Bableves: kedvenc ételünk. A bab laktató zöldség, ezért nem feltétlenül szükséges hozzá húsfélét tenni, zöldségeket annál inkább. Még jobb lehet ez a leves füstölt hús főző levében.

Bableves tejföllel

Bableves tejföllel

Bableves recept

Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 20 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 25 dkg tarka bab
  • 1 közepes szál sárgarépa
  • 1 közepes szál fehérrépa
  • 1/4 db zeller
  • 1 liter füstölt csülök főzőlé (ha nagyon sós, hígítani kell, ha nincs, vízzel is elkészíthető, és akkor fűszerezni kell! – fűszereket lásd lejjebb)
  • 5 dkg zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 2 szál zeller zöld
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojásból házi csipetke, vagy 10 dkg készen vásárolt

Bevásárlólista

  • 25 dkg tarka bab
  • 1 közepes szál sárgarépa
  • 1 közepes szál fehérrépa
  • 1/4 db zeller
  • 2 szál zeller zöld
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojás vagy 5 dkg csipetke

Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, piros fűszerpaprika édes, alapfűszerek, só

Megjegyzés:

  • Ha nem füstölt csülök fűszeres levében fő a bab, akkor a főzőlevet fűszerezni kell hagymával, fokhagymával, fekete szemes borssal, babérlevéllel)

 Előkészítés

  • A babot a főzés előtti este áztasd be vízbe (különben nagyon lassan fog megfőni).

A bableves elkészítése

  1. A megmosott, beáztatott babot felteszed a csülök főzőlevében főni.

    Bab főzése

    Bab főzése

  2. A zöldségeket megtisztítod (egy jó zöldségtisztítóval gyorsan dolgozhatsz), megmosod és feldarabolod. A petrezselymet 1 – 2 szál kivételével felaprítod.

    Zöldségek feldarabolva

    Zöldségek feldarabolva

  3. Amikor a bab már majdnem puha, hozzáteszed a zöldségeket, a zeller zöldet és a készen vásárolt csipetkét, mivel annak főzési ideje nagyjából megegyezik a zöldségekével. (Ha te készíted, akkor csak a végén teszed hozzá, mert annak jóval rövidebb a főzési ideje.)

    Zöldségek hozzáadása

    Zöldségek hozzáadása

  4. 20 perc főzés után berántod a levest (a zsírból, lisztből, piros paprikából készült rántással. (Ha gondod van a rántáskészítéssel, az következő képek megmutatják neked, hogyan készül a paprikás rántás.)
    Rántás készítés 2

    Rántás készítés 1 (liszt pirítása zsírban vagy olajban)

    Rántás készítés 3

    Rántás készítés 2 (liszt pirítva)

    Rántás készítés 4

    Rántás készítés 3 (piros paprika hozzáadása)

  5. A rántást hideg vízzel felengeded. A leveshez öntöd, felforralod, hozzáteszed a házi csipetkét  (ha azt készítettél) és a felvágott petrezselymet.

    Petrezselyem hozzáadása

    Petrezselyem hozzáadása

  6. Pár percig készre főzöd. A zeller zöldet kidobod belőle, mert annak csak az íze kellett a levesbe.

Elkészítési idő:

  • Előre beáztatott bab főlési ideje (közben zöldségtisztítás, darabolás): 60 perc
  • Főzés zöldségekkel és csipetkével: 20 perc
  • Berántás, felforralás: 10 perc

Összesen: 90 perc (ebből munka: 20 perc).

Bableves tálalása

Tálalhatod tányérban, csészében. Petrezselyem bóbitát tehetsz a tetejére. Igény szerint tejföl is kerülhet bele.

Bableves tejföllel

Bableves tejföllel

 

A leves füstölt csülökkel készítve még tartalmasabb lesz.

 

Ez az egyszerű bableves recept családunk egyik hagyományos receptje.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.