Bableves: kedvenc ételünk. A bab laktató zöldség, ezért nem feltétlenül szükséges hozzá húsfélét tenni, zöldségeket annál inkább. Még jobb lehet ez a leves füstölt hús főző levében.
Bableves recept
Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 20 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 25 dkg tarka bab
- 1 közepes szál sárgarépa
- 1 közepes szál fehérrépa
- 1/4 db zeller
- 1 liter füstölt csülök főzőlé (ha nagyon sós, hígítani kell, ha nincs, vízzel is elkészíthető, és akkor fűszerezni kell! – fűszereket lásd lejjebb)
- 5 dkg zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika
- 2 szál zeller zöld
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tojásból házi csipetke, vagy 10 dkg készen vásárolt
Bevásárlólista
- 25 dkg tarka bab
- 1 közepes szál sárgarépa
- 1 közepes szál fehérrépa
- 1/4 db zeller
- 2 szál zeller zöld
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tojás vagy 5 dkg csipetke
Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, piros fűszerpaprika édes, alapfűszerek, só
Megjegyzés:
- Ha nem füstölt csülök fűszeres levében fő a bab, akkor a főzőlevet fűszerezni kell hagymával, fokhagymával, fekete szemes borssal, babérlevéllel)
Előkészítés
- A babot a főzés előtti este áztasd be vízbe (különben nagyon lassan fog megfőni).
A bableves elkészítése
- A megmosott, beáztatott babot felteszed a csülök főzőlevében főni.
- A zöldségeket megtisztítod (egy jó zöldségtisztítóval gyorsan dolgozhatsz), megmosod és feldarabolod. A petrezselymet 1 – 2 szál kivételével felaprítod.
- Amikor a bab már majdnem puha, hozzáteszed a zöldségeket, a zeller zöldet és a készen vásárolt csipetkét, mivel annak főzési ideje nagyjából megegyezik a zöldségekével. (Ha te készíted, akkor csak a végén teszed hozzá, mert annak jóval rövidebb a főzési ideje.)
- 20 perc főzés után berántod a levest (a zsírból, lisztből, piros paprikából készült rántással. (Ha gondod van a rántáskészítéssel, az következő képek megmutatják neked, hogyan készül a paprikás rántás.)
- A rántást hideg vízzel felengeded. A leveshez öntöd, felforralod, hozzáteszed a házi csipetkét (ha azt készítettél) és a felvágott petrezselymet.
- Pár percig készre főzöd. A zeller zöldet kidobod belőle, mert annak csak az íze kellett a levesbe.
Elkészítési idő:
- Előre beáztatott bab főlési ideje (közben zöldségtisztítás, darabolás): 60 perc
- Főzés zöldségekkel és csipetkével: 20 perc
- Berántás, felforralás: 10 perc
Összesen: 90 perc (ebből munka: 20 perc).
Bableves tálalása
Tálalhatod tányérban, csészében. Petrezselyem bóbitát tehetsz a tetejére. Igény szerint tejföl is kerülhet bele.
A leves füstölt csülökkel készítve még tartalmasabb lesz.
Ez az egyszerű bableves recept családunk egyik hagyományos receptje.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások