Lecsós töltött paprika: az ötletet az adta, hogy találtam a mélyhűtőben egy zacskóban 3 db töltött paprikát és egy másik zacskóban lecsó alapot – és éppen 3 főre kellett ebédet készítenem.

Lecsós töltött paprika

Lecsós töltött paprika

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

A töltött paprikához:

  • 4 db szép nagy tölteni való paprika
  • 40 dkg darált sertéshús (lapocka, comb, dagadó)
  • 1/2 bögre rizs
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • fűszerek: só, bors, édes piros fűszerpaprika, petrezselyem

A lecsó alaphoz:

  • 8 db közepes paradicsom
  • 60 dkg lecsó alap (felkockázott színes paprika)
  • 2 fej közepes hagyma
  • 1 evőkanál sertés- vagy baromfizsír
  • fűszerek: só, piros fűszerpaprika, néhány ágacska friss bazsalikom vagy petrezselyem

Bevásárlólista

  • 4 db szép nagy tölteni való paprika
  • 40 dkg darált sertéshús (lapocka, comb, dagadó)
  • 8 db közepes paradicsom
  • 80 dkg lecsó paprika
  • 3 fej közepes hagyma

Emlékeztető: rizs, zsír, só, bors, édes piros fűszerpaprika, bazsalikom vagy petrezselyem

Megjegyzések:

  • Elkészíthető friss vagy mélyhűtött alapanyagokból.
  • A mélyhűtött töltött paprika receptjét egy másik írásomban találod.
  • A képeken 3 adag készítését látod.

Előkészítés

  • A töltött paprikához a rizst kétszeres mennyiségű vízzel megpárolod.
  • A párolási idő alatt a paprikák belső részét eltávolítod, a lecsó alaphoz szükséges paprikák csumáját kiszeded, a paprikákat kockára vágod.
  • A paradicsomok héját forró vízbe mártás után lehúzod, utána feldarabolod.
  • A hagymákat megtisztítod, felaprítod.
  • A darált húst, párolt rizst és a hagyma kis részét sóval, borssal, őrölt fűszerpaprikával és aprított bazsalikommal vagy petrezselyemmel homogén masszává kevered és gyúrod. Betöltöd a paprikákba. Részletesebben lásd a töltött paprika leírásánál.

    Töltött paprikák

    Töltött paprikák

Lecsós töltött paprika készítése

  1. Az apróra vágott hagyma nagyobb részét zsíron megpárolod, kissé le is piríthatod, majd kevés vízzel felengeded.

    Hagyma párolása, pirítása

    Hagyma párolása, pirítása

  2. A feldarabolt paradicsomot a hagymához adod, és félig puhára párolod.
    Hámozott darabolt paradicsom hozzáadása

    Hámozott darabolt paradicsom hozzáadása

    Párolás 1

    Párolás 1

  3. Az így elkészített alapba beleteszed a paprikákat, kevés víz hozzáadása után fedő alatt majdnem puhára párolod.

    Párolás 2

    Párolás 2

  4. Beleteszed a kockára vágott paprikát és készre főzöd. Ezzel az étel elkészült.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

    Lecsós töltött paprika készen

    Készen

Lecsós töltött paprika tálalása

Az elkészült ételt tányérokra teszed (kevés főtt krumplit is tálalhatsz hozzá), bazsalikom levelekkel vagy petrezselyemmel díszítheted.

Lecsós töltött paprika tálalva 1

Lecsós töltött paprika tálalva 1

Lecsós töltött paprika tálalva 2

Lecsós töltött paprika tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa