Zöldborsó püré: készíthető főzelék formában, valamilyen feltéttel (szelet hússal, tükörtojással), vagy kiegészítő ételként húsok mellé.

Zöldborsó püré

Zöldborsó püré recept

Elkészítési idő mirelit zöldborsóból: 30 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg mirelit zöldborsó
  • 2 db közepes méretű krumpli
  • 1 teáskanál olíva olaj
  • 1 kávéskanál Vegeta Naturella (vagy : hígítás húslevessel, hús alaplével)
  • fél csokor petrezselyem
  •  4 dl víz (vagy húsleves, hús alaplé)
  • 2 csipet só (nem biztos, hogy kell, mert a Vegeta Naturella is, és a húslevek is tartalmaznak sót).

Megjegyzések:

  • Természetesen friss zöldborsóból is készítheted. Ebben az esetben 1,5 kg-ot vásárolj.
  • A pürésítéshez szükséged lesz még egy botmixerre.
  • A 4 dl víz a hígításhoz kell, de ez a mennyiség nem pontos. Attól függ, milyen sűrű lett a turmixolt pép.
  • A Vegeta Naturella nem tartalmaz nátriumglutamátot.
  • A zöldborsót általában nem pürésítjük, hanem darabos zöldborsó főzelék formába készítjük el. Előfordulhat azonban, hogy az emésztőrendszer kímélése miatt vagy kisbabáknak mégis ilyen formában célszerű készíteni.

Előkészítés

  • A krumplit megtisztítod, kis kockákra vágod (azért kell kicsire vágni, hogy megpuhuljon, amíg a zöldborsó párolódik.

    Krumpli felkockázva

    Krumpli felkockázva

  • Ha friss zöldborsóból készíted, kifejted a héjából.

Zöldborsó püré készítése

  1. Az olíva olajat felmelegíted egy nagyobb lábosban.
  2. Hozzáadod a zöldborsót és a Vegeta Naturellát és 1 evőkanálnyi vizet. Kevergetés közben puhára párolod.

    Zöldborsó párolása

    Zöldborsó párolása

  3. Közben a krumplit egy kisebb lábosban felteszed főni.

    Krumpli főzése

    Krumpli főzése

  4. A megfőtt krumplit a főzőlével együtt hozzáadod a párolt zöldborsóhoz.
  5. Botmixerrel pépesíted. Ez egy kicsit hosszabb ideig fog tartani, mint egy átlagos mixelés, mivel kétféle anyagot kell homogén masszává összedolgozni.
    Turmixolás 1

    Turmixolás 1

    Turmixolás 2

    Turmixolás 2

    Turmixolás 3

    Turmixolás 3

    Turmixolás 4

    Turmixolás 4

    Turmixolás 5

    Turmixolás 5

  6. Hígítod vízzel az általad megkívánt sűrűségűre.
  7. Felforralod és ezzel a zöldborsó püré el is készült.

    Zöldborsó püré készen

    Készen

Elkészítési idő:

  • Krumpli előkészítése főzésre: 5 perc
  • Zöldborsó párolása, krumpli főzése: 15 perc
  • Turmixolás, hígítás, felforralás 10 perc

Összesen: 30 perc

Tálalás

Tálalhatod:

mint egy főzeléket, sült hússal vagy tükörtojással

Zöldborsó püré hússal

Hússal

Zöldborsó püré tükörtojással

Tükörtojással

kisebb mennyiségben köretként húsok mellé.

Zöldborsó püré köret

Köretként

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa