Panko morzsás csirkecomb: bízván lehet versenytársa a rántott csirkének. A pankó morzsás panírban sült hús finom, ropogós. Ha még nem tetted, próbáld ki minél előbb!
Panko morzsás csirkecomb recept
Elkészítési idő:
Hozzávalók
2 illetve 4 személyre
- 4 db nagy kicsontozott felső csirkecomb
- 3 – 4 evőkanál liszt
- 1 db tojás
- 8 dkg (fél mézesüveg) saját készítésű panko morzsa
- só
- olaj a kisütéshez
Bevásárlólista
- 4 db nagy kicsontozott felső csirkecomb
- 1 db tojás
- 20 dkg panko morzsa (el is készítheted)
Emlékeztető: liszt, só, napraforgó olaj (legalább fél liter)
Megjegyzések:
- A panko morzsát készen megveheted. (Elég drága, 200 g-ot 700 -900 Ft-ért vásárolhatsz a nagyobb szupermarketekben.
- Ha ezt túl drágának tartod, 10 -15 perces munkával magad is elkészítheted.
- A panírozáshoz szükséged lesz még 3 db panírozó tálra, vagy panírozó szettre.
- Ha egész csirkecombot vásárolsz, kettévágod és az alsókat félreteheted fagyasztóban. Készülhet belőle paprikás csirke, beleteheted húslevesbe, vagy akár csontostól ki is ránthatod (zsemlemorzsát vagy panko morzsát használhatsz a panírhoz).
Előkészítés
- A csirke felső combokat egy hegyes, éles késsel kicsontozod. A nem bőrös felüknél a csont fölött bevágod, majd az éles késsel a csont alá nyúlva lefejtegeted a húst a csontról. A vastagabb helyeken bevágod, utána kissé kiklopfolod, így elég nagy szelet lesz belőle. (Itt-ott le fog lógni róla egy-egy kisebb húsdarab, ezeket a sütőolaj hőmérsékletének kipróbálására felhasználhatod.)
Hús panírozás előtt
- A csirke bőrét kedved szerint leszedheted, vagy rajta is hagyhatod.
- A tojást egy panírozó tálban villával kissé felvered, hogy homogén legyen.
- A másik két tálban előkészíted a lisztet és a panko morzsát.
Panko morzsás csirkecomb készítése
A panko morzsás csirkecomb elkészítése egyáltalán nem bonyolult. Szinte megegyezik a rántott hús elkészítésével. Lépésekben megmutatom:
- A hússzeleteket a panírozás előtt negyed órával mindkét oldalán besózod.
- Az olajat lassan elkezded melegíteni.
- Beleforgatod először lisztbe, utána a felvert tojásba, végül a panko morzsába. Egyszerre annyit panírozz ki, amennyi a sütő lábasodba (jobb, mint a serpenyő, mert nem fröcsög ki belőle az olaj) belefér. A többit panírozhatod addig, amíg az első adag kisül.
Forgatás lisztben
Forgatás tojásban
Forgatás panko morzsában
Panko morzsa csirkecomb sütés előtt
- A panírozás közben az olaj felmelegszik. Legyen forró, de még éppen ne füstöljön. (Ha ez megtörténik, vedd le melegítő rózsáról és hagyd kicsit visszahűlni.
- A csirkecombról leesett és bepanírozott kis darabokkal ki tudod próbálni, hogy megfelelő-e az olaj hőmérséklete.
- A kipanírozott hússzeletekből kettőt beteszel a forró olajba. Egy perc után megfordítod. Csökkentsd le a melegítést, mert így fog a hús jól átsülni.
Sütés 1
Sütés 2
- Addig sütöd fedő nélkül, közben néhányszor megfordítva, amíg szép aranybarnára sül.
- Kiszeded a szeleteket, a sütőedény felett kicsit lecsepegteted, majd egy dupla papírtörlővel kibélelt tálba teszed lehetőleg állítva, hogy a maradék olaj is lecsepegjen róla.
Lecsepegtetés
Megjegyzés:
Nem kell félned attól, hogy a panír leválik a húsról, mert a panko morzsa ugyanolyan jól tapad a tojásra, mint a zsemlemorzsa.
Elkészítési idő:
- Előkészítés:15 perc
- Panírozás: 10 perc
- Sütés (két részletben): 15 perc
Összesen: 40 perc
Panko morzsás csirkecomb tálalása
Készíthetsz hozzá zöldborsós rizst (rizi-bizit), majonézes vagy bármilyen salátát.
Panko morzsás csirkecomb tálalva
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Ez jobb lehet ,mint a hagyományos
Mi is nagyon megkedveltük. Ez egy vastagabb panír és jól kisütve finom, ropogós.