Padlizsánkrém: talán a legkedveltebb zöldség krém és  szinte mindenki szereti. Pirítóson, színes zöldségeket hozzáadva nemcsak jó, hanem szép látvány is. .

Padlizsánkrémes-kapó-paprikás

Padlizsánkrém recept

Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 20 perc)

Hozzávalók

Padlizsán

Padlizsán

  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 – 3 evőkanál olíva olaj

Bevásárlólista

  • 2 db nagyobb vagy 3 db kisebb padlizsán
  • 1 db közepes hagyma

Emlékeztető: fokhagyma, só, őrölt fekete bors, olíva olaj

Előkészítés

  • A padlizsánt hosszában kettévágod (praktika: megkönnyíted a sütést és kifolyik a fölösleges lé).
  • Sütés: tepsiben, 180 fokon, 50 percig. Amikor megsötétedik és kicsit összeesik, akkor lesz kész.
  • A fölösleges lé eltávozását elősegítheted, ha sütés után a tepsit egy kicsit ferdén megdöntöd.
  • Amíg sül, a hagymát és a fokhagymát felaprítod.
  • Amikor a padlizsán megsült, kanállal kiszeded a belsejét, a szárához közeli részt a héjjal együtt kidobod (praktika), mert itt lehet keserű a zöldség.

A padlizsánkrém elkészítése

  1. A padlizsánt villával jól összenyomkodod.
  2. Beleteszed a hagymát és a fokhagymát.
  3. Villával összedolgozod.
  4. Hozzáadod az 1 evőkanál olíva olajat.
  5. Sóval, borssal ízesíted és jól összekevered.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Sütés: 50 perc
  • Pihentetés: 25 perc
  • Krém elkészítése: 10 perc

Összesen: 90 perc (ebből munka: 20 perc)

Tálalás

Önmagában elég unalmas színű. Hogy látványnak is szép legyen tegyél valamilyen színes dolgot a tetejére. Többféle megoldás lehet, attól függ, éppen mi van otthon, például

  • megszórod snidlinggel
  • teszel rá színes zöldségeket: paradicsomot, zöldpaprikát, lila hagymát
  • főtt tojáskarikákkal és petrezselyemmel díszíted
  • lila és fehér hagymakarikákkal vidámítod
  • úgy is tálalhatod, hogy a zöldségeket és egy citromszeletet szépen elrendezve mellé teszed.

padlizsan-krem-snidlinggel

padlizsan-krem-piritoson2

Padlizsánkrémes-tojásos szendvics

Padlizsánkrémes-tojásos szendvics

Változatok:

  • A padlizsánt megsütheted szabad tűzön. Akkor egy különleges, kissé füstös ízű lesz a padlizsánkrém.
  • Erdélyi padlizsánkrém (vinyete): abban különbözik a klasszikus változattól, hogy lila hagymát tesz a krémbe és fogyasztás előtt negyedrésznyi majonézzel keveri össze, ami utolérhetetlen finom ízt ad a krémnek.

Padlizsánkrém télire

A padlizsánkrémet el is teheted. Erre két módszert használhatsz:

  • Lefagyaszthatod. Ez esetben  semmit se tegyél bele, csak a kiszedett sült zöldség-húst fagyaszd le. Minden ízesítést felhasználáskor végezz.
  • Üvegekben is elteheted. A padlizsánt hámozd meg, vágd fel kockákra, főzd meg (fedőt ne használj. Ha sok a lé, kicsit nyomkodd ki és öntsd le. Mindent beletehetsz. Dunsztold ki.

Padlizsán, a padlizsánkrém alapanyaga

A padlizsán  – mediterrán növény ugyan, de hazánkban is megterem.

Padlizsánok

Padlizsán

Tulajdonságai:

  • Kalóriaszegény, rost tartalma magas, ezért értékes zöldségnek tekinthető.
  • Lila héja antioxidáns tartalmú, de sajnos, ezt a tulajdonságát a padlizsánkrém készítésénél nem értékesítjük, mert ez a zöldség héja nélkül készül.

A piacokon júliustól november végéig lehet kapni. November közepén a padlizsánok már nem olyan szépek és fényesek, mint korábban. Ha ilyenkor még rászánod magad a padlizsánkrém készítésére, igyekezned kell és jó, ha egy kis trükköt is alkalmazol.

 

Forrás:
Youtube

Érdekelhet még:
Paprikakrém
Zakuszka
Ajvár

Neked milyen tapasztalataid vannak a padlizsánkrém készítésével kapcsolatban?

 

Padlizsánkrém képek: saját készítés és saját felvételek.