Csirke grillezése: hálás feladat.  A csirke húsa puha, könnyen sül és a sütés előtti pácolás még puhábbá teszi. Legegyszerűbb a filézett darabok grillezése.

Grillezett csirkemell zöldségekkel

Mi szükséges a csirke grillezéséhez?

Mielőtt a munkához kezdesz, legyenek meg a hozzávalók:

  • csirke mellek, combok (kicsontozva, szeletre alakítva – csirkemellet vásárolhatsz filézve, csirkecombot aligha – felső combokat csontozz, az alsó combokat tedd el paprikásnak)
  • fűszerek (ízlés szerint, de ha nincs gyakorlatod a fűszerezésben, vásárolj kész pácot)
  • olíva olaj
  • valamilyen grillező készülék – attól függően, hogy szabadban, vagy lakásban készíted-e az ételt)
  • fogó a húsok fordításához
  • legyen, amit a hús mellé adsz (friss zöldség, saláta, mártás, friss kenyér)

Javaslat: ha nincs gyakorlatod, olvasd át a grillezés 10 alapszabályát.

Csirke grillezése – előkészítő műveleteki

A hús pácolása csirke grillezéséhez:

A hússzeleteket a grillezés előtt legalább néhány órával (de akár az előző nap is megteheted) fűszerezd és olajozd be mindkét oldalon  és tedd a hűtőszekrénybe. Ne sózd meg a hússzeleteket, mert a só kivonja a vizet és száraz lesz a hús. Sütés előtt kb. fél órával vedd ki a hűtőből, hogy s sütés megkezdésekor  szoba hőmérsékletű legyen.

 

Csirke grillezése előkészítés 2

 

Csirke grillezése előkészítés

 

Csirke grillezése fűszerek

 

A grillsütő előkészítése:

  • Használat előtt olvasd el a kezelési utasítást és tartsd be az ott leírtakat.
  • A grillező készülék rácsát még hidegen olajozd be, hogy a sütés után könnyebben letisztítható legyen.
  • Csak forró rácson vagy lapon kezd el a sütést,  mert akkor alakul ki a hús külső felületén egy olyan réteg, amelynek köszönhetően az értékes anyagok a húsban maradnak.
  • Ha parázson grillezel, számíts arra, hogy a sütés csak parázs fölött végezhető el, és ehhez idő szükséges. (Láng fölött a hús külső része megpörkölődhet, akár meg is éghet és a hús belseje nyers maradhat.)
  • Ha árammal vagy gázzal fűtött grillsütőt használsz, akkor a grillrács (esetleg lap) gyorsan felforrósodik. (Járj el a használati utasítás szerint.)

Csirke grillezése

Tedd a hússzeleteket a rácsra vagy lapra. 5 perc után fogd meg a fogóval, és nézd meg egy szelet alsó részét, ha megsült, kicsit megpirult, fordítsd meg és süsd meg a másik oldalát is. Ha még nem, hagyd tovább sülni. Lehetőleg ne forgasd többször.

Vedd figyelembe, hogy a grillező felület hőmérséklete nem mindenhol egyforma, ezért előfordulhat, hogy a hússzeletek helyét cserélgetni kell. Erre és a grillezési időre nem adható szabály, ezt Neked kell kitapasztalnod, mivel készülékenként és a hús fajtája illetve vastagsága szerint változik.

Ha a csirke szeletek mindkét oldalukon megsültek, tálalhatod.

 

Csirke grillezése mellek

 

Csirke grillezése - combok

 

Grillezett csirke tálalása

A tálalás legjobb módja, ha a hússzeleteket azonnal tányérokra teszed. Legyen az asztalra készítve az, amit a hús mellé adsz (legyen sótartó is). Ebben elég széles a választék, de valamilyen mártás is legyen az asztalon, mert a grillezett húsokhoz ez szinte elengedhetetlen. Egyébként egyéni ízlés dolga, hogy ki mivel fogyasztja:

  • mártás
  • friss feldarabolt zöldségek
  • grillezett zöldségek
  • saláta
  • friss kenyér.
Grillezett ételek csirkecomb tálalva

Grillezett csirkecomb filé

Érdekelhet még:

Grill serpenyő

Asztali grill sütő

 

Csirke grillezése képek: saját készítésű ételek saját felvételei