Rántott húsos palacsinta: tölteléke főtt vagy sült hús fűszerezve. Pénztárcakímélő megoldás, mivel gyakorlatilag „maradékot” használsz hozzá fel.
Rántott húsos palacsinta
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
Palacsintatészta 6 db palacsintához:
- 1 db tojás
- 2 dl tej
- 0,5 dl víz(akár csapvíz is lehet)
- 6 lapos evőkanál liszt
- 1 csipet só
- 2 teáskanál étolaj
Megjegyzés:
- Ha túl sűrű lenne, hígítsd vízzel.
A töltelékhez:
- 30 dkg főtt vagy sült hús (csirke vagy sertés)
- 1 fej hagyma
- 1 teáskanál baromfi vagy sertészsír
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 – 2 evőkanál tejföl
A panírozáshoz és sütéshez
- 2 evőkanál liszt (nem pontos adat)
- 2 db tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa (nem pontos adat)
- napraforgó olaj (a sütőedény fajtája és mérete szerinti mennyiségben)
Bevásárlólista
- 3 db tojás
- 1 liter napraforgó olaj
- 1 fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, tej, só, frissen őrölt bors, zsemlemorzsa, baromfi- vagy sertészsír
Megjegyzések:
- Ez egy kármentő étel: készítéséhez felhasználhatsz maradék sült vagy főtt csirke- vagy sertéshúst.
- Ha 3 db csirke far-hátból készítesz csirke húslevest, akkor a csirke darabokról annyi húst tudsz leszedni, ami elég a 6 db palacsinta megtöltéséhez. Nekem a helyzet adta ezt a megoldást.
- A fenti mennyiségnek többszörösét is készítheted.
- A fűszerezést kiegészítheted más zöld fűszerekkel, pl. kakukkfűvel.
Előkészítés
- A hagymát és a petrezselyem nagy részét apróra vágod.
- A főtt csirkehúst felaprítod.
Rántott húsos palacsinta készítése
Palacsinta készítése:
- A palacsintatészta hozzávalóiból elkészíted a palacsintákat.
Töltelék készítése:
- A hagymát megpárolod.
- Rádobod a főtt húst, többször átkevered.
- Megsózod és megborsozod.
- Hozzáadod a felaprított petrezselyem zöldet.
- Hozzáadsz még egy evőkanál tejfölt.
- Összedolgozod.
- Hat részre osztod.
Palacsinták megtöltése:
- A töltelék egy részét rúd formában elhelyezed a palacsinta közepén.
- A két oldalt behajtod.
- A palacsintát felcsavarod. Készen van a tekercs. Hagyd kihűlni, melegen ne panírozd.
Megjegyzés:
Pihentesd a töltött palacsintákat hűtőben. Akár egy nappal a fogyasztás előtt is elkészítheted. A pihentetés közben a palacsinta tészta elég jól összetapad, így kirántás előtt nem kell semmivel összetűzni, nem esik szét.
Palacsinták kirántása:
- A palacsintákat panírozod: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod.
- A sütést végezheted bő olajban lábosban vagy kevés olajon serpenyőben (lényegében csak a paníros külső részt kell megsütni, a belsejét csak át kell melegíteni).
- Célszerű akkora edényt választani, amelyben elfér a 6 db palacsinta (így gyorsabb és egyszerre forrón tálalható).
- Felmelegíted az olajat.
A palacsintákat kisütöd. Amikor az alsó oldal szépen megpirult, megfordítod és a másik oldalt is aranybarnára sütöd.
A megsült palacsintákat papírtörlővel bélelt tálra kiszeded.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Palacsinták sütése: 10 perc
- Panírozás: 20 perc
- Sütés: 10 perc
Összesen: 60 perc
Rántott húsos palacsinta tálalása
Ez az étel fogyasztható előételként és főételként egyaránt.
- Előételként 1 – 1 palacsinta szemdélyenként elég.
- Főételként 2 db-ot javaslok, de leves után akár 1 – 1 db is elég lehet.
Többféle módon tálalhatod
- Előételként illik hozzá például majonéz.
- Főételként tálalhatsz mellé valamilyen meleg mártást (pl. kapor-, fokhagyma-, spenót mártást), de készíthetsz hozzá szinte bármilyen salátát, vagy akár nyers zöldség (pl. paradicsom is illik hozzá).
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások