Magyaros zöldbableves: egy lehetséges variáció zöldbabra, paprikás rántással, petrezselyemmel, tejföllel. Készítheted friss zöldbabból vagy mireliből, amelyből gyorsabban elkészül.
Magyaros zöldbableves recept
friss zöldbabból vagy mireliből
Elkészítési idő: 55 perc (mirelitből 30 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 60 dkg friss zöldbab, vagy 50 dkg mirelit zöldbab
- 1 teáskanál sertés- vagy baromfizsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 liter húsleves, hús alaplé vagy víz és 2 kávéskanál glutamátmentes ételízesítő
- 1 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- szükség esetén só
Megjegyzés:
- Ha mirelitben 40 dkg-os csomagot vásárolsz, az is elég lesz.
Bevásárlólista
- 60 dkg friss zöldbab, vagy 50 dkg mirelit zöldbab
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, só, hús alaplé vagy nátrium glutamátmentes ételízesítő
Előkészítés
- A húslevest vagy vizet felteszed melegedni
- A zöldbab szár felőli részétbevágod, és a hozzá csatlakozó szálat lehúzod.
- Alaposan megmosod.
- 2 -3 cm-es darabokra vágod (eszedbe ne jusson egyenként kézbe véve – tégy egy csomót vágódeszkára és késsel vágd fel ferdére)
Magyaros zöldbableves készítése
- Az előkészített zöldbab felét fazékba teszed. 2 dl forró levest vagy vizet teszel rá. Megvárod, amíg forrni kezd. Akkor teszed bele a zöldbab másik felét (és ha vizet használsz, az ételízesítőt is). Hozzáöntesz további 3 dl forró vizet és megfőzöd. (Ha hideg vízben teszed fel a zöldbabot, előfordul, hogy nem fog rendesen megpuhulni. Mirelit zöldbab esetében a húslevest vagy vizet hidegen is hozzátehete, mert az előfőzött.)
- Közben felaprítod a petrezselymet (néhány levelet félretehetsz)
- Elkészíted a rántást. A zsírt egy kisebb lábasban felolvsztod. Beleteszed a 2 evőkanál lisztet és nagyon világosra megpirítod. Leveszed a tűzhelyről, belekevered a piros fűszerpaprikát.
- A maradék hideg levessel vagy vízzel felengeded. Jól összekevered.
- Amikor a zöldbab megpuhult, hozzáöntöd a felhígított rántást és melegíteni kezded.
- A forró levessel több részletben felhígítod a tejfölt és a leveshez öntöd. Ha szüséges, megsózod.
- Amikor a leves felforrt, beleszórod a vágott petrezselyem nagy részét és el is készült.
Megjegyzés:
- Levesbetétként főzhetsz bele 1 tojásból és lisztből apró nokedlikat.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 25 perc
- Főzés (közben felaprítod a petrezselymet, elkészíted a rántást és felhígítod a tejfölt): 25 perc
- Összeforralás: 5 perc
Összesen: 55 perc
Megjegyzések:
- A készítési időt fél órára lerövidítheted, ha a levest mirelit zöldbabból készíted.
- A zöldbab főzési ideje némileg függ attól, mennyire fiatal és friss a zöldbab illetve hogy mireliből készül-e a leves.
Tálalás
A leves tányérokba mered, kevés tejfölt tehetsz még a tetejére és szórd meg a maradék vágott petrezselyemmel. Bóbitákat is tehetsz rá.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások