Fügelekvár: igazi különlegesség. A fügefa gyümölcse éretten elég édes, ezért kevés cukor kell bele és az édes ízt – mint más édes gyümölcsöknél is – citromlével lehet ellensúlyozni.

Fügelekvár 1

Fügelekvár készítése

Elkészítési idő: 125 perc

Hozzávalók

  • 1 kg füge (puha, érett)

    Füge

    Füge

  • 1 db citrom
  • 0,3 kg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor (vanília helyett kakukkfű: különleges ízhatás)
  • rum
  • nátrium benzoát (feltételesen)

Bevásárlólista

  • 1 kg füge (érett)
  • 1 db citrom
  • 1 tasak vaníliás cukor.
  • 1 kis üveg rum (kevés kell belőle)
  • 1 tasak nátrium benzoát (feltételesen)

Emlékeztető: cukor

Megjegyzés: rum és nátrium benzoát nélkül is elkészíthető.

Előkészítés

  • A fügéket álló, majd folyó vízben megmosod.
  • Megfelelő méretű lábosba rakod és annyi vizet öntesz rá, hogy a gyümölcsöket ellepje.
  • A citrom közepéből levágsz 3 karikát (ez kerül majd a lekvárba) és félre teszed. Belefacsarod a citrom levét, forrásig melegíted, majd kb. 5 percig forralod. Ezt követően a szárakat levágod és a fügéket félbe vágod.

    Fügék félbe vágva

    Fügék félbe vágva

A fügelekvár készítése

  1. A cukorból és a vízből szirupot készítesz: a cukrot a lábosba teszed, hozzáöntöd a vizet, felforralod és besűríted. (Ennek mértéke nem adható meg, a keverésnél érezned kell, hogy sűrűbb lett az oldat.)

    Cukoroldat

    Cukoroldat

  2. Hozzáadod a fügét, kb. 10 percig forralod.

    Füge főzése

    Füge főzése

  3. Botmixerrel összetöröd. Ha füge dzsemet szeretnél főzni, darabok is maradjanak benne.

    Turmixolás

    Turmixolás

  4. Hozzáadod a vaníliás cukrot és tovább főzöd besűrűsödésig. A sűrűséget te határozhatod meg.  Ellenőrizheted csepp-próbával. Ne hagyd magára, mert sűrű, pöfögni fog, esetleg le is éghet.
  5. Üvegekbe mered, lezárod, az üvegek tetejére egy-egy evőkanálnyi rumot öntesz, késhegynyi nátriumbenzoátot teszel, majd száraz dunsztban hagyod egy napig.
    Fügelekvár készen

    Fügelekvár készen

    Fügelekvár üvegben

    Lekvár üvegekben

Fügelekvár tartósítószer nélkül:

A lekvárt, dzsemet rum és tartósító szer nélkül is elkészítheted. A lekvárt forrón üvegekbe mered úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon benn, lezárod, 5 percre fejre állítod. A levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.  Utána még 1 napra száraz dunsztba teszed.

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül) :

  • Füge előkezelése: 20 perc
  • Cukorszirup elkészítése: 20 perc
  • Előfőzés: 10 perc
  • Turmixolás:  5 perc
  • Ízesítés, főzés: 60 perc
  • Üvegekbe töltés: 10 perc

Összesen: 125 perc

Tárolás

1 nap múlva kiveszed a száraz dunsztból, felcímkézed és végleges helyére állítod. Szép kis textiltetővel ajándékba is adhatod. Fügelekvár

Fügelekvár üvegben

Lekvár üvegben

Fűszeres fügelekvár

A fűszeres fügelekvár hozzávalói és készítési módja azonos a füge lekváréval azzal a különbséggel, hogy vaníliás cukor nem kell bele. A fűszerezés történhet 2 -2 kávéskanál összevágott friss, vagy 1 -1 kávéskanál porrá dörzsölt szárított fűszerrel. A fűszereket a mixelés után add a lekvárhoz. Ezt követően főzd még kb. 10 percig. Ne tovább, mert elillan a fűszer aromája. Utána töltheted forrón üvegekbe, majd a száraz dunsztba. A rumos változatot is elkészítheted. Ha nem szeretnél tartósítószert használni, 5 – 10 percre állítsd fejre az üvegeket, majd tedd a tároló helyre.

Fűszeres fügelekvárok

Fűszeres fügelekvárok

 

A fügéről itt olvashatsz.

 

Fügelekvár képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.