Gombás csirkepörkölt: készítheted nagyobb vagy kisebb gombafejekkel, kisebb, darabokra vágott gombákkal, mindenhogy finom lesz.

Gombás csirkepörkölt

Gombás csirkepörkölt

Elkészítési idő: 110 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 nagyobb csirkecomb
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 40 dkg gomba (termesztett sampion)
  • fűszerek: só, 2 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 mokkás kanál őrölt kömény

Bevásárlólista

  • 4 nagyobb csirkecomb
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 40 dkg gomba (termesztett sampion)

Emlékeztető: sertészsír, só, piros fűszerpaprika, őrölt kömény

Előkészítés

A csirkecombokat – ha szükséges – letisztítot, leöblíted, kétfelé vágod (így 8 csirkedarabod lesz – félbevágva gyorsabban elkészül, mintha egész combokból készítenéd).

  • A hagymát apróra vágod.

    Hagyma felaprítva

    Hagyma felaprítva

  • A zöldpaprika belét kiveszed, apróra darabolod.
  • A paradicsomot felaprítod, akkor nem kell vesződnöd a héj leszedésével.

Gombás csirkepörkölt készítése

  1. A zsírt felolvasztod egy nagyobb lábosban.
  2. Beleteszed az apróra vágott hagymát, elkezded párolni, majd kissé lepirítod, kevés vízzel tovább párolod, ismét lepirítod.
  3. Beleteszed az apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot.
  4. Tovább folytatod a párolást és pirítást ameddig türelemmel bírod, de akár fél óráig is folytathatod. Így egy nagyon finom pörkölt alapot készíthetsz.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  5. Közben a csirkedarabokat mindkét oldalukon megsózod.
  6. Amikor készen vagy az alappal, hozzáteszed a csirkecombokat és az alapban mindkét oldalukat átforgatod (nem sütöd).
    Csikedarabok lesütése 1

    Csikedarabok átforgatása 1

    Csikedarabok lesütése 2

    Csikedarabok átforgatása 2

  7. Kevés vizet teszel a lábosba (a csirke is fog levet ereszteni), majd fedő alatt párolod kb. fél óráig.

    Párolás fedő alatt

    Párolás fedő alatt

  8. Hozzáadod a piros fűszerpaprikát és az őrölt köményt. Elkevered a lében.
    Pirospapria-hozzáadása

    Pirospapria-hozzáadása

    Pörkölt főzése 1

    Pörkölt főzése 1

  9. Tovább párolod addig, amíg a csirke darabok majdnem megpuhulnak. Ez nagyjából fél óra lesz. Az ételt keverés helyett inkább csak rázogatod.

    Pörkölt főzése 2

    Pörkölt főzése 2

  10. Hozzáadod a gombát és addig párolod, amíg  hús is és a gomba is puhára fő.

    Gomba hozzáadása

    Gomba hozzáadása

  11. Leveszed a fedőt és a levet kissé besűríted. Az ételt nem kevered, csak rázogatod. Ezzel a gombás csirkepörkölt el is készült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Hagyma, zöldpaprika, paradicsm párolása: 30 perc
  • Csirke párolása: 60 perc
  • Csirke párolása gombával: 10 perc

Összesen: 110 perc

Gombás csirkepörkölt tálalása

Nokedlit készíts hozzá. Kívánságra tejfölt is adhatsz mellé.

Gombás csirkepörkölt

 

Gombás csirkepörkölt tálalva

Gombás csirkepörkölt tálalva                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ha hús nélküli pörköltet keresel, gombapörköltet itt találsz.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa