Szent Miklós legendája eléggé ellentétes avval a képpel, amelyet mostanában látunk: már nemcsak szánkón, hanem motorbiciklin  járnak a  Mikulások.

Szent Miklós püspök - Bari, Olaszország

Szent Miklós püspök – Bari, Olaszország

Szent Miklós legendája

Honnan származik a Mikulás legenda, és miért kapnak a gyerekek ajándékot a kitisztított cipőjükbe Miklós napjának (azaz Mikulásnap) előestéjén?

A Mikulásról sok legenda kering az emberek között, a gyerekek és szegények megajándékozása és segítése azonban mindegyikben jelen van. Egyik változatot mesélem most el neked és ha tetszik, meséld tovább a saját vagy ismerőseid gyerekeinek.

Szent Miklós püspök – persze akkor még nem volt sem püspök, sem szent – 245-ben (vagy legalábbis akkortájt – gondold csak meg: közel 1800 éve) született Patara (vagy Pattara) városában, Kis-Ázsiában. Szülei gazdag emberek voltak, de korán meghaltak és ő örökölt vagyonával együtt Patara város kolostorába került. Pap, majd később püspök lett és egész életét az emberiségnek és a gyerekeknek szentelte. Vagyonát a szegények megsegítésére fordította. 

A kolostor mellett, ahol élt, lakott egy szegény ember, akinek volt három lánya. A szegény lányoknak kevés esélyük volt akkor férjhez menni és egyikük elhatározta, hogy eladja magát rabszolgának, hogy testvérei férjhez mehessenek. Miklós püspök véletlenül meghallotta, amikor erről beszéltek és segítségükre sietett. Úgy juttatott nekik pénzt, hogy nem tudták, kitől származik és ezt még két éven át megismételte. A harmadik alkalommal, mikor távozóban volt, meglátták piros köpenyét és azt hitték, hogy a télapó küldte az ajándékot. Éveken át juttatott ajándékot a gyermekeknek Miklós nap előestéjén és szegényeket is segítette anélkül, hogy tudták volna, kitől származik az ajándék. 

Később egy véletlen folytán kiderült, hogy ki az ajándékozó és az ő emlékére kap Mikulás nap előestéjén minden gyerek kitisztított cipőjébe ajándékot.

Ez volt hát szent Miklós legendája. De mi a helyzet a krampusszal? Aki nem volt nagyon jó, hanem időnként rosszalkodott is – mert vannak még rossz gyerekek – az virgácsot is szokott kapni az ajándék mellé, amit azonban nem a Mikulás, hanem a krampusz hoz.

Mikulás-nap

A gyerekeknek a kitisztított cipőket érdemes kitenni az ablakba, hátha beletesz valamit a Mikulás. Őt látni nem fogják, mert mostanában már nagyon korán sötét van. A Mikulás pedig nagyon gyorsan jön és egy pillanat alatt már tovább is siet, mert nagyon sok gyereket kell meglátogatnia. Amelyik gyerek azonban nagyon szerencsés, az személyesen is találkozhat vele. 

Itt olvashatsz még a Mikulásról

 

Kép: saját felvétel