Túrós pite: egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény. Alapja a vajas pite tészta, amely nagyon gyorsan összeállítható.  Kezdők is bátran nekivághatnak.

Túrós pite 1

Túrós pite recept

Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 35 perc)

Hozzávalók

A tészta hozzávalói:

A tészta hozzávalóiMennyiségi egység20 x 20 cm-es tepsihez20 x 30 cm-es tepsihez
Lisztdkg2030
Vajdkg1015
Porcukorevőkanál23
Tejfölevőkanál23
Zsemlemorzsaevőkanál11,5
Tojásdb12
Tojás a kenéshezdb11
csipet12

A töltelék hozzávalói:

HozzávalókPitéhez
20 x 20 -as tepsihez
Pitéhez
20 x 30 -as tepsihez
Réteshez
1 rúdhoz
Palacsintához
Túró, dkg304525
Tejföl, evőkanál342
Porcukor, evőkanál463
Búzadara, teáskanál232
Tojás, db232
Mazsola dkg585

Bevásárlólista

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 45 dkg tehéntúró
  • 1 kis pohár tejföl
  • 5 db tojás
  • 10 dkg mazsola

Emlékeztető: porcukor, búzadara, zsemlemorzsa

Megjegyzések:

  • A tésztában a liszt és a vaj arányát ne változtasd.
  • A töltelék hozzávalóiból a réteshez szükségeseket hagyd figyelmen kívül.
  • Vásárlásnál ügyelj, hogy a túró ne legyen száraz (nehéz lesz széttörni és több tejföl is kell hozzá).
  • A tészta tetejét – ha takarékoskodni akarsz – tejföllel is megkenheted. Ez esetben szórj porcukrot a tetejére.
  • A tészta megkenése után marad majd a tojásból, ezt másnap tedd bele egy rántottába, vagy készíts belőle levesbe nokedlit.

A túrós pite elkészítése

A túrós pite elkészítése 3 lépésből áll:

A pite tészta  és a túró töltelék készítését itt most nem részletezem. Ha nem tudod, hogyan kell összerakni és összegyúrni, nézd meg a fenti linkekre kattintva.

A túrós pite összeállítása és sütése

  1. A tepsit kibéleled sütőpapírral.
  2. A tészta felét nyújtólapon a tepsi méreténél  1-1 cm-rel (körben) nagyobbra nyújtod.
  3. A tésztát a tepsibe helyezed (használj nyújtófát segjtségnek) és a széleken felnyomkodod.
  4. Beszórod zsemlemorzsával.

    Pite tészta zsemlemorzsával

    Pite tészta zsemlemorzsával

  5. Rárakod a túró tölteléket és egyenletesen szétosztod a tésztán.

    Pite tészta túró töltelékkel

    Pite tészta túró töltelékkel

  6. Bekapcsolod a sütőt és 175 fokra állítod.
  7. Kinyújtod a tészta másik felét, a töltelékre helyezed.

    Pite tészta készen

    Pite tészta készen

  8. Felvert tojással megkened. Ettől lesz majd szép márványos a teteje.
  9. Villával megszurkálod a tetejét, hogy a sütésnél képződő gőz (túró tölteléknél ez általában több, mint például az almásnál, vagy meggyesnél) el tudjon távozni a tésztából. Ha ez nem történik meg, a tészta felpúposodik. Ha mégis így lenne, a sütés végén – amikor a tészta még puha, lenyomkodod egy sütőlapáttal.

    Pite tészta megszurkálva

    Pite tészta megszurkálva

  10.  Megsütöd a pitét 175 fokon alsó-felső melegítéssel. A sütés ideje 40 – 50 perc lesz. Amikor a teteje már szépen megpirult, az alja is átsült. Ha a tészta teteje nagyon pirulna a sütés alatt (ez sütőfüggő), takard le egy időre alufóliával.
  11. Amikor a pite megsült, zárd el a sütőt és hagyd benne 10 percig. Utána vedd ki, hagyd hűlni. Csak kihűlt állapotban szeleteld fel. Ha azt szeretnéd, hogy minden pite szép, egyforma legyen, a széleket körben vágd le.

    Pite megsütve

    Pite megsütve

Elkészítési idő:

  • Tészta elkészítése: 15 perc
  • Túrókrém elkészítése: 15 perc
  • Tészta nyújtása, tepsibe rakása: 15 perc
  • Sütés: 45 perc

Összesen: 80 perc (ebből munka: 35 perc)

A túrós pite tálalása

Tálalhatod tálon vagy kis tányérokon szépen elrendezve. Tetejét – főleg, ha nem érzed elég édesnek – hintsd meg porcukorral.

Túrós pite tálon 2

Túrós pite tálon

Túrós pite tányéron 1

Túrós pite tányéron

 

Képek: saját készítésű túrós pite saját felvételei.