Rántott húsos palacsinta: tölteléke főtt vagy sült hús fűszerezve. Pénztárcakímélő megoldás, mivel gyakorlatilag “maradékot” használsz hozzá fel.

Rántott húsos palacsinta

Rántott húsos palacsinta

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

Palacsintatészta 6 db palacsintához:

  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl víz(akár csapvíz is lehet)
  • 6 lapos evőkanál liszt
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál étolaj

Megjegyzés:

  • Ha túl sűrű lenne, hígítsd vízzel.

A töltelékhez:

  • 30 dkg főtt vagy sült hús (csirke vagy sertés)
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál baromfi vagy sertészsír
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 – 2 evőkanál tejföl

A panírozáshoz és sütéshez

  • 2 evőkanál liszt (nem pontos adat)
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa (nem pontos adat)
  • napraforgó olaj (a sütőedény fajtája és mérete szerinti mennyiségben)

Bevásárlólista

  • 3 db tojás
  • 1 liter napraforgó olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, tej, só, frissen őrölt bors, zsemlemorzsa, baromfi- vagy sertészsír

Megjegyzések:

  • Ez egy kármentő étel: készítéséhez felhasználhatsz maradék sült vagy főtt csirke- vagy sertéshúst.
  • Ha 3 db csirke far-hátból készítesz csirke húslevest, akkor a csirke darabokról annyi húst tudsz leszedni, ami elég a 6 db palacsinta megtöltéséhez. Nekem a helyzet adta ezt a megoldást.
  • A fenti mennyiségnek többszörösét is készítheted.
  • A fűszerezést kiegészítheted más zöld fűszerekkel, pl. kakukkfűvel.

Előkészítés

  • A hagymát és a petrezselyem nagy részét apróra vágod.
  • A főtt csirkehúst felaprítod.

    Főtt hús feldarabolva

    Főtt hús feldarabolva

Rántott húsos palacsinta készítése

Palacsinta készítése:

  • A palacsintatészta hozzávalóiból elkészíted a palacsintákat.

Töltelék készítése:

  • A hagymát megpárolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  • Rádobod a főtt húst, többször átkevered.
  • Megsózod és megborsozod.
  • Hozzáadod a felaprított petrezselyem zöldet.
  • Hozzáadsz még egy evőkanál tejfölt.
  • Összedolgozod.
  • Hat részre osztod.

    Töltelék készen, felosztva

    Töltelék készen, felosztva

Palacsinták megtöltése:

  • A töltelék egy részét rúd formában elhelyezed a palacsinta közepén.
  • A két oldalt behajtod.
  • A palacsintát felcsavarod. Készen van a tekercs. Hagyd kihűlni, melegen ne panírozd.

    Palacsinták megtöltve

    Palacsinták megtöltve

Megjegyzés:

Pihentesd a töltött palacsintákat hűtőben. Akár egy nappal a fogyasztás előtt is elkészítheted. A pihentetés közben a palacsinta tészta elég jól összetapad, így kirántás előtt nem kell semmivel összetűzni, nem esik szét.

Palacsinták kirántása:

  1. A palacsintákat panírozod: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod.
    Forgatás lisztben

    Forgatás lisztben

    Forgatás felvert tojásban

    Forgatás felvert tojásban

    Forgatás zsemlemorzsában

    Forgatás zsemlemorzsában

  2. A sütést végezheted bő olajban lábosban vagy kevés olajon serpenyőben (lényegében csak a paníros külső részt kell megsütni, a belsejét csak át kell melegíteni).
  3. Célszerű akkora edényt választani, amelyben elfér a 6 db palacsinta (így gyorsabb és egyszerre forrón tálalható).
  4. Felmelegíted az olajat.

A palacsintákat kisütöd. Amikor az alsó oldal szépen megpirult, megfordítod és a másik oldalt is aranybarnára sütöd.

Rántott húsos palacsinta sütése

Rántott húsos palacsinta sütése

A megsült palacsintákat papírtörlővel bélelt tálra kiszeded.

Rántott húsos palacsinta készen

Rántott húsos palacsinta készen

 

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Palacsinták sütése: 10 perc
  • Panírozás: 20 perc
  • Sütés: 10 perc

Összesen: 60 perc

Rántott húsos palacsinta tálalása

Ez az étel fogyasztható előételként és főételként egyaránt.

  • Előételként 1 – 1 palacsinta szemdélyenként elég.
  • Főételként 2 db-ot javaslok, de leves után akár 1 – 1 db is elég lehet.

Többféle módon tálalhatod

  • Előételként illik hozzá például majonéz.
    Előétel 1

    Előétel 1

    Előétel 2

    Előétel 2

  • Főételként tálalhatsz mellé valamilyen meleg mártást (pl. kapor-, fokhagyma-, spenót mártást), de készíthetsz hozzá szinte bármilyen salátát, vagy akár nyers zöldség (pl. paradicsom is illik hozzá).

    Rántott húsos palacsinta tálalva

    Rántott húsos palacsinta tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa