Lekvár cukor nélkül – igen lehetséges. Mostanában nagy „divat” lett a cukor és tartósítószer nélküli lekvár.  A gyümölcsben is van cukor, így a cukor nélküli lekvár a hozzáadott cukor nélkül értendő.

Birsalma lekvár cukor nélkül 2

Lekvár cukor nélkül – a cukor szerepe a lekvárban

A cukor a lekvárban háromféle szerepet tölt be:

  • édesítőszer
  • tartósítószer
  • sűrítő anyag.

A cukor, mint édesítőszer

A gyümölcsök általában több-kevesebb cukrot tartalmaznak. Amikor a gyümölcsöt fogyasztjuk, általában megelégszünk azzal, ami benne van, ritkán szoktunk gyümölcsöt cukorral enni. Természetesen van ellenpélda: van, aki az epret, földiszedret porcukorral eszi, de ez nem általános és nem szükségszerű.

A cukor, mint tartósítószer

A tartósítás cukor nélkül is megoldható

  • más tartósítószer használatával
  • tartósítószer nélkül – megfelelő befőzési technikával és tárolási- felhasználási módszerrel.

A cukor, mint sűrítő anyag

A cukor nélküli lekvárfőzésnél két lehetőség kínálkozik a megfelelő sűrűség eléréséhez:

  • a főzési idő meghosszabbítása
  • sűrítő anyag hozzáadása természete, gyümölcsökből készült pektin hozzáadása.

Lekvár cukor nélkül – a befőzés feltételei

A cukor nélküli befőzésnek három alapvető feltétele van:

  • tisztaság
  • sterilizálás
  • megfelelő tárolás

Tisztaság

  • ép, egészséges gyümölcs
  • a gyümölcs alapos tisztítása
  • tiszta eszközök (befőzőlábos, üvegek, keverő eszközök)
  • tiszta körülmények (lehetőleg más – főleg fröcskölő étel – ne főljön a tűzhelyen)

Sterilizálás

  • a lekvár forrón kerüljön az üvegekbe, amennyire csak lehet, tele töltve
  • légmentes lezárás (jól záró fedelek)
  • egy lépés beiktatása (az üvegek fejre állítása a lekvár fölött maradt levegő sterilizálása érdekében)
  • száraz dunsztolás (biztonsági faktor)

Tárolás, felhasználás

  • tárolás hűvös, szellős helyen
  • felbontás után hűtőben tartás
  • felbontás után 3 napon belül felhasználni (a befőzésnél kis üvegekbe rakni).

Lekvár cukor nélkül – a befőzés gyakorlata

A cukor nélküli befőzés lépései:

  1. Szerezz be kicsi (200 – 300 ml-es) üvegeket légmentesen záródó fedelekkel.
  2. Alaposan mosd ki és szárítsd ki közvetlenül a befőzés előtt az üvegeket és a többi, befőzéshez használt eszközöket.
  3. Vásárolj egészséges, érett gyümölcsöt. Nézd át a gyümölcsöt, a hibásakat szedd ki. Mosd meg álló, majd folyó vízben. Csepegtesd le. távolítsd el a fölösleges részeket (magház, mag).
  4. Ha szükséges, darabold fel a gyümölcsöt.
  5. Főzd 20 percig.
  6. Turmixold le.
  7. Főzd a kívánt sűrűségig, vagy adj hozzá természetes pektint.
  8. Forrón merd az üvegekbe olyan tele, amennyire csak lehet. 
  9. Zárd le az üvegeket. 
  10. Állítsd fejre 5 – 10 percre.
  11. Tedd egy napra száraz dunsztba.
  12. Tárold hűvös, szellős helyen.
  13. Felbontás után tartsd a hűtőben és 3 napon belül használd fel.

Példa:

Szilvalekvár főzés cukor nélkül

Birsalmalekvár cukor nélkül

Birsalma lekvár cukor nélkül 1

 

Lekvárok és képek: Pap Zsuzsa