Csirkebecsinált leves: csirkehúsból vagy csirkeaprólékból sok zöldséggel- kedvenc leveseink egyike. Olyan tápláló, hogy akár egytál ételnek is beillik. 

Csirkebecsinált leves 1

Csirkebecsinált leves recept

Elkészítési idő (hús előfőzése nélkül): 40 perc

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 4 db csirke alsó comb
  • 4 db csirkeszárny
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 10 dkg mirelit zöldborsó
  • negyed fej zeller
  • 1 szál zeller zöld
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 kiskanál Vegeta Naturella vagy eltett ételízesjtő
  • 1,5 liter víz

Bevásárlólista

  • 4 db csirke alsó comb
  • 4 db csirkeszárny
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 10 dkg mirelit zöldborsó
  • fél fej zeller zölddel
  • 1 kisebb csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, nátrium glutamát mentes ételízesítő, só

Előkészítés

  • A csirkedarabokat felteszed főni a másfél liter vízben. Hozzáadod a 2 kiskanálnyi ételízesítőt. Addig főzöd, amíg a csirkedarabok úgy megpuhulnak, hogy a
  • Amíg a csirke fő, megtisztítod és kockákra feldarabolod a zöldséget.

    Zöldségek felkockázva

    Zöldségek felkockázva

  • Felaprítod a petrezselyemzöldet.
  • A megfőtt csirkedarabokat kiszeded a főzőléből, leszeded a csontokról és félreteszed.
  • A főzőlét, ha szükséges, leszűröd.

    Csirke alaplé

    Csirke alaplé

Megjegyzés:

  • Talán túlzottnak tűnhet, hogy a csirkét külön főzöd meg.
  • Megtehetnéd azt is, hogy a leves elkészítését a hús párolásával kezded, de akkor a csontok is benne maradnának a levesben és evés közben kellene kiszedegetni. Nekem az a tapasztalatom, hogy ezt az asztalnál nem lehet egészen esztétikusan elvégezni, ezért választottam azt a módszert, hogy a húst előre megfőzöm és leszedem a csontokról. Egyébként a leves íze ugyanolyan finom lesz, hiszen a csirkehús főzőlevével öntöd fel a megpárolt zöldségeket.
  • A húst akár előző nap is megfőzheted, és akkor a leves 40 perc alatt elkészülhet.

Csirkebecsinált leves készítése

  1. A zsírt egy nagyobb fazékban vagy lábasban felolvasztod.

    Zsír felolvasztva

    Zsír felolvasztva

  2. Beleteszed a felkockázott zöldségeket és lepirítod, hogy a sárgarépából a szép sárga szín oldódjon fel a zsírban.

    Zöldség pirítása

    Zöldség pirítása

  3. Vigyázz, le ne égjen! Ha szükséges, kevés vizet önts rá.
  4. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, hozzáadod a mirelit zöldborsót (ha jeges lenne, leöblíted).

    Zöldborsó hozzáadva

    Zöldborsó hozzáadva

  5. Amikor már minden puha, hozzáadod a csirkehúst.

    Csirke darabok hozzáadva

    Csirke darabok hozzáadva

  6. Megszórod a liszttel, összekevered.

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  7. Felöntöd a csirkehús főzőlevével. Megkóstolod. Ha szükséges, megsózod. Rászórod a petrezselymet és felforralod. Ezzel a leves elkészült.
    Hús alaplével felengedve

    Hús alaplével felengedve

    Leves készen

    Leves készen

Megjegyzés:

  • Ha még táplálóbbá szeretnéd tenni, főzhetsz bele apró nokedlikat.

Elkészítési idő (ha a húst előre megfőzöd):

  • Zöldségek felaprítása, párolása: 30 perc
  • Készre főzés: 10 perc

Összesen: 40 perc

Csirkebecsinált leves tálalása

A levest tányérokba szeded. Ügyelj arra, hogy minden tányérba jusson csirkehús és zöldségek is legyenek benne.

Csirkebecsinált leves tálalva 1

Csirkebecsinált leves tálalva 

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei