát egy akkora serpenyőben kiolvasztod, hogy a hús az elősütés után legfeljebb 2 rétegben legyen, de jobb, ha csak félig fedik egymást.
  2. Köszben az egyik hagymát apróra vágod.
  3. A hússzeleteket egy tálcára teszed, mindkét oldalukon megsózod, megborsozod.

    Tarja fűszerezve

    Tarja fűszerezve

  4. Ha nem kívánod az ételben a kis sült szalonna kockákat, szedd ki a szalonnazsírból (én ezt nem tettem).
  5. Beleteszed a forró zsírba a hússzeleteket. Először az egyik, majd a másik felét is átsütöd, hogy az értékes anyagok benne maradjanak párolódás alatt. Ha lehet, ne tedd egymásra, de ha nem férnek el, akkor két részletben süsd és párolás alatt egymásra is teheted.

    Tarja lesütve

    Tarja lesütve

  6. A húst egy tányérra kiszeded.
  7. Közben előkészíted a zöldségeket: a fokhagymát és a máik hagymát vékonyra felszeleteled, a zöldpaprika belsejét kiszeded és vastagabb szeletekre vágod, a paradicsomot kedved szerint feldarabolod (szeleteled vagy cikkekre vágod).

    Zöldségek felszeletelve

    Zöldségek felszeletelve

  8. A szalonna zsírban megpárolod a egyik, apróra vágott hagymát.

    Hagyma párolása szalonna-zsíron

    Hagyma párolása szalonna-zsíron

  9. Visszateszed az elősütött húsokat a serpenyőbe.
  10. Rászórod a fokhagymát, a hagymát, a paradicsomot, végül a zöldpaprikát.

    Paprikával, paradicsommal, hagymával

    Paprikával, paradicsommal, hagymával

  11. Lefeded és addig párolod, amíg a hús megpuhul. Ez általában egy óra, de lehet több is és kevesebb is, mert a hús fajtájától és a szeletek vastagságától függ. Ellenőrizd.

    Párolás

    Párolás

  12. Amíg a hús párolódik, készítsd el a köretet: krumplipürét, feldarabolt főtt krumplit, párolt rizst, esetleg tarhonyát. Saláta nem fontos hozzá, hiszen elég sok szaftja van, ha még is, akkor fejes salátát javaslok.
  13. Amikor a hús megpuhult, kész a lecsós tarja, tálalhatod.

Elkészítési idő: 

  • hús felszeletelése, fűszerezése: 15 perc
  • egyéb hozzávalók (hagymák, paprika, paradicsom) előkészítése: 15 perc
  • étel párolása: kb. 1 óra (függ a hússzeletek fajtájától, vastagságától) – közben más munkát végezhetsz, pl. a köretet is elkészítheted

Összesen: 90 perc 

Lecsós tarja tálalása

  • Tálalásnál először szedd ki tányérokra a lecsós hús szeleteket, lehetőleg úgy, hogy a zöldségekből mindegyikre jusson. Mellé tálald a köretet, a szaftot rá vagy mellé öntheted.
  • Ha készítettél salátát, külön tányérra tedd, hogy a saláta és az étel leve ne keveredjen össze (nem lesz jó).
Lecsós tarja krumplival tálalva

Lecsós tarja krumplival tálalva

Lecsós tarja párolt rizzsel

Lecsós tarja párolt rizzsel

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa