Töltött csirke: a lehető legegyszerűbb töltelékkel és kissé szokatlan módon: a csirke hosszában kétfelé van vágva (sajnos, ez nem az én ötletem).

Töltött csirke mellrész

Töltött csirke

Elkészítési idő: 180 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db 1,5 – 2 kg-os csirke (az enyém 1,8 kg volt)
  • 3 db zsemle (csirke méretétől függően lehet 4 db)
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál zsír (lehetőleg baromfi)
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej közepes hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 8 db közepes krumpli
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, (frissen) őrölt bors

Bevásárlólista

  •  l db egész csirke (lehetőleg legyen ép és ne túl vékony a bőre)
  • 3 – 4 db zsemle
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej közepes hagyma
  • 1 db tojás
  • 8 db közepes krumpli
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: vaj, baromfi vagy sertészsír, fokhagyma, só, bors

Előkészítés

  • A csirkét hosszában félbe vágod. (Először a bőrét vágod be. A csontok átvágásához kell egy erősebb, kissé hegyes kés. A kés hegyével a csontokat több helyen átszúrod, utána már szét tudod vágni – először az elülső, majd utána a hátsó részén. Ügyelj, hogy a bőr ne sérüljön meg. Ha van húsvágó ollód, azt is használhatod. Meg tudod csinálni.)

    Csirke félbe vágva

    Csirke félbe vágva

  • A csirke szárnyain levő bőrt beszúrod, a szárnyvégeket beletűzöd.
  • A zsemléket felszeleteled, a vajon megpirítod, majd kockákra vágod.

    Pirított zsemle kockák

    Pirított zsemle kockák

  • A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet (kivéve néhány szálat) felaprítod.
  • A krumplikat megtisztítod, félbe vágod, felhasználásig víz alatt tartod.

Megjegyzés:

  • A csirke félbevágásának és a zsemle pirításának ötlete a Főmenü c. TV műsorból, Széll Tamás töltött csirkéjéből való – szenzációs ötletek – ha kipróbálod, garantálom, ezután mindig így készíted majd.

Töltött csirke töltelék készítése

Ez a lehető legegyszerűbb töltelék, de szokás bele még tenni például gombát, vagy csirkemájat, esetleg főtt tojást. Ha ezt teszed, készítsd kevesebb zsemléből – vagy a töltelék egy részét külön kell megsütnöd.

  1. A kockára vágott zsemlékre annyi vizet vagy tejet öntesz, amennyit képes felszívni. (Ne áztasd el, mert nem tudod rendesen kinyomkodni.) Rövid idő után nyomkodd ki, villával dolgozd össze – lehetnek benne keményebb darabok.
  2. Egy kanál zsíron olvaszd ki a szalonnát.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  3. Párold meg rajta a hagymát, az utolsó percben tedd hozzá a fokhagymát is.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  4. Add hozzá a zsemlét és párold tovább addig, amíg a töltelék leválik az edény faláról.
  5. Ha szükséges, sózd meg, tedd bele a tojást, a frissen őrölt borsot és a felaprított petrezselymet.

    Töltelék hozzávalók

    Töltelék hozzávalók

  6. Dolgozd össze.

    Töltelék készen

    Töltelék készen

Töltött csirke készítése

Csirke töltése:

  1. Mindkét fél csirke bőrét óvatosan leválasztod a húsról úgy hogy a külső széleken maradjon összetapadva. Így lényegében egy nagy zacskó keletkezik.
  2. Sózd meg a bőr alatt és a belső csontos részét is.
  3. Töltsd a töltelék felét egy habzsákba (legegyszerűbben alul kb. 1 cm hosszan kivágott polietilén zacskó).
  4. Óvatosan töltsd bele a csirke bőre alatti részbe teljes hosszában (legyen az alsó comb felett is). A bőr ne legyen nagyon feszes, mert sütéskor kidurranhat, vagy valami résen “kimászik” a töltelék.  Ha nem fér mind bele, a kimaradt részt majd külön megsütöd a csirke mellett vagy külön edényben.
  5. A bőrt a nyitott helyen tűzd le 2 – 3 hústűvel.

    Fél csirke megtöltve

    Fél csirke megtöltve

Csirke sütése:

  1. A fél csirkéket elhelyezed egy tepsiben. Köréje rakod a félbe vágott krumplikat, ha elfér, esetleg a maradék tölteléket is.

    Fél töltött csirkék tepsiben

    Fél töltött csirkék tepsiben

  2. Két evőkanál zsírt felforrósítasz és ráöntögeted a csirke bőrére, amely így kissé össze fog húzódni és jobban zár majd.
  3. A tepsi aljára tégy kevés vizet, hogy legyen ami párolja az ételt.
  4. Fedd le vastagabb vagy dupla alufóliával (ha van a sütőtáladnak fedele, akkor avval). 170 – 175 fokon (nem szentírás) párold addig, amíg minden puha lesz. Ez akár másfél óráig is tarthat.
  5. Vedd le a fóliát és süsd szép aranybarnára (kb. 30 perc).

    Töltött csirke sütve

    Töltött csirke sütve

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 30 perc
  • Töltelék elkészítése, csirke megtöltése, sütőbe rakása: 30 perc
  • Sütés 120 perc

Összesen: 180 perc (ebből munka: 60 perc)

Tálalás

Felrakhatod egy nagyobb, vagy két kisebb tálra. Tálalhatod mindjárt a tányérokra. Ez esetben mindkét fél darabot kettévágod, így lesz 2 szárnyas-mell-rész és 2 db com – összesen 4 adag. (Ha kisebb étkű a társaság és kicsit több krumplit sütsz hozzá, 6 adag is kijöhet belőle. A megsült krumplikat mellé teszed, petrezselyemmel díszíted.

Töltött csirke tálon

Töltött csirke tálon

Töltött csirke combrész

Töltött csirke combrész

Töltött csirke mellrész

Töltött csirke mellrész

 

Egészben töltött csirke receptet itt találsz.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa