Tarhonya: pirított tésztából készített köret, amelyet elsősorban lecsóhoz, vagy marhahúsból készült ételekhez szokás tálalni. Gyorsan, könnyen elkészíthető. 

Tarhonya 1

Tarhonya recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre köretként

  • 1 bögre tarhonya száraztészta
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 bögre víz

Bevásárlólista

  • 20 dkg tarhonya (száraz tészta)

Emlékeztető: olaj, só

Megjegyzések:

  • Kétféle tarhonyát tudsz vásárolni. Az egyik a szabálytalan, mondhatjuk: kézzel készített tészta (bevallom, nem hiszem, hogy kézzel készül, mert az nagyon hosszadalmas lenne – de úgy néz ki), a másik a gépi, apró kis hengerekből álló tarhonya. Mindkettőt egyformán készítheted el.
  • Lényeges, hogy a víz mindig kétszeres térfogatú legyen, mint a száraztészta. Ezért is adtam meg a mennyiségeket térfogatban, hogy könnyebb legyen kimérned. Így még mérleget sem kell használnod.

Tarhonya készítése pirítással

  1. Leméred a tésztát (bögrében, mérőpohárban).
  2. Előkészítesz kétszeres mennyiségű vizet.
  3. Az olajat egy alkalmas edényben felmelegíted.
  4. Beleteszed a tésztát és állandóan kevergetve megpirítod. Ne hagy ott, mert a zsemlemorzsához hasonlóan egy darabig semmi nem történik, aztán nagyon hirtelen megpirul. A pirítást előbb hagyd abba, mint amilyenre szeretnéd, mert az edény forró aljától tovább fog pirulni.

    Tarhonya pirítás 2

    Pirítás 2

  5. A megpirult tésztára öntsd a vizet (ha kicsit ropogósra szeretnéd, akkor részletekben, és ne használd fel a teljes vízmennyiséget, mert akkor teljesen puha lesz.
    Felengedés vízzel

    Felengedés vízzel

    Párolás

    Párolás

  6. A párolási-főzési idő a tészta tasakján általában megtalálható. Kb. 20 – 25 percre lehet számítani.

Tarhonya készítése főzéssel

Ha nem szeretnéd pirítani, akkor egyszerűen főzd meg.

  1. Mérd ki a tarhonyát.

    Gépi tarhonya

    Gépi tarhonya

  2. Mérd ki a vizet. Még jobb, ha húslevessel vagy hús alaplével készíted.
  3. Tedd a tésztát egy lábasba.
  4. Add hozzá a kimért folyadékot.

    Folyadék hozzáadva

    Folyadék hozzáadva

  5. Lassan főzd addig (fedő alatt), amíg a tészta megpuhul és az egész folyadékot felveszi.

    Készen

    Készen

  6. Az alábbi képeken láthatod, hogy a tarhonyaszemek alaposan megnőnek és az állaguk is megváltozik.

Elkészítési ideje azonos az előzővel.

Tarhonya tálalása, felhasználása

Több módon lehet felhasználni:

Külön húsétel vagy lecsó mellé tálalni – köretként.

Tarhonya tálalva 1

Tálalva

Tarhonya marhapörkölthöz

Tarhonya marhapörkölthöz

Kolbászos lecsó tarhonyával

Kolbászos lecsó tarhonyával

Apró hússal, például pörkölttel összekeverve tarhonyás húst készíthetsz.

Tarhonya levest is készíthetsz belőle.

 

Kitérő:

Sokáig rá sem tudtam nézni a tarhonyára. Középiskolás koromban menzára jártam, mert u. n. bejárós gimnazista voltam. A menzai étkeztetés – bár az ételek nem voltak rossz ízűek, kissé unalmas volt. Hetente legalább kétszer, de előfordult, hogy háromszor tarhonyás húst kaptunk. Ezért sokáig ez az étel nem szerepelt az étrendünkben, de köret formájában sem. Később jöttem csak rá, hogy ez is finom, ha jól van elkészítve és nem túl gyakran kerül az asztalra. Jó példája annak, hogy sokszor egy rossz emlék miatt nem eszünk meg egy ételt. Ha te is így vagy vele, próbáld meg jól megfőzni, lehet, hogy megkedveled.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.