Túrókrém: a túrós sütemények, édességek tölteléke. Ha ezt az egyet megtanulod, bátran felhasználhatod többféle túrós édességbe: pitébe, rétesbe, palacsintába.

Túrós rétes - 1

Túrókrém recept

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók

Hozzávalók Pitéhez
20 x 20 -as tepsihez
Pitéhez
20 x 30 -as tepsihez
Réteshez
1 rúdhoz
Palacsintához
Túró, dkg 304525
Tejföl, evőkanál342
Porcukor, evőkanál463
Búzadara, teáskanál232
Tojás, db232
Mazsola dkg 585

Bevásárlólista

A táblázatban szereplő mennyiségekkel

  • Túró
  • Tejföl
  • Tojás
  • Mazsola

Emlékeztető: porcukor, búzadara

Megjegyzések:

  • A töltelékben a túró ne legyen nagyon száraz, ha göröngyös, a csomókat elég nehéz szétnyomkodni. Ezért jobban teszed, ha a téglalap alakúra csomagolt, kissé magasabb nedvességtartalmú túrót vásárolsz.
  • A cukor mennyiségét a töltelékben  változtathatod aszerint, hogy milyen édesre szeretnéd. Ha a végén kiderül, hogy mégsem elég édes, a kész süteményt megszórhatod porcukorral és legközelebb több cukrot teszel bele.
  • A búzadara mennyiségével vigyázz, mert ha több kerül bele, általában egy idő után megkeményedik és másnap már nem élvezhető. Megfelelő mennyiség esetén viszont másnapra is puha marad a töltelék.
  • Mazsolát nem feltétlenül kell hozzátenni, anélkül is finom lesz, és van, aki nem is szereti.

A túrókrém elkészítése

  1. Ha mazsolával készíted, a mazsolát megmosod és beáztatod vízbe vagy egy kis rumba.
  2. A túrót egy villával szétnyomkodod.
  3. Hozzáteszed a tejfölt, a cukrot és egyenletesre összedolgozod.

    Túró, tejföl, cukor

    Túró, tejföl, cukor

  4. Belekevered a tojások sárgáját, a búzadarát (és a mazsolát).

    Tojás sárgája és búzadara hozzáadása

    Tojás sárgája és búzadara hozzáadása

  5. A tojások fehérjét néhány csepp citrommal vagy egy csipet sóval habbá vered. Amikor már felhabosodott, részletekben hozzáadod a cukrot és tovább vered, amíg kemény hab nem lesz belőle.

    Felvert tojásfehérje

    Felvert tojásfehérje

  6. A tojáshabot óvatosan a töltelékhez kevered. Lehetőleg ne törjön össze, de azért rendesen össze legyen keverve.
    Tojáshab hozzáadása

    Tojáshab hozzáadása

    Túrókrém készen

    Túrókrém készen

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók előkészítése, összekeverése: 7 perc
  • Tojáshab felverése, összekeverés: 8 perc

Összesen: 15 perc

A túrókrém felhasználása

Attól függ, mihez készítetted:

  • rárakod a túrós pite alsó lapjára
    Túrókrém pitén

    Túrókrém pitén

    Túrós pite

    Túrós pite

  • megtöltöd vele a túrós rétest

    Túrós rétes

    Túrós rétes

  • belecsavarod túrós palacsintába (ha így készíted a túrós palacsinta töltelékét, akkor a palacsintákat egy sütőtálban 10 – 15 percre be kell tenned a sütőbe (170 fokon), mert a tojáshabnak és a búzadarának meg kell főnie – természetesen egyszerűbb palacsinta tölteléket is készíthetsz).

 

Képek: saját készítésű túrókrém saját felvételei.