Erdei gombák: kirándulások alkalmával eléd kerülhetnek. Talán úgy gondolod, ismered őket, de azért nem árt a magad szedte gombát ellenőriztetni gomba szakértővel.

Erdei gombák, a növényvilág törpéi

Sokszor olyan aprók, hogy alig látszanak ki a fű közül (pl. a szegfűgomba), néha viszont  kiemelkedve kelletik magukat vékony szárukon, amely az őzike lábához hasonlít (őzláb-gomba). Sokszor úgy tűnik, jól ismered őket, de ez nem biztos, mert nagyon sok jó gombához hasonlatos egy-egy mérges gomba, amelynek elfogyasztása nagyon rosszul is végződhet. Ezért, ha magad szeded, feltétlenül ellenőriztesd gomba-szakértővel, akik szerte az országban, elsősorban piacokon megtalálhatók. Ha ott vásárolsz gombát, akkor biztos lehetsz abban, hogy ellenőrzött terméket veszel, mert piaci árus nem árulhat gombát ellenőrzés nélkül. Igaz, méregdrága, a legdrágább hús: a marha bélszín árával összemérhető (kb. kétharmada).

Kényesebbek, mint a termesztettek, ezért vásárlás után 24 órán belül használd fel, mert – különösen gyerekeknél és idősebbeknél – emésztési problémákat okozhat.

Ha rászánod magad a vásárlásra, nehogy pörköltet készíts belőle. Egy erdei gombából párolt ragu a közönségesnek mondható disznóhúst is különleges étellé varázsolhatja. Megteheted azt is, hogy például kicsontozott felső csirke combból készült zöldséges raguba teszed (akkor viszont vörösbor helyett tejszínt használj), de külön is elkészítheted és a húsra öntve tálalhatod. Az is egy lehetőség, hogy termesztett gombából készített raguhoz adsz fele részben erdei gombát (gasztro-szakértők:  füleket befogni!).

Ragunak elkészítve (sült húsra tálalva)

Hozzávalók:

  • 50 dkg erdei gomba
  • 1 fej hagyma (vagy 3 – 4 szál újhagyma)
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1/2 dl vörös bor (marhahúshoz), vagy 1/2 dl tejszín (sertéshez vagy szárnyashoz)
  • fűszerek: só, bors, piros fűszerpaprika, 1 szál friss rozmaring vagy szárított)
  • 1 teáskanál liszt.

Előkészítés:

A hagymát apróra vágod. A gombát megmosod és nagyobb darabokra feldarabolod.

Elkészítés:

A hagymát az olíva olajon megpárolod. Hozzáadod a gombát, ízlés szerint a fűszereket, átforgatod, hozzáadod a vörösbor felét.  Öt-hat perc után megszórod a liszttel, hozzáadod a vörösbor mási felét, jól átforralod és készen is van.

Praktika:

Az erdei gombák hosszú párolási idő alatt megkeményednek.

Kiegészítőként használva

Bármilyen gombás ételt feldobhatsz, ha a gomba negyed részét erdei gombából teszed hozzá.

Kép: saját felvétel.