Lekvár cukor nélkül – igen lehetséges. Mostanában nagy „divat” lett a cukor és tartósítószer nélküli lekvár. A gyümölcsben is van cukor, így a cukor nélküli lekvár a hozzáadott cukor nélkül értendő.
Lekvár cukor nélkül – a cukor szerepe a lekvárban
A cukor a lekvárban háromféle szerepet tölt be:
- édesítőszer
- tartósítószer
- sűrítő anyag.
A cukor, mint édesítőszer
A gyümölcsök általában több-kevesebb cukrot tartalmaznak. Amikor a gyümölcsöt fogyasztjuk, általában megelégszünk azzal, ami benne van, ritkán szoktunk gyümölcsöt cukorral enni. Természetesen van ellenpélda: van, aki az epret, földiszedret porcukorral eszi, de ez nem általános és nem szükségszerű.
A cukor, mint tartósítószer
A tartósítás cukor nélkül is megoldható
- más tartósítószer használatával
- tartósítószer nélkül – megfelelő befőzési technikával és tárolási- felhasználási módszerrel.
A cukor, mint sűrítő anyag
A cukor nélküli lekvárfőzésnél két lehetőség kínálkozik a megfelelő sűrűség eléréséhez:
- a főzési idő meghosszabbítása
- sűrítő anyag hozzáadása természete, gyümölcsökből készült pektin hozzáadása.
Lekvár cukor nélkül – a befőzés feltételei
A cukor nélküli befőzésnek három alapvető feltétele van:
- tisztaság
- sterilizálás
- megfelelő tárolás
Tisztaság
- ép, egészséges gyümölcs
- a gyümölcs alapos tisztítása
- tiszta eszközök (befőzőlábos, üvegek, keverő eszközök)
- tiszta körülmények (lehetőleg más – főleg fröcskölő étel – ne főljön a tűzhelyen)
Sterilizálás
- a lekvár forrón kerüljön az üvegekbe, amennyire csak lehet, tele töltve
- légmentes lezárás (jól záró fedelek)
- egy lépés beiktatása (az üvegek fejre állítása a lekvár fölött maradt levegő sterilizálása érdekében)
- száraz dunsztolás (biztonsági faktor)
Tárolás, felhasználás
- tárolás hűvös, szellős helyen
- felbontás után hűtőben tartás
- felbontás után 3 napon belül felhasználni (a befőzésnél kis üvegekbe rakni).
Lekvár cukor nélkül – a befőzés gyakorlata
A cukor nélküli befőzés lépései:
- Szerezz be kicsi (200 – 300 ml-es) üvegeket légmentesen záródó fedelekkel.
- Alaposan mosd ki és szárítsd ki közvetlenül a befőzés előtt az üvegeket és a többi, befőzéshez használt eszközöket.
- Vásárolj egészséges, érett gyümölcsöt. Nézd át a gyümölcsöt, a hibásakat szedd ki. Mosd meg álló, majd folyó vízben. Csepegtesd le. távolítsd el a fölösleges részeket (magház, mag).
- Ha szükséges, darabold fel a gyümölcsöt.
- Főzd 20 percig.
- Turmixold le.
- Főzd a kívánt sűrűségig, vagy adj hozzá természetes pektint.
- Forrón merd az üvegekbe olyan tele, amennyire csak lehet.
- Zárd le az üvegeket.
- Állítsd fejre 5 – 10 percre.
- Tedd egy napra száraz dunsztba.
- Tárold hűvös, szellős helyen.
- Felbontás után tartsd a hűtőben és 3 napon belül használd fel.
Példa:
Szilvalekvár főzés cukor nélkül
Lekvárok és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások