Petrezselymes krumpli: a krumpliköretek egyik leggyakrabban készített formája. Sok ételféléhez illik, ezért nem nagyon lőhetsz mellé vele.
Petrezselymes krumpli recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 12 db burgonya – fontos, hogy ne legyen túl nagy és olyan fajta legyen, amelyik nem fő szét. (Ezt az egyszerű ételt először ott lehet elrontani, ha könnyen szétfőlő krumpliból készíted.) Szétfőlős krumpliból krumplipürét készíthetsz.
- 1 evőkanál vaj vagy zsír
- 1 csokor friss petrezselyem
- só.
Bevásárlólista
- 12 db burgonya (nem szétfőlős)
- 1 csokor friss petrezselyem
Emlékeztető: vaj vagy zsír, só
Előkészítés
- A burgonyákat megmosod, felteszed főni. A főzővizet sózd meg. Ezzel is elősegítheted, hogy a krumpli egyben maradjon.
Krumplifőzés 1
- A petrezselymet felaprítod.
Petrezselymes krumpli készítése
- A krumplit főzd meg. Ehhez nagyjából 3/4 óra kell (függ a krumpli fajtájától és méretétől). Itt ronthatod el ezt az egyszerű köretet másodszor. Ügyelj, hogy amint megpuhult (ezt ellenőrizheted egy tűvel, vagy hegyes végű villával), vedd le a tűzhelyről. Ha azt látod, hogy repedezni kezd a héja, azonnal vedd le.
Krumplifőzés 2
- Öntsd le róla a főzővizet.
- Önts rá hideg vizet, majd néhány perc után azt is öntsd le róla. Így tudod majd könnyen lehúzni a héját, mert nem lesz nagyon forró és a héj könnyen leválik a krumpliról. Ha mégis nagyon meleg lenne, szúrj bele egy villát és úgy húzd le a héját.
- Egy edényben forrósítsd fel a vajat vagy zsírt és a burgonyákat forgasd bele.
- Kicsit pirítsd le, majd sózd meg és hintsd rá a petrezselymet, egyszer-kétszer azzal is forgasd át a vajban.
Elkészítési idő:
- Krumpli tisztítása, előkészítése főzésre: 5 perc
- Főzés: 45 perc
- Héj lehúzása, vajba forgatás, petrezselyem szórás: 10 perc
Összesen: 60 perc
Tálalás
A kész krumplikat tálba teszed. Egy-két szál petrezselyemmel díszítheted.
Tálalva 1
Megjegyzések:
- Az újkrumplit nem kell előre megfőzni. A lekapart burgonyákat addig forgatod a vajban v. zsírban, amíg megpuhul, utána petrezselymet szórsz rá.
- A nagyobb főtt krumplikat feldarabolva forgasd a zsírba vagy vajba, és utána szórj rá petrezselymet.
Darabolt krumpli pirítása serpenyőben
Sült oldalas tálalva petrezselymes krumplival
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások