Csináld magad szendvicsek: hideg vacsora családtagoknak, barátoknak – ha kevés az időd. Összekészíted a hozzávalókat, és mindenki maga elkészíti a saját szendvicseit.

Csináld magad szendvicsek

Csináld magad szendvicsek

Előkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

5 – 6 fő számára

  • 40 dkg tehéntúró (lehetőleg nem göröngyös, hanem kenhető)
  • 20 dkg juhtúró
  • 15 dkg vaj
  • 15 szelet szendvicskenyér (vagy több a biztonság kedvéért)
  • 4 – 8 evőkanál tejföl
  • 3 szál újhagyma
  • 5 db tojás
  • 1 db sárga színű zöldpaprika
  • 1 db kápia paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db lila hagyma
  • fűszerek: só, bors, piros fűszerpaprika, szárított kömény és majoránna, friss kapor és petrezselyem

Bevásárlólista

  • 40 – 50 dkg tehéntúró (lehetőleg nem göröngyös, hanem kenhető) – csomagolástól függően
  • 20 dkg juhtúró
  • 10 dkg vaj (csomagolástól függően)
  • Szendvicskenyér 10 – 15 szelet szendvicshez
  • 1 közepes pohár (kb. 20 dkg) tejföl
  • 1 csomó újhagyma
  • 5 db tojás
  • 1 db sárga színű zöldpaprika
  • 1 db kápia paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db lila hagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: só, bors, piros fűszerpaprika, szárított kömény és majoránna

Megjegyzés:

  • Természetesen több főre is készítheted, a hozzávalók mennyiségét ennek megfelelően számítsd át. A recept csak egy példa. mind az alátét krémek, mind a rávalók mennyiségét megváltoztathatod annak figyelembevételével, hogy mi van éppen otthon. A lényeg az, hogy minél kevesebb munkával minél rövidebb idő alatt készítsd elő a hozzávalókat.

Előkészítés:

  • A tojásokat megfőzöd, megtisztítod, szeletekre vágod (ha van, használj tojásszeletelőt)
  • A zöldségeket szeletekre, karikákra vágod. Az újhagymát felaprítod.
  • A tojást (egy-egy felet) és a feldarabolt zöldségeket elhelyezed egy-egy kisebb tányéron.
  • A zöldfűszerek felét apróra vágod, a többit szálakra szedve elhelyezed egy közepes tányéron.
  • Ha rögös a túró, botmixerrel dolgozd össze vagy szűrőszitán nyomd át.

Az alapok elkészítése

Körözött

  • 20 dkg juhtúrót, 10 dkg tehéntúrót és 10 dkg vajat alaposan összedolgozol
  • Részletekben annyi tejfölt adsz hozzá, hogy jól kenhető massza legyen belőle
  • Fűszerezed sóval, frissen őrölt borssal, piros fűszerpaprikával (mennyiségre vigyázz), köménnyel, majoránnával és az apróra vágott újhagymával .
  • Tálba teszed, zöldségekkel díszíted.

    Körözött

    Körözött

Túrókrém (diétásabb változat)

  • 30 dkg tehéntúrót összedolgozol annyi tejföllel, hogy jól kenhető legyen.
  • fűszerezed sóval, apróra vágott kaporral és petrezselyemmel.

    Túrókrém

    Túrókrém

A rátétek: tojás és zöldségek elhelyezése

  • A rététeket szétosztva annyi kistányéron helyezed el, ahány fő az étkezők száma.
    Egy adag feltét

    Egy adag feltét

    Hozzávaló adagok

    Hozzávaló adagok

Fűszerek elhelyezése

  • Az asztalon fűszertartókban, hogy lehetőleg mindenki könnyen hozzáférjen.

Kenyérszeletek pirítása

  • Közvetlenül tálalás előtt

    Kenyérszeletek pirítása

    Kenyérszeletek pirítása

Csináld magad szendvicsek – tálalás

  • A kenyérszeleteket egy tálon/tányéron konyharuhával letakarva helyezed el.
  • A terítékek mellé teszed a kistányérokon elhelyezett hozzávalókat.

Elkészítve:

Egy változat

Egy változat

 

Inspirációt szerezhetsz még a Szendvics minden alkalomra c. cikkemből.

 

Szöveg és képek: Pap Zsuzsa