Borscs, borscs leves: orosz leves, nem más, mint egy céklaleves. Nálunk nem szokás a céklából levest főzni, de ez tele van finomsággal és egyszerűen tökéletes. 

Borscs 1

Borscs leves recept

Elkészítési idő: 230 perc (ebből munka: 60 perc)

Hozzávalók

6 -8 személyre

  • 30 dkg leveshús
  • 30 dkg levescsont
  • 40 dkg cékla
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 20 dkg fehér káposzta (közepes fej nyolcadrésze torzsa nélkül)
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 db paradicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zsír
  •  3 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál ecet
  • 1/2 citrom
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, 15 db szemes bors, 2 db babérlevél

Bevásárlólista

  • 30 dkg leveshús
  • 30 dkg levescsont
  • 40 dkg cékla
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 20 dkg fehér káposzta (közepes fej nyolcadrésze torzsa nélkül)
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 db paradicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 db citrom
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, zsír, vaj, cukor, ecet, só, szemes bors, babérlevél

Megjegyzés:

Már a hozzávalókból is láthatod, hogy nem egyszerű céklalevesről van szó. Nem kell  megijedned, ha követed az orosz céklaleves recept lépéseit, könnyen elkészítheted. Tény azonban: időt kell rászánnod.

Előkészítés

  1. Miután bonyolultabb étel elkészítéséről van szó, azt javasolom, mielőtt nekikezdesz, minden hozzávalót készíts össze.
  2. Tedd fel a húst és csontot főni másfél liter vízben egy 4 literes lábasban. Add hozzá a szemes borsot és a babérlevelet (a sót csak fél óra múlva tedd hozzá). Amíg fő, feldarabolhatod a zöldségeket.
  3. A céklát vágd szeletekre, majd csíkokra.
  4. A répákat karikázd vagy kockázd fel.
  5. A káposztát vágd szálasra, vagy kisebb kockákra.
  6. A krumplit közepes kockákra darabold fel.
  7. A hagymát, paradicsomot és fokhagymát vágd apróra.

Borscs leves készítése

  1. Olvaszd fel a zsírt egy kisebb lábasban, tedd rá a céklát és a paradicsomot. Add hozzá a cukrot és az ecetet. Fél deci vízzel párold félpuhára 20 perc alatt.
    Cékla és paradicsom párolása 1

    Cékla és paradicsom párolása 1

    Cékla és paradicsom párolása 2

    Cékla és paradicsom párolása 2

  2. Közben vedd ki a húst és csontot a főzőléből.
  3. Tedd a káposztát és krumplit a főzőlébe és főzd 15 percig.
    Káposzta és krumpli a húslében

    Káposzta és krumpli a húslében

    Káposzta és krumpli főzés

    Káposzta és krumpli főzés

  4. Közben a 3 dkg vajat olvaszd fel egy kisebb lábasban. Tedd bele a hagymát, párold meg, majd add hozzá a fokhagymát és a zöldségeket. A hús főzőlevéből tégy hozzá egy merőkanálnyit és párold 10 percig, majd tedd a főzőlébe.
    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

    Zöldségek párolása

    Zöldségek párolása

    Főzés répákkal

    Főzés répákkal

  5. Add hozzá a céklát is.

    Borscs főzése 1

    Borscs főzése 1

  6. A húst darabold fel és azt is tedd vissza a levesbe.
  7. Főzd lassan 2 – 3  órát (az eredeti leírások 5-6 órát írnak), míg minden puha lesz.
  8. A főzés közben elpárolgott vizet pótold.
  9. Ízesítsd – ha szükséges, sóval – és a fél citrom levével. Szórd meg az apróra vágott petrezselyem felével.

    Borscs főzése 2

    Borscs főzése 2

  10. Ha nagyon sűrű, még egy kevés vizet adhatsz hozzá.

Elkészítési idő:

  • Hús főzése, zöldségek feldarabolása: 60 perc
  • Zöldségek párolása: 20 perc
  • Leves főzése: 150 perc

Összesen: 230 perc (ebből munka: 60 perc)

Borscs leves tálalása

  • Szedd tányérokba. Tégy bele tejfölt, kissé el is keverheted. Szórd a levesek tetejére a maradék petrezselymet.

    Borscs tejföllel

    Borscs tejföllel

  • Tejföl nélkül is tálalhatod.

Megjegyzések:

  • Egyes leírások utolsó lépésként belefőzik a tejfölt, sőt esetleg be is habarják. Én ezt nem tettem, mert a levest habarás nélkül is elég sűrűnek találtam.
  • Hasonló módon készíthetsz cékla krémlevest.

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei.