Zöldborsó fagyasztása: tartósítási módszer. Akkor érdemes alkalmaznod, ha a kertedben terem, ajándékba kapod, vagy olcsón tudod beszerezni.

Zöldborsó fagyasztásra előkészítve

Zöldborsó fagyasztásra előkészítve

Zöldborsó fagyasztása

Elkészítési idő: a borsó mennyiségétől függő

Hozzávalók

Eszközök:

  • 1 – 3 db tál a zöldborsó mennyiségétől függően
  • 1 db nagyobb méretű szűrőkanál
  • 1 db lábos (2 – 3 literes)
  • tasakok a mélyhűtéshez (kb. fél kg zöldborsó férjen bele, ha van vákuum hegesztőd, annak a zacskója

A fagyasztás lépései

A zöldborsó fagyasztásának lépései az alábbiak:

  1. héj eltávolítása
  2. forró vízben előfőzés (blansírozás)
  3. hűtés jeges vízben
  4. lecsepegtetés
  5. szárítás
  6. tasakokba rakás
  7. lefagyasztás
  8. tárolás

Előkészítés

  • A zöldborsó hüvelyes termék, ami azt jelenti, hogy a zöldborsó szemek a bokron hüvelyben zárva teremnek. A hüvelyeket, miután megértek, a bokrokról le kell szedni.
Zöldborsó bokron

Zöldborsó bokron

  • A termést a bokrokról le kell szedni.
Zöldborsó hüvelyben

Zöldborsó hüvelyben

 

  • A héjat el kell a szemekről távolítani. Ez legkönnyebben úgy történik meg, hogy a hüvely két szélén levő kemény szálat le kell a hüvelyről húzni, a hüvely ekkor könnyen szétnyílik és a szemek gyorsan, egy mozdulattal kiszedhetők.
    Kibontott zöldborsóhüvely

    Kibontott zöldborsóhüvely

    Kifejtett zöldborsó

    Kifejtett zöldborsó

Blansírozás

A kiszedett szemeket  2 – 3 percre forró vízbe teszed.

Zöldborsó blansírozása

Zöldborsó blansírozása

Szűrőkanállal kiszeded, átteszed egy jeges vízzel töltött tálba. Ez a művelet azért kell, hogy a borsó ne puhuljon meg és megtartsa szép üde zöld színét.

Zöldborsó jeges vízben

Zöldborsó jeges vízben

Amikor áthűlt (1 – 2 perc), a szűrőkanálon lecsepegteted.

Blansírozott zöldborsó lecsepegtetése

Blansírozott zöldborsó lecsepegtetése

Ezután – főleg nagyobb mennyiség esetén – konyharuhával lefedett tálcára teszed, a nedvességet egy másik konyharuhával leitatod. Minél szárazabb a borsó, annál kevesebb jégkristály fog a fagyasztásnál képződni.

Blansírozott zöldborsó

Blansírozott zöldborsó

Zöldborsó fagyasztása

A blansírozott zöldborsót a neked megfelelő mennyiségekben tároló tasakokba teszed (ha van vákuum hegesztőd, célszerű azt használnod, mert jobb minőségban marad meg a borsó), lezárod, feliratozod.

Zöldborsó fagyasztásra előkészítve

Zöldborsó fagyasztásra előkészítve

A mélyhűtő fagyasztójában lefagyasztod.

Zöldborsó fagyasztása – tárolása

A fagyasztó tároló rekeszében, fiókjában.

A fagyasztott zöldborsó felhasználása

A fagyasztott zöldborsót sokféle módon felhasználhatod. Néhány példa:

Zöldborsó leves

Zöldborsó krémleves

Zöldségleves

Zöldborsó főzelék

Finomfőzelék

Zöldborsó püré

Rizibizi