Petrezselymes krumpli: a krumpliköretek egyik leggyakrabban készített formája. Sok ételféléhez illik, ezért nem nagyon lőhetsz mellé vele. 

Petrezselymes krumpli 1

Petrezselymes krumpli recept

Elkészítési idő:  60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 12 db burgonya – fontos, hogy ne legyen túl nagy és olyan fajta legyen, amelyik nem fő szét. (Ezt az egyszerű ételt először ott lehet elrontani, ha könnyen szétfőlő krumpliból készíted.) Szétfőlős krumpliból krumplipürét készíthetsz.
  • 1 evőkanál vaj vagy zsír
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • só.

Bevásárlólista

  • 12 db burgonya (nem szétfőlős)
  • 1 csokor friss petrezselyem

Emlékeztető: vaj vagy zsír, só

Előkészítés

  • A burgonyákat megmosod, felteszed főni.  A főzővizet sózd meg. Ezzel is elősegítheted, hogy a krumpli egyben maradjon.

    Krumplifőzés 1

    Krumplifőzés 1

  • A petrezselymet felaprítod.

Petrezselymes krumpli készítése

  1. A krumplit főzd meg. Ehhez nagyjából 3/4 óra kell (függ a krumpli fajtájától és méretétől). Itt ronthatod el ezt az egyszerű köretet másodszor. Ügyelj, hogy amint megpuhult (ezt ellenőrizheted egy tűvel, vagy hegyes végű villával), vedd le a tűzhelyről. Ha azt látod, hogy repedezni kezd a héja, azonnal vedd le.

    Krumplifőzés 2

    Krumplifőzés 2

  2. Öntsd le róla a főzővizet.
  3. Önts rá hideg vizet, majd néhány perc után azt is öntsd le róla. Így tudod majd könnyen lehúzni a héját, mert nem lesz nagyon forró és a héj könnyen leválik a krumpliról. Ha mégis nagyon meleg lenne, szúrj bele egy villát és úgy húzd le a héját.
  4. Egy edényben forrósítsd fel a vajat vagy zsírt és a burgonyákat forgasd bele.
  5. Kicsit pirítsd le, majd sózd meg és hintsd rá a petrezselymet, egyszer-kétszer azzal is forgasd át a vajban.

Elkészítési idő:

  • Krumpli tisztítása, előkészítése főzésre: 5 perc
  • Főzés: 45 perc
  • Héj lehúzása, vajba forgatás, petrezselyem szórás: 10 perc

Összesen: 60 perc

Tálalás

A kész krumplikat tálba teszed. Egy-két szál petrezselyemmel díszítheted.

Tálalva 1

Tálalva 1

Megjegyzések:

  • Az újkrumplit nem kell előre megfőzni. A lekapart burgonyákat addig forgatod a vajban v. zsírban, amíg megpuhul, utána petrezselymet szórsz rá.
  • A nagyobb főtt krumplikat feldarabolva forgasd a zsírba vagy vajba, és utána szórj rá petrezselymet.
Darabolt krumpli pirítása

Darabolt krumpli pirítása serpenyőben

Sült oldalas tálalva petrezselymes krumplival

Sült oldalas tálalva petrezselymes krumplival

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.