Töltött csirke: a lehető legegyszerűbb töltelékkel és kissé szokatlan módon: a csirke hosszában kétfelé van vágva (sajnos, ez nem az én ötletem).
Töltött csirke
Elkészítési idő: 180 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db 1,5 – 2 kg-os csirke (az enyém 1,8 kg volt)
- 3 db zsemle (csirke méretétől függően lehet 4 db)
- 1 evőkanál vaj
- 3 evőkanál zsír (lehetőleg baromfi)
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 fej közepes hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 8 db közepes krumpli
- 1 csokor petrezselyem
- fűszerek: só, (frissen) őrölt bors
Bevásárlólista
- l db egész csirke (lehetőleg legyen ép és ne túl vékony a bőre)
- 3 – 4 db zsemle
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 fej közepes hagyma
- 1 db tojás
- 8 db közepes krumpli
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: vaj, baromfi vagy sertészsír, fokhagyma, só, bors
Előkészítés
- A csirkét hosszában félbe vágod. (Először a bőrét vágod be. A csontok átvágásához kell egy erősebb, kissé hegyes kés. A kés hegyével a csontokat több helyen átszúrod, utána már szét tudod vágni – először az elülső, majd utána a hátsó részén. Ügyelj, hogy a bőr ne sérüljön meg. Ha van húsvágó ollód, azt is használhatod. Meg tudod csinálni.)
Csirke félbe vágva
- A csirke szárnyain levő bőrt beszúrod, a szárnyvégeket beletűzöd.
- A zsemléket felszeleteled, a vajon megpirítod, majd kockákra vágod.
Pirított zsemle kockák
- A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet (kivéve néhány szálat) felaprítod.
- A krumplikat megtisztítod, félbe vágod, felhasználásig víz alatt tartod.
Megjegyzés:
- A csirke félbevágásának és a zsemle pirításának ötlete a Főmenü c. TV műsorból, Széll Tamás töltött csirkéjéből való – szenzációs ötletek – ha kipróbálod, garantálom, ezután mindig így készíted majd.
Töltött csirke töltelék készítése
Ez a lehető legegyszerűbb töltelék, de szokás bele még tenni például gombát, vagy csirkemájat, esetleg főtt tojást. Ha ezt teszed, készítsd kevesebb zsemléből – vagy a töltelék egy részét külön kell megsütnöd.
- A kockára vágott zsemlékre annyi vizet vagy tejet öntesz, amennyit képes felszívni. (Ne áztasd el, mert nem tudod rendesen kinyomkodni.) Rövid idő után nyomkodd ki, villával dolgozd össze – lehetnek benne keményebb darabok.
- Egy kanál zsíron olvaszd ki a szalonnát.
Szalonna kiolvasztása
- Párold meg rajta a hagymát, az utolsó percben tedd hozzá a fokhagymát is.
Hagyma párolása
- Add hozzá a zsemlét és párold tovább addig, amíg a töltelék leválik az edény faláról.
- Ha szükséges, sózd meg, tedd bele a tojást, a frissen őrölt borsot és a felaprított petrezselymet.
Töltelék hozzávalók
- Dolgozd össze.
Töltelék készen
Töltött csirke készítése
Csirke töltése:
- Mindkét fél csirke bőrét óvatosan leválasztod a húsról úgy hogy a külső széleken maradjon összetapadva. Így lényegében egy nagy zacskó keletkezik.
- Sózd meg a bőr alatt és a belső csontos részét is.
- Töltsd a töltelék felét egy habzsákba (legegyszerűbben alul kb. 1 cm hosszan kivágott polietilén zacskó).
- Óvatosan töltsd bele a csirke bőre alatti részbe teljes hosszában (legyen az alsó comb felett is). A bőr ne legyen nagyon feszes, mert sütéskor kidurranhat, vagy valami résen “kimászik” a töltelék. Ha nem fér mind bele, a kimaradt részt majd külön megsütöd a csirke mellett vagy külön edényben.
- A bőrt a nyitott helyen tűzd le 2 – 3 hústűvel.
Fél csirke megtöltve
Csirke sütése:
- A fél csirkéket elhelyezed egy tepsiben. Köréje rakod a félbe vágott krumplikat, ha elfér, esetleg a maradék tölteléket is.
Fél töltött csirkék tepsiben
- Két evőkanál zsírt felforrósítasz és ráöntögeted a csirke bőrére, amely így kissé össze fog húzódni és jobban zár majd.
- A tepsi aljára tégy kevés vizet, hogy legyen ami párolja az ételt.
- Fedd le vastagabb vagy dupla alufóliával (ha van a sütőtáladnak fedele, akkor avval). 170 – 175 fokon (nem szentírás) párold addig, amíg minden puha lesz. Ez akár másfél óráig is tarthat.
- Vedd le a fóliát és süsd szép aranybarnára (kb. 30 perc).
Töltött csirke sütve
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 30 perc
- Töltelék elkészítése, csirke megtöltése, sütőbe rakása: 30 perc
- Sütés 120 perc
Összesen: 180 perc (ebből munka: 60 perc)
Tálalás
Felrakhatod egy nagyobb, vagy két kisebb tálra. Tálalhatod mindjárt a tányérokra. Ez esetben mindkét fél darabot kettévágod, így lesz 2 szárnyas-mell-rész és 2 db com – összesen 4 adag. (Ha kisebb étkű a társaság és kicsit több krumplit sütsz hozzá, 6 adag is kijöhet belőle. A megsült krumplikat mellé teszed, petrezselyemmel díszíted.
Töltött csirke tálon
Töltött csirke combrész
Töltött csirke mellrész
Egészben töltött csirke receptet itt találsz.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások