Magyaros zöldbableves: egy lehetséges variáció zöldbabra, paprikás rántással, petrezselyemmel, tejföllel. Készítheted friss zöldbabból vagy mireliből, amelyből gyorsabban elkészül.

Magyaros zöldbableves

Magyaros zöldbableves recept

friss zöldbabból vagy mireliből

Elkészítési idő: 55 perc (mirelitből 30 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 60 dkg friss zöldbab, vagy 50 dkg mirelit zöldbab
  • 1 teáskanál sertés- vagy baromfizsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 liter húsleves, hús alaplé vagy víz és 2 kávéskanál glutamátmentes ételízesítő
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • szükség esetén só

Megjegyzés:

  • Ha mirelitben 40 dkg-os csomagot vásárolsz, az is elég lesz.

Bevásárlólista

  • 60 dkg friss zöldbab, vagy 50 dkg mirelit zöldbab
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, só, hús alaplé vagy  nátrium glutamátmentes ételízesítő

Előkészítés

  • A húslevest vagy vizet felteszed melegedni
  • A zöldbab szár felőli részétbevágod, és a hozzá csatlakozó szálat lehúzod.
  • Alaposan megmosod.
  • 2 -3 cm-es darabokra vágod (eszedbe ne jusson egyenként kézbe véve – tégy egy csomót vágódeszkára és késsel vágd fel ferdére)

    Tisztított zöldbab

    Tisztított zöldbab

Magyaros zöldbableves készítése

  1. Az előkészített zöldbab felét fazékba teszed. 2 dl forró levest vagy vizet teszel rá. Megvárod, amíg forrni kezd. Akkor teszed bele a zöldbab másik felét (és ha vizet használsz, az ételízesítőt is). Hozzáöntesz további 3 dl forró vizet és megfőzöd. (Ha hideg vízben teszed fel a zöldbabot, előfordul, hogy nem fog rendesen megpuhulni. Mirelit zöldbab esetében a húslevest vagy vizet hidegen is hozzátehete, mert az előfőzött.)
    Forrázás 1

    Forrázás 1

    Forrázás 2

    Forrázás 2

    Főzés

    Főzés

  2. Közben felaprítod a petrezselymet (néhány levelet félretehetsz)

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

  3. Elkészíted a rántást. A zsírt egy kisebb lábasban felolvsztod. Beleteszed a 2 evőkanál lisztet és nagyon világosra megpirítod. Leveszed a tűzhelyről, belekevered a piros fűszerpaprikát.

    Rántás 1

    Rántás

  4. A maradék hideg levessel vagy vízzel felengeded. Jól összekevered.
  5. Amikor a zöldbab megpuhult, hozzáöntöd a felhígított rántást és melegíteni kezded.
  6. A forró levessel több részletben felhígítod a  tejfölt és a leveshez öntöd. Ha szüséges, megsózod.

    Tejföl hozzákeverése

    Tejföl hozzákeverése

  7. Amikor a leves felforrt, beleszórod a vágott petrezselyem nagy részét és el is készült.

    Zöldbableves készen

    Zöldbableves készen

Megjegyzés:

  • Levesbetétként főzhetsz bele 1 tojásból és lisztből apró nokedlikat.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzés (közben felaprítod a petrezselymet, elkészíted a rántást és felhígítod a tejfölt): 25 perc
  • Összeforralás: 5 perc

Összesen: 55 perc

Megjegyzések:

  • A készítési időt fél órára lerövidítheted, ha a levest mirelit zöldbabból készíted.
  • A zöldbab főzési ideje némileg függ attól, mennyire fiatal és friss a zöldbab illetve hogy mireliből készül-e a leves.

Tálalás

A leves tányérokba mered, kevés tejfölt tehetsz még a tetejére és szórd meg a maradék vágott petrezselyemmel. Bóbitákat is tehetsz rá.

Magyaros zöldbableves tálalása 2

Magyaros zöldbableves tálalása

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei