Padlizsánkrém: talán a legkedveltebb zöldség krém és szinte mindenki szereti. Pirítóson, színes zöldségeket hozzáadva nemcsak jó, hanem szép látvány is. .
Padlizsánkrém recept
Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 20 perc)
Hozzávalók
Padlizsán
- 1 db közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 – 3 evőkanál olíva olaj
Bevásárlólista
- 2 db nagyobb vagy 3 db kisebb padlizsán
- 1 db közepes hagyma
Emlékeztető: fokhagyma, só, őrölt fekete bors, olíva olaj
Előkészítés
- A padlizsánt hosszában kettévágod (praktika: megkönnyíted a sütést és kifolyik a fölösleges lé).
- Sütés: tepsiben, 180 fokon, 50 percig. Amikor megsötétedik és kicsit összeesik, akkor lesz kész.
- A fölösleges lé eltávozását elősegítheted, ha sütés után a tepsit egy kicsit ferdén megdöntöd.
- Amíg sül, a hagymát és a fokhagymát felaprítod.
- Amikor a padlizsán megsült, kanállal kiszeded a belsejét, a szárához közeli részt a héjjal együtt kidobod (praktika), mert itt lehet keserű a zöldség.
A padlizsánkrém elkészítése
- A padlizsánt villával jól összenyomkodod.
- Beleteszed a hagymát és a fokhagymát.
- Villával összedolgozod.
- Hozzáadod az 1 evőkanál olíva olajat.
- Sóval, borssal ízesíted és jól összekevered.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 5 perc
- Sütés: 50 perc
- Pihentetés: 25 perc
- Krém elkészítése: 10 perc
Összesen: 90 perc (ebből munka: 20 perc)
Tálalás
Önmagában elég unalmas színű. Hogy látványnak is szép legyen tegyél valamilyen színes dolgot a tetejére. Többféle megoldás lehet, attól függ, éppen mi van otthon, például
- megszórod snidlinggel
- teszel rá színes zöldségeket: paradicsomot, zöldpaprikát, lila hagymát
- főtt tojáskarikákkal és petrezselyemmel díszíted
- lila és fehér hagymakarikákkal vidámítod
- úgy is tálalhatod, hogy a zöldségeket és egy citromszeletet szépen elrendezve mellé teszed.
Padlizsánkrémes-tojásos szendvics
Változatok:
- A padlizsánt megsütheted szabad tűzön. Akkor egy különleges, kissé füstös ízű lesz a padlizsánkrém.
- Erdélyi padlizsánkrém (vinyete): abban különbözik a klasszikus változattól, hogy lila hagymát tesz a krémbe és fogyasztás előtt negyedrésznyi majonézzel keveri össze, ami utolérhetetlen finom ízt ad a krémnek.
Padlizsánkrém télire
A padlizsánkrémet el is teheted. Erre két módszert használhatsz:
- Lefagyaszthatod. Ez esetben semmit se tegyél bele, csak a kiszedett sült zöldség-húst fagyaszd le. Minden ízesítést felhasználáskor végezz.
- Üvegekben is elteheted. A padlizsánt hámozd meg, vágd fel kockákra, főzd meg (fedőt ne használj. Ha sok a lé, kicsit nyomkodd ki és öntsd le. Mindent beletehetsz. Dunsztold ki.
Padlizsán, a padlizsánkrém alapanyaga
A padlizsán – mediterrán növény ugyan, de hazánkban is megterem.
Padlizsán
Tulajdonságai:
- Kalóriaszegény, rost tartalma magas, ezért értékes zöldségnek tekinthető.
- Lila héja antioxidáns tartalmú, de sajnos, ezt a tulajdonságát a padlizsánkrém készítésénél nem értékesítjük, mert ez a zöldség héja nélkül készül.
A piacokon júliustól november végéig lehet kapni. November közepén a padlizsánok már nem olyan szépek és fényesek, mint korábban. Ha ilyenkor még rászánod magad a padlizsánkrém készítésére, igyekezned kell és jó, ha egy kis trükköt is alkalmazol.
Forrás:
Youtube
Érdekelhet még:
Paprikakrém
Zakuszka
Ajvár
Neked milyen tapasztalataid vannak a padlizsánkrém készítésével kapcsolatban?
Padlizsánkrém képek: saját készítés és saját felvételek.
Az ízesítésnél még egy kis mustárt is adok hozzá, meg a majonézt is rögtön. Nem szokott kiválni, de ha szükséges akkor használat előtt jól összekeverem.
Én az előkészítést csinálom másképp.Megsütöm a padlizsánt, amíg a héja fekete nem lesz. Ekkor egy nylon zacskóba teszem,és 2-3 percig ott hagyom. Ezután lejön a héja könnyedén, majd jöhet a turmixolás és ízesítés.Így minden vitamin is benne marad, meg van egy kis “füstös” íze.
Én egy kis fokhagymát is teszek bele.
Köszönöm a tippet, Körtvélyessy Andrea! Meg fogom próbálni a zacskós módszert.
Én meg legközelebb fokhagymát is teszek bele, mert mi sok ételben szeretjük – no meg az egészségünknek is jót tesz.
Mustárt én is szoktam bele tenni, de most valahogy kimaradt belőle – nem baj, így is jó volt.
Sütni én inkább nyáron szoktam, szabad túzön (és akkor még nem is kesernyés a padlizsán).
Sütőben szerintem akkor érdemes, ha nagyobb a mennyiség, vagy más mellett (pl. paprika) sül, mivel a sütő sok energiát fogyaszt.