Lekvár tartósítószer nélkül: megoldható, nem is túl bonyolult feladat, de néhány feltételt be kell tartanod, hogy sikerüljön: azaz a lekvár ne romoljon meg.
A tartósító anyagok
A tartósító anyagok lehetnek
természetes anyagok:
- a cukor (a gyümölcsben levő és a hozzáadott)
- a citromlé
mesterséges készítmények:
- szalicil, azaz szalicilsav régebben szinte kizárólag ezt alkalmazták)
- nátrium benzoát
- citromsav
- a különféle zselésítő anyagokban található tartósítószerek, pl. kálium szorbát.
A cukor és a citromlé, citromsav nemcsak tartósít, hanem megváltoztatja a lekvárok ízét. A cukor édesít, és ez erősen savanykás gyümölcsök esetében akár előnyös is lehet. A citromlé az édesebb gyümölcsökből készült lekvárokat pikánsabbá tesz, egyes gyümölcsök (pl. alma, birsalma) megbarnulását is gátolja. Ezeket az anyagokat általában nem szoktuk tartósító szereknek nevezni.
Tartósítószerként a mesterséges készítményeket, ezek közül is elsősorban a szalicilt és a nátrium benzoátot szoktuk alkalmazni annak ellenére, hogy a többinek is van tartósító szerepe.
Lekvár tartósítószer nélkül
A lekvár tartósítószer nélküli eltevésénél gyakorlatilag ugyanazok a tényezők játszanak szerepet, mint a cukor nélküli eltevésnél. Itt csak vázlatszerűen felsorolom:
- tisztaság
- sterilizálás
- tárolási és felhasználási szabályok.
Az eltevés lépéseiről szintén ott olvashatsz.
Példák:
Képek: saját készítésű lekvárok saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások