Gombapörkölt: változatos módon felhasználható étel. Készülhet belőle gombapaprikás, lehet főétel valamilyen körettel. Főzelék feltétként, melegszendvicsen is jól vizsgázik.
Gombapörkölt recept
Elkészítési idő: 30 perc (ebből munka: 15 perc)
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg gomba (termesztett csiperke)
Gomba
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
- 2 teáskanálnyi sertés vagy baromfizsír
- 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika
- só
- 1/2 csokor petrezselyem a tálaláshoz
Bevásárlólista
- 80 dkg gomba
- 2 kisebb vagy 1 nagyobb fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: sertés vagy baromfizsír, piros fűszerpaprika, só
Előkészítés
- A hagymát megtisztítod, apróra vágod.
- A gomba szárvégeit, ha földes, levagdalod, alaposan megmosod, feldarabolod.
Megjegyzések:
- Friss gombát vásárolj. Ezt onnan fogod látni, hogy a kalapok még össze vannak zárva a szárral. Ha már szétnyílott, és a lemezes része sötét, akkor a gomba már nem friss, ne vásárold meg.
- A gomba elég sok vizet tartalmaz. Eszedbe ne jusson beáztatni, mert további vizet vesz fel és nagyon sok és híg szaftja lesz a pörköltnek.
- A gombát elég megmosnod, nem szükséges lehúzni a kalapok héját illetve vakargatni a szárát. Ha hibás részeket látsz benne, azokat vágd ki.
- Nem kell túl apróra vágnod, mert akkor lassabban leszel kész. A szárát és fejét együtt szeletelheted.
Gombapörkölt készítése
- A zsírt egy közepes méretű lábasban felolvasztod. Beleteszed a hagymát és megpárolod.
Hagyma párolása
- Leveszed a tűzről, beleteszed a piros fűszerpaprikát és elkevered. Ezzel el is készült a pörkölt alap.
Piros paprika hozzáadása
Gombapörkölt alap
- 1 evőkanál vizet teszel a pörkölt alapra, majd beleteszed a gombát. 3 – 5 percig fedő alatt párolod, hogy engedje ki magából a vizet. Össze fog esni. Sózd meg. Ha éppen van otthon, dobhatsz bele egy kisebb zöldpaprikát és paradicsomot.
Gomba hozzáadva
- Megkevered, majd fedő nélkül főzöd (hogy minél több víz párologjon el belőle) addig, amíg a gomba megpuhul.
- Amíg a gomba párolódik, vágd fel a petrezselymet.
- Ezzel a pörkölt el is készült. (Lisztes tejföllel behabarva gombapaprikás készülhet belőle.)
Gombapörkölt készen
Elkészítési idő:
- Gomba, hagyma tisztítása, feldarabolása: 10 perc
- Hagyma párolása: 5 perc
- Gomba főzése: 15 perc
Összesen: 30 perc (ebből munka: 15 perc)
Gombapörkölt tálalása
- Tálalhatod párolt rizzsel, nokedlival, sőt – bár ez kicsit furcsán hangzik – akár krumplipürével is. Tejfölt is tehetsz a tetejére.
- A kitálalt ételt szórd meg felvágott petrezselyemmel.
Gombapörkölt tálalva 1
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások