Lecsó tükörtojással: a tojásos lecsó egyik változata. Aki a tükörtojást jobban szereti, mint a rántottát, biztosan megkedveli majd ezt az ételt is.

Lecsó tükörtojással

Lecsó tükörtojással

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg feldarabolt zöldpaprika (vásárlás: 1,2 – 1,3 kg)
  • 4 db paradicsom
  • 2 közepes fej hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna (vagy 2 evőkanál sertészsír)
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 2 evőkanál piros fűszerpaprika (csípős lecsóhoz egy része legyen csípős)
  • 1 mokkás kanál só (illetve ízlés szerint)
  • 4 db tojás

Megjegyzés:

A képeken 2 személyre készült lecsót látsz.

Bevásárlólista

  • 1,3 kg zöldpaprika
  • 4 db paradicsom
  • 2 közepes fej hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 4 db tojás

Emlékeztető: édes (csípős) piros fűszerpaprika, só

Előkészítés

  • Megmosod a zöldpaprikát és a paradicsomot.
  • A zöldpaprika szárát és csumáját eltávolítod. (Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy a szárat megfogod, belenyomod a paprikába, majd kihúzod a csumával együtt.) Ezt követően a paprikákat felkarikázod.
  • A paradicsom héját eltávolítod. (A szárral ellentétes oldalon a héjat kereszt alakban bemetszed. Egy-két percre forró vízbe teszed, majd a héjat a bemetszéstől 4 részletben lehúzod.)
  • A hagymát felaprítod vagy vékony szeletekre vágod.
  • A szalonnát felkockázod.
  • A kolbászt karikákra vágod.

Lecsó tükörtojással – elkészítés

  1. A szalonnát (zsírt) egy nagyobb lábasban kiolvasztod.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. A hagymát a zsíron megpárolod.

    Hagyma párolása szalonna-zsíron

    Hagyma párolása szalonna-zsíron

  3. Hozzáadod a paradicsomot.
  4. Megvárod, amíg a paradicsom kevés levet enged, majd hozzáadod a piros fűszerpaprikát.
  5. Hozzáteszed a zöldpaprikát, 10 percig fedő alatt párold, amíg a paprika összeesik.
  6. Fedő nélkül párolod tovább addig, amíg a hozzávalók majdnem megpuhulnak.

    Főzés 1

    Főzés 1

  7. Hozzáadod a kolbászt, pár percig összeforralod az ételt.  (Kolbászos lecsót itt találsz.)
    Főzés 2

    Főzés 2

    Főzés 3

    Főzés 3

  8. A kész lecsó közepébe négy mélyedést készítesz, amelyekbe beleütöd a tojásokat.

    Lecsó tojásokkal

    Lecsó tojásokkal

  9. Lassan főzöd addig, amíg a tojásokból tükörtojás lesz. Ezzel az étel elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Szalonna kiolvasztása, hagyma párolása: 10 perc
  • Lecsó főzése: 25 perc
  • Tükörtojás elkszítése: 5 perc

Összesen: 60 perc

Lecsó tükörtojással – tálalás

A kész ételt tányérokra teszed. Használj nagyobb méretű kanalat és vigyázz arra, hogy a tükörtojások épen maradjanak. Egy-egy szelet kenyeret is tálalj hozzá.

Lecsó tükörtojással tálalva 1

Lecsó tükörtojással tálalva 1

Lecsó tükörtojással tálalva 2

Lecsó tükörtojással tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa