Grillezett ételek divatját éljük – és nem alaptalanul. A gasztronómiában egyre gyakoribbak a kalóriaszegény és mégis ízletes fogások. A grillezett ételek pedig éppen ilyenek.
Grillezett ételek előnyei
A nem lebecsülendő előnyök összefoglalva:
- kalóriaszegény ételek
- kiváló és egyedi ízvilág, amely fűszerezéssel érhető el
- különféle készülékek segítségével alkalmazható a hideg hónapokban is, akár lakótérben
- nyári partik kedvelt menüje, közös sütés-főzéssel.
A grillezés 10 alapszabálya
- Jó minőségű, friss alapanyagok használata (vásárlás a lehető legkésőbb).
- Ha kezdő vagy, ne akarj marhahúst grillezni. Kezd csirkével, sertéstarjával és amikor ezek már kifogástalanul sikerülnek, akkor vállalkozz nagyobb feladatokra.
- Az alapanyagokat a sütés előtt elő kell készíteni, amely a húsoknál és halaknál tisztításból, szeletelésből illegve filézésből és pácolásból, zöldségeknél tisztításból és darabolásból áll.
- A húsok sütése magasabb hőmérsékleten kezdődjön, hogy a húsok felületén kialakulhasson az értékes anyagokat megőrző védőréteg. Ha készülékkel vagy serpenyővel dolgozol, a sütés megkezdése előtt melegítsd fel.
- A sózással óvatosan kell bánni. A sütés végén vagy étkezés előtt célszerű, mivel a só nedvességet von el az alapanyagokból, és sütés közben könnyebben kiszáradnak, akár rágóssá is válhatnak.
- A húsok forgatásánál ne használj villát, mert a szúrás helyén értékes anyagok távoznak el a húsból. Használj fogót, vagy két kanalat, esetleg lapátot. A forgatás akár egyszer is elég lehet, ez némi gyakorlat után már menni szokott.
- Szabad tűzön nem tudsz hőmérsékletet mérni (készülékekkel többnyire igen és szabályozni is lehet). Ki kell tapasztalnod, hogyan süss úgy, hogy a hússzeletek süljenek át, de ne égjenek el. Ez a tűz szabályozásával (a sütés parázson történjen), a grillrács magasságának állításával, valamint azzal érhető el, hogy a sütés a parázs fölötti részen kezdődik, majd a szélekre húzva fejeződik be.
- A grillezett ételekhez (fajtája válogatja) friss kenyér, saláták vagy mártás dukál.
- Bármilyen grillezőt használsz, olvasd el előtte a használati utasítást.
- Grillezés előtt – még hidegen vékonyan olajozd be a grillrácsot, hogy az alapanyagok ne ragadjanak hozzá. Grillezés közben használj fogót és védőkesztyűt, grillezés után pedig még melegen tisztítsd le a rácsot (hidegen sokkal nehezebb lesz
Grillezett ételek tálalása
A tálalás történhet:
- friss kenyérrel
- zöldségekkel
- salátákkal
- mártásokkal
Érdekelhet még:
Grillezett ételek képei:
saját készítésű ételek saját felvételei.
Forrás:
Roger Kimpel és Yara Hackstein: A grillezés kislexikona
Legutóbbi hozzászólások