Kaszinó tojás: a hidegtálak egyik főszereplője. Azt gondolnád, hogy otthon nem is lehet elkészíteni. Pedig igen, és mos elárulom neked, hogyan.
Kaszinó tojás készítése
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
4 személyre (fejenként 2 db – de természetesen akárhányat is készíthetsz)
A tojásokhoz:
- 8 db tojás
- 2 teáskanál majonéz
- 2 teáskanál tejföl
- 1 mokkáskanál só
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kiskanál őrölt fehér bors
A tojások tálalásához:
- 8 teáskanál tartármártás (4 kanál majonézből és 4 kanál tejfölből készítve)
- 20 dkg franciasaláta
- 8 db petrezselyem bóbita
- 8 db fogpiszkáló
Bevásárlólista
- 8 db tojás
- 1 kis flakon majonéz (vagy házilag készített)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 kis csokor petrezselyem
- 0,5 kg mirelit franciasaláta alap (ha csak 1 kg-os van, a felét mélyhűtőben elteszed egy másik alkalomra)
- 2 db alma
- 1 kis üveg csemege uborka (nem kell mind)
Emlékeztető: só, őrölt fehér bors, fogpiszkáló
Előkészítés
- A tojásokat megfőzöd. Én általában 2 db-bal többet szoktam főzni, mert előfordul, hogy a héj főzés közben felpattan, a fehérje kifolyik, és az a tojás már nem lesz ideális a kaszinó tojáshoz. A tojásfőzés rejtelmeiről majd egy más alkalommal írok.
- A kihűlt tojások héját eltávolítod.
- A petrezselyemből félreteszel 8 db bóbitának valót. A többit felaprítod.
Elkészítés
- A tojásokat hosszában két darabra vágod. Most jön a trükk, amit én alkalmazok. Nem a felénél vágom szét, hanem egy kicsit lejjebb, így egy kisebb és egy nagyobb rész keletkezik. Figyelj rá, hogy a vékonyabb fehérje-részek ne a fél tojások közepén legyenek.
- Kiveszed a tojások sárgáját úgy, hogy a fehérjék ne szakadjanak széjjel. Beleteszed egy tálba.
- Összetöröd egy villával. Hozzáadod a tejfölt kanalanként és összedolgozod. Azért célszerű kanalanként hozzáadni, mert előfordulhat, hogy az itt megadottaktól kicsit eltérő mennyiségekre lesz szükség a tojások méretőtől, a tejföl a majonéz sűrűségétől függően. A lényeg az, hogy az eredmény egy jól formázható és formatartó legyen. (Ha túl sűrű, nyögvenyelős lesz, ha túl híg, kifolyik a tojásból.)
- Beleteszed a majonézt, sót, őrölt fehér borsot, a felaprított petrezselyemzöldet, és ismételten jól összedolgozod.
- Félreteszel belőle 2 teáskanálnyit a díszítéshez, a maradékot 8 részre osztod.
- Megtöltöd a masszával a tojásokat. A tölteléket a nagyobb részbe tedd (púpos lesz), majd borítsd rá a kisebbik részt és – most jön az egyik trükk – fordítsd meg úgy, hogy a kisebb rész legyen alul. Így lesz szép a tojás teteje.
Elkészítési idő:
- Tojások főzése: 15 perc
- Tojások tisztítása, felezése, sárgájának kiszedése: 15 perc
- Töltelék készítése: 10 perc
- Tojások összerakása, díszítése: 15 perc
Összesen: 55 perc
Kaszinó tojás tálalása
Tálalhatod tálon, vagy tányérokon adagokban. Azt javasolom, hogy ezt a fogyasztás előtt fél órával végezd el, mert a kész kaszinó tojásokat már nem tudod letakarni, és hosszabb idő alatt kicsit elszíneződhet, a petrezselyem is elfonnyadhat.
- Egyenletesen elosztva elhelyezed a franciasaláta alapot.
- Ráteszed a tojásokat.
- Beborítod a tartárral úgy, hogy lehetőleg az egész tojást fedje be. (Ez egy kis ügyességet kíván. Végy segítségül hozzá egy kis kanalat és azzal adagolhatod a tartárt – megvárva, míg az előző adag kicsit szétfolyik rajta.)
- A félretett masszából készítsd el a bóbitákat (ha nagyon szépre szeretnéd, használ nyomózsákot, de anélkül, kiskanállal is kialakíthatod).
- Ha itt befejeznéd, a bóbiták lecsúsznának a tojások tetejéről, ezért – most jön a második trükk – amikor feltetted a tojás tetejére, rögzítsd a fogpiszkálóval és a petrezselymet és a bóbitát.
Megjegyzés:
A piros paprikával történő díszítést nyugodtan elhagyhatod, ez csak karácsony és szilveszter miatt készült ilyenre.
A kaszinó tojásról
A kaszinó tojás nem tartozik az otthon gyakran készített ételek közé. Talán azért, mert amikor elnézed a profi hidegtálakon, vagy a hidegkonyhákban látható csodákat, úgy gondolod, Te ezt nem fogod tudni elkészíteni. Én is sokáig azt hittem, hogy valami ördöngösség van benne, aztán elgondolkodtam rajta, hogy is lehetne itthon is szépeket készíteni – és rájöttem a nyitjára. Most elárulom Neked is. Az íze pedig – mivel semmit sem spórolsz ki belőle – összehasonlíthatatlanul jobb, mint a készen vett csodáké.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Ez csak egyfajta töltött tojás. Az igazi kaszinón zománcmártás van és nem igy készítik. De biztosan ez is jo. Ha szeretitek, csináld így!
Kedves Andrea!
A fenti módszerhez – már elég régen volt, amikor először készítettem – biztosan használtam valamilyen forrást, de már nem emlékszem, hogy az honnan származott. De valóban, egyféle töltött tojásnak is tekinthető.
Mivel nyitott vagyok mindig a jobbra, örülnék, ha küldenél egy linket, ahol megtalálom az igazi, autentikus receptet.