Zöldborsó püré: készíthető főzelék formában, valamilyen feltéttel (szelet hússal, tükörtojással), vagy kiegészítő ételként húsok mellé.
Zöldborsó püré recept
Elkészítési idő mirelit zöldborsóból: 30 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg mirelit zöldborsó
- 2 db közepes méretű krumpli
- 1 teáskanál olíva olaj
- 1 kávéskanál Vegeta Naturella (vagy : hígítás húslevessel, hús alaplével)
- fél csokor petrezselyem
- 4 dl víz (vagy húsleves, hús alaplé)
- 2 csipet só (nem biztos, hogy kell, mert a Vegeta Naturella is, és a húslevek is tartalmaznak sót).
Megjegyzések:
- Természetesen friss zöldborsóból is készítheted. Ebben az esetben 1,5 kg-ot vásárolj.
- A pürésítéshez szükséged lesz még egy botmixerre.
- A 4 dl víz a hígításhoz kell, de ez a mennyiség nem pontos. Attól függ, milyen sűrű lett a turmixolt pép.
- A Vegeta Naturella nem tartalmaz nátriumglutamátot.
- A zöldborsót általában nem pürésítjük, hanem darabos zöldborsó főzelék formába készítjük el. Előfordulhat azonban, hogy az emésztőrendszer kímélése miatt vagy kisbabáknak mégis ilyen formában célszerű készíteni.
Előkészítés
- A krumplit megtisztítod, kis kockákra vágod (azért kell kicsire vágni, hogy megpuhuljon, amíg a zöldborsó párolódik.
- Ha friss zöldborsóból készíted, kifejted a héjából.
Zöldborsó püré készítése
- Az olíva olajat felmelegíted egy nagyobb lábosban.
- Hozzáadod a zöldborsót és a Vegeta Naturellát és 1 evőkanálnyi vizet. Kevergetés közben puhára párolod.
- Közben a krumplit egy kisebb lábosban felteszed főni.
- A megfőtt krumplit a főzőlével együtt hozzáadod a párolt zöldborsóhoz.
- Botmixerrel pépesíted. Ez egy kicsit hosszabb ideig fog tartani, mint egy átlagos mixelés, mivel kétféle anyagot kell homogén masszává összedolgozni.
- Hígítod vízzel az általad megkívánt sűrűségűre.
- Felforralod és ezzel a zöldborsó püré el is készült.
Elkészítési idő:
- Krumpli előkészítése főzésre: 5 perc
- Zöldborsó párolása, krumpli főzése: 15 perc
- Turmixolás, hígítás, felforralás 10 perc
Összesen: 30 perc
Tálalás
Tálalhatod:
mint egy főzeléket, sült hússal vagy tükörtojással
kisebb mennyiségben köretként húsok mellé.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások