Túrókrém: a túrós sütemények, édességek tölteléke. Ha ezt az egyet megtanulod, bátran felhasználhatod többféle túrós édességbe: pitébe, rétesbe, palacsintába.
Túrókrém recept
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
Hozzávalók Pitéhez
20 x 20 -as tepsihez Pitéhez
20 x 30 -as tepsihez Réteshez
1 rúdhozPalacsintához
Túró, dkg 30 45 25
Tejföl, evőkanál 3 4 2
Porcukor, evőkanál 4 6 3
Búzadara, teáskanál 2 3 2
Tojás, db 2 3 2
Mazsola dkg 5 8 5
Bevásárlólista
A táblázatban szereplő mennyiségekkel
- Túró
- Tejföl
- Tojás
- Mazsola
Emlékeztető: porcukor, búzadara
Megjegyzések:
- A töltelékben a túró ne legyen nagyon száraz, ha göröngyös, a csomókat elég nehéz szétnyomkodni. Ezért jobban teszed, ha a téglalap alakúra csomagolt, kissé magasabb nedvességtartalmú túrót vásárolsz.
- A cukor mennyiségét a töltelékben változtathatod aszerint, hogy milyen édesre szeretnéd. Ha a végén kiderül, hogy mégsem elég édes, a kész süteményt megszórhatod porcukorral és legközelebb több cukrot teszel bele.
- A búzadara mennyiségével vigyázz, mert ha több kerül bele, általában egy idő után megkeményedik és másnap már nem élvezhető. Megfelelő mennyiség esetén viszont másnapra is puha marad a töltelék.
- Mazsolát nem feltétlenül kell hozzátenni, anélkül is finom lesz, és van, aki nem is szereti.
A túrókrém elkészítése
- Ha mazsolával készíted, a mazsolát megmosod és beáztatod vízbe vagy egy kis rumba.
- A túrót egy villával szétnyomkodod.
- Hozzáteszed a tejfölt, a cukrot és egyenletesre összedolgozod.
Túró, tejföl, cukor
- Belekevered a tojások sárgáját, a búzadarát (és a mazsolát).
Tojás sárgája és búzadara hozzáadása
- A tojások fehérjét néhány csepp citrommal vagy egy csipet sóval habbá vered. Amikor már felhabosodott, részletekben hozzáadod a cukrot és tovább vered, amíg kemény hab nem lesz belőle.
Felvert tojásfehérje
- A tojáshabot óvatosan a töltelékhez kevered. Lehetőleg ne törjön össze, de azért rendesen össze legyen keverve.
Tojáshab hozzáadása
Túrókrém készen
Elkészítési idő:
- Hozzávalók előkészítése, összekeverése: 7 perc
- Tojáshab felverése, összekeverés: 8 perc
Összesen: 15 perc
A túrókrém felhasználása
Attól függ, mihez készítetted:
- rárakod a túrós pite alsó lapjára
Túrókrém pitén
Túrós pite
- megtöltöd vele a túrós rétest
Túrós rétes
- belecsavarod túrós palacsintába (ha így készíted a túrós palacsinta töltelékét, akkor a palacsintákat egy sütőtálban 10 – 15 percre be kell tenned a sütőbe (170 fokon), mert a tojáshabnak és a búzadarának meg kell főnie – természetesen egyszerűbb palacsinta tölteléket is készíthetsz).
Képek: saját készítésű túrókrém saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások