Töltött káposzta bográcsban is elkészíthető. Néhány dolgot azonban – némi átgondolás után a hagyományos ételhez képes megváltoztattam. Itt megnézheted a különbségeket.

Töltött káposzta bográcsban

Töltött káposzta bográcsban

Elkészítési idő:

Hozzávalók

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 16 db savanyú káposztalevél vagy 1 fej édes káposzta 

A töltelékhez:

  • 1 kg darált sertés comb vagy lapocka
  • 20 dkg húsmentes füstölt szalonna
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 15 dkg rizs
  • 1 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál piros édes fűszerpaprika a töltelékbe
  • 1 kiskanál piros édes fűszerpaprika a rántásba
  • 1 kiskanál őrölt bors
  • 1 kiskanál só

Bevásárlólista

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 16 db savanyú káposztalevél vagy 1 közepes fej káposzta
  • 1 kg darált sertés comb vagy lapocka
  • 20 dkg húsmentes füstölt szalonna
  • 1 szált füstölt kolbász
  • 1 db tojás

Emlékeztető: rizs, piros édes fűszerpaprika, őrölt fekete bors, só

Megjegyzések:

  • Amennyiben édes káposztát vásárolsz, a külső leveleket használod fel. Ezeket le kell szedni a káposztáról, amely legegyszerűbben forró vízben való áztatás után tehető meg. Részletesen leírtam egy másik receptben.
  • A megmaradt káposztából (a belső levelek nyersek maradnak) káposzta salátát készíthetsz.
  • Az itt leírt mennyiséghez legalább 10, de inkább 12 literes vagy nagyobb bogrács kell.

Előkészítés

  • A káposztát megkóstolod, ha túl savanyú, egy kicsit kimosod (vizet engedsz rá, majd abból kiszeded, kicsit kinyomkodva).
  • A hagymát felaprítod, kevés zsíron megfuttatod.
  • Ha nem darált húst vásárolsz, a húst a szalonna felével együtt felkockázod, ledarálod.
  • Ha darált húst vásárolsz, vagdald fel apróra a szalonna felét és keverd a darált húshoz.
  • A rizst azonos mennyiségű vízben félig puhára párolod.
  • A kolbászt feldarabolod.
  • A tölteléknek szánt levelekről a középső vastag eret levágod vigyázva arra, hogy a levél egyben maradjon.
  • A szalonna felét felkockázod.

Töltött káposzta készítése bográcsban

Töltelékek készítése:

  1. Nem a bográcsban történik, és akár előző nap is elkészíthetők.
  2. A darált húst, párolt hagymát, félig párolt rizst, tojást, a 2 evőkanál pirospaprikát, őrölt borsot egy nagyobb tálba teszed.

    Töltelék hozzávalók

    Töltelék hozzávalók

  3. Egy nagyobb, erősebb villával vagy a kezeddel összedolgozod. Megkóstolod és ízlésed szerint megsózod.
  4. Az összedolgozott töltelék-anyagot a tálban ellaposítod és 8 részre osztod. Egy-egy részből 2 db levelet töltesz majd meg.

    Töltelék alap készen

    Töltelék alap készen

  5. A káposzta leveleket sorban szétteríted, beleteszed a töltelék anyag nyolcadának a felét henger alakúra formázva.

    Töltelék csomagolása 1

    Töltelék csomagolása 1

  6. A levél két oldalsó részét a töltelékre hajtod, majd a másik irányból felcsavarod.
    Töltelék csomagolása 2

    Töltelék csomagolása 2

    Töltelék csomagolása 3

    Töltelék csomagolása 3

A töltött káposzta összeállítása:

  1. A káposzta aljára teszed a felkockázott szalonnát. Ez a főzésnél felolvad, és megakadályozza, hogy a káposzta leragadjon a bogrács aljára. (Ez eltér a hagyományos étel készítésétől.)
  2. Ráteszed a vágott savanyú káposzta harmadát.
  3. Erre teszed a töltelékeket és a kolbász darabokat vegyesen.

    Töltelékek lerakása bográcsban

    Töltelékek lerakása bográcsban

  4. A tetejét lefeded a maradék savanyú káposztával.
  5. 1 teáskanál zsírból, 1 evőkanál lisztből és a kiskanálnyi piros paprikából világos rántást készítesz és vízzel történt felengedés után ráöntöd a káposztára. (Ennek az a célja, hogy a káposzta leve egy kicsit sűrűbb legyen.)

    Töltött káposzta bográcsban lerakva

    Töltött káposzta bográcsban lerakva

  6. Az összerakott káposztára ezután annyi vizet töltesz, hogy azt majdnem ellepje.

Főzés:

  1. Felteszed a bográcstartó állványra akkor, amikor a tűz már alig lángol illegve parázslik. (A tűztől való távolságot tudod szabályozni.) Lefeded és lassú forralással addig főzöd, amíg minden megpuhul.

    Töltött káposzta bográcsban főzés 1

    Töltött káposzta bográcsban főzés 1

  2. A főzés befejezése előtt a fedőt eltávolítod, hogy a lé egy része párologjon el (elég nehéz felmérni, hogy mennyi lé maradjon rajta). Amikor ez megtörtént, az étel elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 1 óra
  • Töltelékek és étel összeállítása, közben a tűz meggyújtása, beállítása): 1 óra
  • Főzés lassú tűzön: 1 1/2 óra

Összesen: 3 és fél óra (hozzávetőlegesen)

Tálalás

Az étel összes levét nem lehet elpárolni, ezért célszerű félmély tányérokba tálalni. Friss fehér kenyér és tejföl az elmaradhatatlan kísérői.Töltött káposzta bográcsban - tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa