Sütőben sült fánk: fánktészta, sütőben sütve. Kipróbáltam. Talán kalóriaszegényebb, de ez már nem is nevezhető fánknak, szerintem inkább pogácsához hasonló.  Az eredményt itt olvashatod és láthatod.

Sütőben sült fánk 1

Sütőben sült fánk

Néhány nappal ezelőtt amerikai fánkot sütöttem. Mint tudjátok, ez a fánk középen lyukas, tehát minden kiszúrásnál keletkezik egy – nevezzük így – mini fánk. A nagyméretű fánkok miatt a széleken szintén maradnak olyan kis helyek, amelyekből szintén készíthetők további mini fánkok.

Megkelt tészta

Megkelt tészta

Kinyújtott tészta

Kinyújtott tészta

Kiszaggatott fánkok

Kiszaggatott fánkok

Azt gondoltam, hogy ezeket most nem gyúrom össze, hanem sütőpapíron sütőlapra teszem és megsütöm. Ez annál is inkább jogos volt, mivel az amerikai fánk receptje nagyon hasonlít a mi farsangi fánkunkéhoz. A különbség abban van, hogy kevesebb benne a tojások sárgája és több a vaj.

A sütést a kisméretű kelt tészták sütéséhez hasonlóan 160 fokon végeztem levegőkeverés mellett. A fánkocskák szépen megemelkedtek, még világos szalag is keletkezett az oldalukon és 15 perc után úgy látszott, hogy készen is vannak. Valóban, szépen megpirultak felül  és alul is . A belsejük szintén szépen átsült.

Fánkok sütése

Fánkok sütése

Amikor kihűltek, jöhetett a kóstoló. Mit gondoltok, mit tapasztaltam? Hát: olyanok voltak, mint egy vajas pogácsa vagy  jó vajas kelt tésztából készült császárzsemle. Ebből kiindulva megjósolható, hogy a vajat nem tartalmazó fánkocskák viszont a zsemléhez lennének hasonlatosak.

Sütőben sült fánk tálon 1

Sütőben sült fánk tálon 1

Sütőben sült fánk tálon 2

Sütőben sült fánk tálon 2

 

Vélemény a sütőben sült fánkról

A fenti tapasztalatok alapján a sütőben sült fánkról a következő a véleményem:

  • A sütőben sült fánk nem fánk, hanem sült kelt tészta.
  • A sült kelt tészta fajtája függ attól, hogy milyen kelt tésztából készítjük: ha vajas, akkor kiflihez vagy császárzsemléhez, ha nincs, vagy alig van benne vaj, akkor inkább a zsemléhez hasonlatos.
  • Ha fánkot akarsz sütni, akkor forró olajban süsd ki a kelt tésztát.
  • A sütőben sült kelt tésztát ne nevezd fánknak, mivel a fánk egy olajban vagy zsírban kisült kelt tészta.
  • Ha fánkot szeretnél enni, akkor vedd tudomásul, hogy az egy nagyon finom, és magas kalória-tartalmú finomság, és egyél belőle kevesebbet.
  • Ha sütőben sütöd a fánk-tésztát, akkor az péksütemény: vajas pogácsa, vagy császárzsemlye lesz.
  • A vajas fánk tésztából sütőben készült fánkocskák egyébként mint vajas pogácsák nagyon is elfogadhatók, és napokon át fogyaszthatók, mert nem száradnak ki.
  • Ha sütés előtt a tetejét megkened még tojás sárgájával és valamit szórsz rá, még jobbak lesznek, de akkor sem fánkok, hanem kelt vajas pogácsák.

 

Neked mi a véleményed erről?