Csirkecombok bográcsban készítve saját levében, hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, hámozott, felezett krumplival, fűszerekkel – kiváló étel lett belőle.

Csirkecombok krumplival

Csirkecombok bográcsban krumplival

Csirkecombok bográcsban

Elkészítési idő: 170 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 6 db csirkecomb
  • 3 fej hagyma
  • 2 db közepes zöldpaprika
  • 2 db kisebb paradicsom
  • 5 dkg főtt császár szalonna
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 6 – 8 db közepes krumpli (ne legyen olyan, ami könnyen szétfő)
  • Fűszerek: só, frissen őrölt bors, majoránna, kakukkfű

Bevásárlólista

  • 6 db csirkecomb
  • 3 fej hagyma
  • 2 db közepes zöldpaprika
  • 2 db kisebb paradicsom
  • 5 dkg főtt császár szalonna
  • 6 – 8 db közepes krumpli

Emlékeztető: sertészsír, só, frissen őrölt bors, fűszerkömény, majoránna, kakukkfű

Előkészítés

  • A csirkecombokat megtisztítod, ketté vágod (így 12 csirkedarabod lesz).
  • Ízlésed szerinti fűszermennyiségekkel (a sóval még nem!) a bőrrel nem fedett helyeken befűszerezed – néhány órára (de legalább egy fél órára) félreteszed. Ezt előző nap is megteheted.

    Bepácolt csirkecombok

    Bepácolt csirkecombok

  • Két fej hagymát apróra vágsz.
  • A szalonnát feldarabolod.
  • Egy fej hagymát, a zöldpaprikákat és paradicsomokat karikára szeleteled.

    Zöldségek karikára vágva

    Zöldségek karikára vágva

  • A krumplit megtisztítod, félbe vágod, víz alatt tartod, hogy ne feketedjen meg.

    Tisztított felezett krumpli

    Tisztított felezett krumpli

  • Sütés előtt a csirkecombokat mindkét oldalukon megsózod.

Csirkecombok bográcsban készítése

A tűzgyújtással itt nem szeretnék foglalkozni, mert az nem része a receptnek. Csak annyit, hogy akkor kezded az ételt készíteni, amikor a fa már parázslik, esetleg még kis lánggal itt-ott ég. A többi a tűzfelelős dolga.

  1. A zsírt a bográcsban felolvasztod. Beleteszed a hagymát és a feldarabolt szalonnát. Lassan párolod (nem pirítod), ha szükséges, kevés vizet mindig adhatsz hozzá. Ha igazán jó ételt szeretnél, a párolgatás akár egy óra hosszat is eltarthat. (A hagymának szinte szét kell főnie ahhoz, hogy szaft legyen belőle, és ne hagyma darabok úszkáljanak a lében.)

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Amikor a hagyma már kellően megpárolódott, beleteszed a fűszerezett húsdarabokat. A forró hagymás zsírban többször megforgatod addig, amíg a hús színe kivilágosodik (ekkor kialakult az a védőréteg, amely az értékes anyagokat a húsban tartja). Ráteszed a karikára vágott zöldségeket.
    Csirkecombok párolása 1

    Csirkecombok párolása 1

    Csirkecombok párolása 2

    Csirkecombok párolása 2

    Zöldségek hozzáadása

    Zöldségek hozzáadása

  3. Fedőt teszel a bográcsra a párolás idejére. (Ha nincs fedő, a lét folyamatosan vízzel kell pótolni – különben a hús leégne.)

    Csirkecombok párolása 3

    Csirkecombok párolása 3

  4. Közben a hús és a zöldség annyi levet fog engedni, amennyi a pároláshoz kell. Előfordulhat, hogy kevés vízzel pótolni kell (ha erősebb a tűz, könnyen elpárolog a lé egy része).
  5. A párolást addig kell végezni, ameddig a hús majdnem puha lesz.

    Csirkecombok bográcsban párolva

    Csirkecombok bográcsban párolva

  6. Hozzáadod a krumplit.
  7. Puhára párolsz mindent és ezzel az étel elkészült.

    Csirkecombok krumplival

    Csirkecombok krumplival

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák (a hús pácolása nélkül): 20 perc
  • Hagyma párolása: 60 perc
  • Hús, zöldségek és krumpli párolása, főzése: 90 perc

Összesen: 170 perc

(Ki mondta, hogy gyorsan készül? – a bográcsozáshoz idő kell!)

Csirkecombok bográcsban – tálalás

A húst és krumplit tányérra teszed. A szafttal az egészet körül-öntöd.

Csirkecombok bográcsban

Hasonló ételt a tűzhelyen is készíthetsz.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa