Grillezett ételek divatját éljük – és nem alaptalanul. A gasztronómiában egyre gyakoribbak a kalóriaszegény és mégis ízletes fogások. A grillezett ételek pedig éppen ilyenek.

Grillezett ételek csevapcsicsa tálalva

Grillezett ételek előnyei

A nem lebecsülendő előnyök összefoglalva:

  • kalóriaszegény ételek
  • kiváló és egyedi ízvilág, amely fűszerezéssel érhető el
  • különféle készülékek segítségével alkalmazható a hideg hónapokban is, akár lakótérben
  • nyári partik kedvelt menüje, közös sütés-főzéssel.

A grillezés 10 alapszabálya

  1. Jó minőségű, friss alapanyagok használata (vásárlás a lehető legkésőbb).
  2. Ha kezdő vagy, ne akarj marhahúst grillezni. Kezd csirkével, sertéstarjával és amikor ezek már kifogástalanul sikerülnek, akkor vállalkozz nagyobb feladatokra.
  3. Az alapanyagokat a sütés előtt elő kell készíteni, amely a húsoknál és halaknál tisztításból, szeletelésből illegve filézésből és pácolásból, zöldségeknél tisztításból és darabolásból áll.
  4. A húsok sütése  magasabb  hőmérsékleten kezdődjön, hogy a húsok felületén kialakulhasson az értékes anyagokat megőrző védőréteg. Ha készülékkel vagy serpenyővel dolgozol, a sütés megkezdése előtt melegítsd fel.
  5. A sózással óvatosan kell bánni. A sütés végén vagy étkezés előtt célszerű, mivel a só nedvességet von el az alapanyagokból, és sütés közben könnyebben kiszáradnak, akár rágóssá is válhatnak.
  6. A húsok forgatásánál ne használj villát, mert a szúrás helyén értékes anyagok távoznak el a húsból. Használj fogót, vagy két kanalat, esetleg lapátot. A forgatás akár egyszer is elég lehet, ez némi gyakorlat után már menni szokott.
  7. Szabad tűzön nem tudsz hőmérsékletet mérni (készülékekkel többnyire igen és szabályozni is lehet). Ki kell tapasztalnod, hogyan süss úgy, hogy a hússzeletek süljenek át, de ne égjenek el. Ez a tűz szabályozásával (a sütés parázson történjen), a grillrács magasságának állításával, valamint azzal érhető el, hogy a sütés a parázs fölötti részen kezdődik, majd a szélekre húzva fejeződik be.
  8. A grillezett ételekhez (fajtája válogatja) friss kenyér, saláták vagy mártás dukál.
  9. Bármilyen grillezőt használsz, olvasd el előtte a használati utasítást.
  10. Grillezés előtt – még hidegen vékonyan olajozd be a grillrácsot, hogy az alapanyagok ne ragadjanak hozzá. Grillezés közben használj fogót és védőkesztyűt, grillezés után pedig még melegen tisztítsd le a rácsot (hidegen sokkal nehezebb lesz

Grillezett ételek csirkemáj előkészítés

Grillezett ételek fűszeres pácolás

Grillezett ételek csirkemáj rostélyon

 

Grillezett ételek csevapcsicsa rostélyon

Grillezett ételek sertéstarja asztali grillen

Grillezett ételek sütés közben

Grillezett ételek tálalása

A tálalás történhet:

  • friss kenyérrel
  • zöldségekkel
  • salátákkal
  • mártásokkal

Grillezett ételek sertés tartja tálalva

Grillezett ételek csirkecomb tálalva

 

Érdekelhet még:

Grill serpenyő

Asztal grill készülék

Grillezett ételek képei:

saját készítésű ételek saját felvételei.

 

Forrás:

Roger Kimpel és Yara Hackstein: A grillezés kislexikona