Sütőtökös palacsinta: a sütőtököt nem töltelékként használod, hanem a palacsintatésztába keverve. A palacsinták szép sárga színűek és kellemes ízűek lesznek.
Sütőtökös palacsinta készítése
Elkészítési idő: 30 perc
A sütőtökös palacsinta hozzávalói
kb. 12 db palacsintához
- 20 dkg BL 55 finomliszt
- 2 tojás
- 4 dl tej (ennek egy része lehet szénsavas ásványvíz, pl. lehet 2-2 dl)
- 2 evőkanál étolaj (és még a sütéshez)
- 2 evőkanál sütőtök püré vagy lekvár
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 15-20 dkg savanykás gyümölcs (friss, mirelit vagy befőtt)
Bevásárlólista
- 1 szelet sütőtök (ha nincs otthon sütőtök püréd vagy lekvárod)
- 2 db tojás
- 1 liter tej
- 1 tasak vaníliás cukor
- 25 dkg friss meggy vagy kimagozott mirelit
Emlékeztető: liszt, étolaj, só
Előkészítés
- A sütőtököt megsütöd nagyon puhára és villával szétnyomkodod, vagy botmixerrel széttöröd.
- A meggyet kimagozod.
Sütőtökös palacsinta készítése
- A tojásokat, a lisztet a tej egy részével simára kevered. Ezt könnyedén csomómentesre kevered egy fakanállal. Utána belekevered a sütőtök pürét, a vaníliás cukrot, a csipet sót és az olajat, majd a maradék tejet (és vizet).
- A tej mennyiségével befolyásolhatod a palacsinták vastagságát. Sütés közben lehet hígítani, de sűríteni nem, ezért, ha vastagabb palacsintát szeretnél, először kevesebb tejet és vizet tégy a tésztába, és az első palacsinta megsütése után hígíthatod tovább.
- Sima homogén tészta lesz, amely merőkanállal kimerhető. Ha mégis csomós lenne, gépi habverővel helyre tudod hozni.
- A palacsintasütőt néhány csepp olajjal felmelegíted, beleteszel egy közepes merőkanálnyi tésztát. A sütő forgatásával igyekezz egyenletes vastagságú tésztát készíteni. Addig sütöd, amig az alja megpirul. Utána megfordítod és a másik oldalát is megsütöd. Egy – a palacsintasütő méretéhez hasonló nagyságú tányérra teszed a megsült palacsintákat.
Elkészítési idő:
- Palacsintatészta készítése: 5 perc
- Palacsinták sütése: 25 perc
Összesen: 30 perc
A sütőtökös palacsinta tálalása
Hajtsd négyfelé, szórd meg porcukorral, tégy mellé savanykás gyümölcsöt, mirelitet, befőttet vagy lekvárt.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások