Konfitált libacomb: lényegében alacsony hőfokon, hosszú ideig készül a fűszerezett hús és isteni finom lesz – próbáld ki!

Konfitált libacomb

Konfitált libacomb

Elkészítési idő: 210 perc

Konfitálás

Az eljárás a francia konyhából származik. A szó maga zsírban való eltevést jelent. Régen – amikor még nem volt hűtő a háztartásokban – így is tartósítottak húsokat. Előnyei és hátrányai:

  • Előnye, hogy a szárazabb húsok (mint liba- vagy kacsacomb) is jól elkészíthetők ezzel a módszerrel, mivel a zsír sütés közben a rostokat is megpuhítja.
  • Hátránya, hogy anyagigényes: sok zsír kell hozzá, mivel sütéskor a zsírnak a húst teljesen le kell fednie. További hátránya, hogy – mivel viszonylag alacsony hőfokon (130 – 140 fok) történik, a sütés órákig tart, ezért idő- és energia-igényes.

Hozzávalók

3 adaghoz

  • 3 db pecsenye (nem hizlalt) libacomb
  • 1,5 liter libazsír (sütés után másra is használható)
  • fűszerek: só, bors, majoránna, kevés kakukkfű, fokhagyma (ha a zsír később felhasználásába belefér)

Bevásárlólista

  • 3 db pecsenye (nem hizlalt) libacomb
  • 1,5 liter libazsír (sütés után másra is használható)

Emlékeztető: só, bors, majoránna, kevés kakukkfű, fokhagyma

Előkészítés

  • A libacombok nem bőrös oldalát egy tálcán befűszerezed és kb. 1 óráig pihenteted.

    Fűszerezett libacombok

    Fűszerezett libacombok 

Konfitált libacomb készítése

  1. A sütőt előmelegíted 140 fokon.
  2. A libacombokat a sütés megkezdése előtt mindkét oldalukon megsózod.
  3. Elhelyezed egy olyan sütőtálban, hogy a libazsírral lefedhető legyen (az enyém – sajnos – egy kicsit kilátszott).

    Libacombok sütőtálban

    Libacombok sütőtálban

  4. Ráöntöd a langyosított, folyékony libazsírt.

    Libacombok libazsírral leöntve

    Libacombok libazsírral leöntve

  5. Beteszed a sütőbe.
  6. Sütöd (a combok méretétől függően) 2,5 – 3 órát. Akkor lesz kész, amikor a húsok már szépen megpirultak. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megpuhultak-e.
  7. A konfitált libacomb elkészült.

    Libacombok konfitálva

    Libacombok konfitálva

Megjegyzések:

Amennyiben a hely engedi, a sütés vége felé beletehetsz kis méretű, egészben főtt krumplikat. Ez lehet a köret egy része.

Elkészítési idő:

  • Pácolás fűszerekkel: 60 perc
  • Sütés: 150 perc

Összesen: 210 perc (természetesen az idő nagy részét másra felhasználhatod)

Megjegyzés:

Konfitált libacomb tálalása

A hozzáillő klasszikus köretek: almás párolt lilakáposzta, sült krumpli vagy krumplipüré.

Konfitált libacomb tálalva 1

Konfitált libacomb tálalva 1

Konfitált libacomb tálalva 3

Konfitált libacomb tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa